Fontos kérés a menhelyektől: ezért ne legyen kisállat a karácsonyi ajándék
Decemberben sokan fogadnak örökbe a menhelyekről, ennek azonban megvan az árnyoldala is.

kisállat-menhely1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy húsvétkor, úgy karácsony alkalmával is egyre többen ajándékoznak élő kisállatot, és bár sokan tenyésztőktől vásárolnak, egyre többen vannak olyanok is, akik menhelyekről fogadják be a család új kedvenceit.

A szép gesztus előtt azonban mindenképp érdemes átgondolni, vajon valóban felkészült-e arra a család, hogy ekkora felelősséget vegyen magára, főleg úgy, hogy akár 15 év elköteleződést is jelenthet egy háziállat tartása.

Ezt kérik a menhelyek

Novák-Hajtó Éva, az Állatbarát Alapítvány telepvezetője elmondta, hogy élő állatot soha nem jó öltet ajándékba adni, hiszen egyrészt nem biztos, hogy a másik fél örülni fog neki, másrészt hatalmas, 15-16 éves felelősséggel jár egy kutya vagy egy macska tartása. Több egyesület és menhely szóvivője is hasonló állásponton van, épp ezért kérik az embereket, hogy ne ajándékozzanak kisállatot, hiszen vannak olyan családok, akik nem készültek fel az állat érkezésére, és nem tudják hosszú távon ezt a felelősséget vállalni. Így a házi kedvencek újra visszakerülhetnek a menhelyekre, amit sokkal nehezebb megszokni nekik úgy, hogy egyszer volt igazi otthonuk.

kisállat-menhely2
Fotó: Junyang134 / Getty Images Hungary

Idén a vírus miatt is sokkal több örökbefogadás történt a menhelyekről, ami azzal is magyarázható, hogy az emberek magányosabbnak érzik magukat, és szükségük van egy olyan társra, aki mindig mellettük van otthon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos azonban vannak, akik inkább csak a hasznot látták a helyzetben, hiszen volt olyan menhely, ami leállította az örökbefogadást, annyi új jelentkező akadt a kutyákra az este nyolc órás kijárási tilalom bevezetése után. A legtöbb menhelyen pont emiatt már arra is lehetőség van, hogy először csak ideiglenesen fogadják be az állatokat, és ha mégsem tud vele együtt élni a család, akkor visszakerülhet.

Szívszorító képeken mutatták be a kutyák átalakulását - A szeretet ereje sokat segített

Ezek a fotók jól tükrözik, mit is jelent a szeretet és a gondoskodás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük