Teljesen átalakulhat az energiatermelés 2030-ra az ELTE szakértője szerint
A karbonsemlegesség elérése a cél, de vajon lehetséges?

megujulo-energia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Reális a klíma- és természetvédelmi akciótervben kitűzött azon cél, hogy a megtermelt energia 90%-a 2030-ra karbonsemleges legyen - mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa. Az Európai Unió 2050-re a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul, ami nagyon komoly vállalás, de ennél kisebb falatokba nem nagyon érdemes beleharapni - fogalmazott.

Ferencz Orsolya, aki egyben űrkutatásért felelős miniszteri biztos, kifejtette: az EU-ban is paradigmaváltásnak vagyunk tanúi, hiszen úgy határoztak, hogy a nukleárisenergia-előállítás karbonmentessége miatt hozzászámolandó ahhoz az energiatartalomhoz, amely nem termel üvegházhatású gázokat, illetve minimális mértékben.

Arra a felvetésre, hogy a Greenpeace szerint újra lehetővé kellene tenni a szélerőművek telepítését Magyarországon, kifejtette: ez is azért vitatott, mert a Kárpát-medence jóval szélcsendesebb vidék, mint a tengeri partvidékek. Óriási szélkerekekkel telerakni Magyarország jelentős részét kevésbé tűnik hatékonynak, mint például a napenergia-termelés.

Magyarországon a napos órák száma aránylag magas, ráadásul a napelemeket lehet úgy telepíteni, hogy nem feltétlenül kell hozzá a művelésből termőföldet kivonni - mondta az M1 aktuális csatornán.

Fotók: Getty Images

A cikk az ajánló után folytatódik

A világ 10 legzöldebb országa közül 6 európai

Toplistát közöltek a példamutató országokról, melyre az államok egy több szempontot figyelembe vevő értékelést követően kerültek fel, az eredményeket pedig a környezetvédelmi indexük mutatja meg.

Ezt is szeretjük