A japánok így spórolnak pénzt: a kakeibó nagyon jól jöhet karácsony előtt
Több tízezret spórolhatsz ezzel a pár apró változtatással.

sporolas-penztarca-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony előtt különösen fontos, hogy az ember minél több pénzt tudjon félretenni, hiszen a december a legtöbbek pénztárcáját megterheli. Ilyenkor nemcsak a fa alját kell megtölteni, hanem a vacsoraasztalt is. 

Az ember zsebéből elképesztő mennyiségű pénz folyhat ki apró kiadásokra, amelyekkel nem is számol - legyen az egy-egy extra csoki a boltban, vagy egy kávé a munkahelyi automatából. Ha az ilyen fölösleges kiadásokat visszaszorítja, és egy-két okos, spórolós trükköt is bevett, könnyen félretehet akár 10-20 ezer forintot is egy hónap alatt, ami nagy segítséget jelent majd decemberben. 

Vezesd a pénzügyeidet!

Az egyik legjobb spórolási módszer, ha pontos költségvetést vezetsz a pénzügyeidről. Így sokkal könnyebb nyomon követni és fejben tartani a kiadásokat. Próbáld ki a japánok módszerét a kakeibót, vagy készíts saját naplót a te igényeid szerint, amelyben előre meghatározod, mire mennyi pénzt szánsz - írd le külön a kötelező kiadásokat, mint amilyen a rezsi vagy a tömegközlekedés költsége, készíts szoros költségvetést az étkezésre, és húzd meg a szórakozásra jutó összeget.

penztarca

A tudatosság abban is segít, hogy valahányszor a pénztárcádba nyúlsz, többször is átgondold, valóban szükséged van-e arra a dologra, amit vásárolni készülsz. Jó, praktikus tipp lehet nap végén mindig kipakolni egy külön perselybe a pénztárcádból az aprót. Ha ehhez nem nyúlsz hozzá, hónap végére négy számjegyű összeggé fog duzzadni anélkül, hogy észrevennéd a hiányát.

Spórolj vásárlással!

Vásárlás közben millió dologgal igyekeznek rávenni az embert a költésre, kezdve a kihelyezett hajókon árult különlegességektől a szemmagasságba rendezett promóciós termékekig - ezért érdemes általában jobban megnézni az alsó és a felső polcokat is, hiszen többnyire itt találhatóak a legolcsóbb termékek. Sok pénzt lehet vásárlásonként megmenteni, ha átnézed a pénztár előtt, hogy mi került be észrevétlenül a kosaradba. Biztos, hogy szükség van azokra a csokikra? 

A spórolós hónapokban érdemes a heti vásárlást is előre megtervezni, és csak azt megvenni, amit valóban fel is használ az ember. Étel formájában rengeteg pénz végzi a kukában a legtöbb háztartásban, hiszen nagyon könnyű túlvásárolni. Ha megtervezed a menüt, és bevásárlólistával indulsz a boltba, valamint főzöl magadra, sok pénzt spórolhatsz meg, akár több mint 10 ezret is egy hónap alatt.

tankolas

Spórolás tankolással

Ősszel és télen egyáltalán nem mindegy, az ember mikor megy tankolni. A hideg reggeleket érdemes erre szánni, ilyenkor ugyanis több benzint kapsz a pénzedért. Hidegben az üzemanyag valamivel sűrűbb, így jobban megéri a vásárlás. A leghidegebb pedig kora reggel lesz, hiszen a benzint föld alatti tartályokban tárolják, és kora reggel még nem éri a talajt a nap, hogy felmelegítse ezeket. 

Spórolás ivással

Az ember nem is gondolná, de szemmel látható összeget lehet megspórolni azzal is, ha lemond egy hónapra az üdítőkről, és helyette átáll a csapvízre. A napi folyadékigényt kevesebb mint napi 1 forintból lehet fedezni csapvízből, míg ha szénsavas, palackozott üdítőket vásárolsz, ez könnyen felszökhet akár 500 forintig is. Egy hónap alatt ez fejenként akár 15 ezer forintot is kitehet szemben a csapvíz legfeljebb 30 forintjával. Így ha olyan helyen élsz, ahol jó minőségű, finom a csapvíz, felesleges ásványvízre és üdítőre költeni.

Az alkoholos italokról való lemondás szintén nagyon jót tesz a pénztárcának, nem mellesleg pedig az egészségnek is. Már az is sokat számít, ha felére csökkented a mennyiséget, de biztos, hogy sokkal olcsóbban jössz ki, ha nem beültök valahová, hanem inkább egy üveg bort vásároltok otthonra, amit természetesen nem kell egyszerre meginni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Karácsonyi spórolás az utolsó pillanatban

Még az utolsó pillanatban is sokat segíthet egy-két okos tipp, amivel olcsóbbá tehető a karácsonyi vásárlás. Sosem árt időben felkészülni az ünnepi kihívásokra.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük