Káprázatos képek a föld első élőlényeiről
Ők voltak az elődeink?
Az élet kialakulása a Földön máig számos titkot rejt. Nézd meg, kik voltak a legelsők a bolygón.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan született meg az élet? Ez minden rejtélyek legnagyobbika, melyben közvetlenül ütközik meg a természettudomány a régebbi világnézetekkel. Ősi megoldás felülről lefelé közelíteni meg a kérdést, és egy láthatatlan hatalom csodás beavatkozását látni benne. Ez a vélekedés már az i. e. 3. évezredbeli Mezopotámia legelső írott kultúráiban fellelhető, és a konzervatív társadalmak egy részében ma is uralkodik.

Itt élnek a cianobaktériumok
Az élet forrása: cianobaktérium
Ideális körülmények az élet kialakulására
A Yellowstone Park egy medencéje

Honnan ered az élet?

Feltételezhető, hogy az előbbinél is jóval ősibb az a nézet, hogy az élet mindig is létezett valahol - a világegyetemnek sem kezdete, sem vége nincs, és tökéletes hely az élet számára.

Ez a gondolkodásmód Platóntól egészen Isaac Newtonig ível. Sőt, egyes modern kozmológusok is felelevenítették, akik szerint a DNS az univerzumban bárhová elsodródhat.

A klasszikus tudományos válaszok inkább a lentről felfelé elvét tartják szem előtt. Charles Darwin óta a tudomány igazolta, hogy a világ lentről felfelé szerveződik, vagyis az egyszerűbbtől a bonyolultabb formák felé halad - mintegy az atomoktól az állatvilágig -, az önszerveződés csodálatosan egyszerű szabályai szerint.

Az első földlakók: cianobaktériumok

Kezdetben a forró vizet kedvelő baktériumok uralták a földfelszínt. Ezek a mai, színpompás cianobaktériumok a Yellowstone Nemzeti Park egyik meleg forrásában élnek, 46 Celsius-fokon. Ők lehettek egykor az élet forrásai, az első élőlények bolygónkon.

Mi is az az élet?

Az élet az anyag olyan formája, mely egyedülállóan képes a természetes kiválasztódás általi evolúcióra, alkalmazkodva a változó körülményekhez. Mivel a természetes szelekció a legjobb magyarázat mindarra, amit magunk körül az élővilágban tapasztalunk, biztosnak tűnik, hogy az élet is ilyen módon fejlődött ki a szervetlen anyagból, méghozzá a földtörténet kezdeti feltételei között.

A Yellowstone Parkban ma is adottak a feltételek

A kémiai kutatás évszázados eredményeiből leszűrhető, hogy az élet jórészt 16 természetes elemből épül fel. A legfontosabbak közé tartozó hidrogén és oxigén a vízben található meg a legnagyobb mennyiségben, így a korai vagy távoli életformák keresése jellemzően egybevág a víz keresésével.

A további összetevők zöme fellelhető a légköri gázok között - nitrogén-, oxigén-, hidrogén-, kén- és szénvegyületek -, illetve vízben oldva. Ezek nagy része megtalálható a Yellowstone Nemzeti Park folyamatosan formálódó, igen aktív vidékének medencéiben, közöttük a Morning Glory nevű természeti csoda vizében is, így kínálva ideális körülményeket az említett cianobaktériumoknak.

Egy villámcsapás teremtett mindent?

Sokak számára felfoghatatlan rejtély, hogy a láthatólag bonyolult és kifinomult életformák miként jöhettek létre egy időben a bolygó számos helyén.

A baktériumoknak köszönhetőek a színek
Ma is ugyanolyan formában vannak jelen

A 20. század két nagy tudósa, Alekszandr Oparin és J. B. S. Haldane egymástól függetlenül jutott arra a felismerésre, hogy mivel a Föld kezdeti légkörében nem volt elemi oxigén, a többi gáz elősegíthette a komplex szerves építőelemek kialakulását, különösen az ibolyántúli sugárzás, illetve egy-egy villámcsapás hatására.

Ezt az 1950-es években meg is erősítette Harold Urey és Stanley Miller világhírű kísérlete. Ez vezetett ahhoz a modellhez, mely szerint a fiatal Föld víztömegei megteltek az élő anyag alkotóelemeinek tajtékaival. Érdekes felfedezés, hogy az üstökösök és meteorok belsejében a napsugárzás hatására szintén végbemegy hasonló folyamat, tehát az élet alkotóelemei szinte mindenütt megvoltak, és talán most is megvannak.

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Hetven rejtély a természet világából - Bolygónk titkainak nyomában című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük