Drágább lesz idén a karácsony: ekkora áremelkedés várható az üzletekben

A drágulás ellenére várhatóan többet fognak költekezni idén a vásárlók, mint tavaly.

karácsony-vásárlás1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két hónap múlva ismét itt a karácsony, a boltokban egyre több ünnepi díszt és terméket találni, és hamarosan elkezdődik a szokásos, év végi vásárlási láz is. A Népszava által megkérdezett szakértő szerint azonban idén kissé átalakul majd a kínálat, hiszen nemcsak szűkebb lesz a választék, de az árak is drágábbak lesznek.

Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója szerint az áremelkedés és a kevesebb választék ellenére a vásárlási kedv növekszik majd az ünnepek előtt, ezért várhatóan az emberek több pénzt hagynak majd a boltokban, mint tavaly.

Ez áll a drágulás mögött

A különböző termékek áremelkedésének oka elsősorban a koronavírus miatt kialakult gazdasági helyzet, ami maga után vonta a gyári termelés szűkülését, valamint a szállítmányozási, logisztikai problémákat is, ami miatt számos árucikk sokkal nehezebben és lassabban jut el Európába. Emellett a globális chiphiány is rosszul érinti a nagy cégeket, hiszen nemcsak az autóiparnak, hanem az elektronikai készülékek gyártóinak is gondot okoz. Ez azt eredményezi, hogy a chipek főként a drágább eszközökbe kerülnek, az olcsóbb termékekből pedig kisebb kínálat várható. 

karácsony-vásárlás2
Fotó: acceptfoto / Getty Images Hungary

A drágulás a romló forint árfolyamának is köszönhető, a szakértő szerint akár 20-30 százalékkal drágábbak lehetnek idén a különböző árucikkek, mint tavaly. A nagy leárazásokra és Black Friday-akciókra sem lehet olyan mértékben számítani, mint a korábbi években, hiszen a cégek inkább olyan termékekre mernek nagyobb kedvezményeket biztosítani, amik már alapból raktáron vannak. Bár üres polcokra így sem kell számítani az üzletekben, hiányok valószínűleg lesznek, Madar Norbert éppen ezért azt javasolja, hogy ne hagyjuk az utolsó pillanatra az ajándékok beszerzését.

A cikk az ajánló után folytatódik

A GKI Digital felmérése szerint a legnépszerűbb termékkategóriák idén is a szórakoztatóelektronikai cikkek lesznek, ezt követik a ruházati termékek és a játékok, ez utóbbiból szintén készlethiány várható a szállítmányozási problémák miatt. A felmerülő nehézségek várhatóan nem lesznek hatással a vásárlói kedvre, az előrejelzések szerint a vásárlók többet fognak idén költeni az üzletekben, aminek egyik oka a drágulás, másrészt az emberek félelemérzete már elmúlt, és sokkal nagyobb ünneplést terveznek, mint tavaly karácsonykor. A nyugdíjprémium, illetve a családi szja-visszatérítés is tovább növeli a vásárlókedvet, előbbit már december előtt megkapják az idősek, utóbbit csak februárban, ám emiatt sokan már bátrabban nyúlnak a pénzükhöz és a megtakarításaikhoz. A felmérés szerint az emberek átlagosan 60 ezer forintot költenek karácsonyi ajándékokra.

A japánok így spórolnak pénzt: a kakeibó nagyon jól jöhet karácsony előtt

Több tízezret spórolhatsz ezzel a pár apró változtatással.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük