Elhunyt az egyik legnagyobb mai költő, Kányádi Sándor - 89 éves volt
Az okos kos és a Valaki jár a fák hegyén szerzőjének halálhírét ma délelőtt közölték.

kanyadi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének kilencvenedik évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten, várhatóan szülőfalujában, Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett erdélyi magyar költő a mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

1929. május 10-én született Nagygalambfalván, édesapja Kányádi Miklós gazdálkodó, édesanyja László Julianna, akit korán, 11 évesen veszített el. 1954-ben a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar szakos tanári diplomát. Költői tehetségét Páskándi Géza fedezte fel: ő közölte 1950-ben első versét a bukaresti Ifjúmunkás című lapban.

Kányádi a magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója volt. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors, mint alaptémák határozzák meg költészetét, mely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.

Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították. Gyerekkönyvei különböző válogatásokban, versei megzenésítve és audió hordozókon is folyamatosan jelennek meg. 1968 és 2017 között 33 különböző díjat és kitüntetést kapott - 1993-ban Kossuth-, 1994-ben Herder-díjat, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át, 2009-ben Budapest I. kerületének és szülőfalujának díszpolgára lett.

2002 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2007-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották. 2014-ben a Nemzet Művésze-díjjal, 2017-ben Prima Primissima-díjjal tüntették ki. Részt vett a Digitális Irodalmi Akadémia megalapításában, az ő kezdeményezésére nyílt meg 2012-ben Budapest I. kerületében a Mesemúzeum és Meseműhely. Legismertebb versei többek közt Az okos kos, a Kecske, a Valaki jár a fák hegyén, a Két nyárfa és a Tudod.

Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Infó: MTI; Wikipédia.

Ezt is szeretjük