Nem is hasonlít Kádár Jánosra az őt alakító színész - A filmrendező elmondta, miért döntöttek így

Kádár János alakja a Drakulics elvtárs című új magyar filmben tűnik fel, de nem akárhogyan.

kadar-janos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az október 31-én mozikba kerülő, a hetvenes évek Magyarországán játszódó retró-vámpír-kém-komédia, a Drakulics elvtárs vászonra vitele elképzelhetetlen volt a korszak névadójának megjelenítése nélkül. A forgatókönyvíró-rendező, Bodzsár Márk az első perctől fogva markáns szerepet szánt a filmben Kádár Jánosnak, aki az éjfekete humorú vígjátékban azt a lehetetlennek tűnő feladatot kapja, hogy megszerezze a szovjet pártvezérnek, Brezsnyevnek az örök életet jelentő vért a kubai forradalmat is megjárt, titokzatos múltú Fábián elvtárstól.

A fiktív történet lehetővé tette a készítőknek, hogy a fantáziájuk szabadon szárnyaljon, és ne azt a több mint harminc évig hatalomban lévő embert támasszák fel a vásznon, aki a történelemkönyvekben, illetve az idősebb generáció emlékeiben jól-rosszul él. Sem külsőleg, sem hangban nem volt cél, hogy a volt főtitkárt a történelmi hűség jegyében idézzék meg.

A külső helyett a személyiség megformálására törekedtek

- Általános öregítésre törekedtünk, amikor Rába Rolandot átformáltuk a maszkmesterek segítségével a hatvanéves Kádárrá. A megritkított haj, a szem alatti táskák, a ráncok pillanatok alatt életszerűvé tették a figurát - mesélte Bodzsár Márk. Hozzátette: a korabeli tárgyak és az egykori országvezető szokásai kapcsán már sokkal inkább ragaszkodtak a tényekhez, a régmúlt realitásaihoz.

kadar-drakulics

Ennek megfelelően eredeti fényképfelvételek alapján rekonstruálták a filmhez Kádár János dolgozószobáját, a róla készült fotók felhasználásával alakították ki a filmbeli ruhatárát, sőt még egy ugyanolyan Mercedes autót is szereztek, amilyen a hetvenes években a hivatali gépkocsija volt. Sőt, beleszőtték a filmbe bizalmasának, állandó tolmácsának, Bartha Istvánné Nádja asszonynak az alakját is, akit a kamerák előtt Balsai Móni formálhatott meg.

Továbbá a vájt szeműek kedvéért több, a volt főtitkár legendájához tartozó apróságot is elhelyeztek a történetben, amelyek máig fennmaradtak róla a köztudatban, így a politikus sakkszenvedélyének, a cigarettafüggőségének és a krumplistészta-imádatának is szántak egy-egy emlékezetes képkockát. A Drakulics elvtárs október 31-től lesz látható a hazai mozikban. Ha kíváncsi vagy az előzetesre, kattints ide!

Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás

Mennyire ismered a régi magyar mesefilmeket?

Frakk, Mirr-Murr, Mekk mester, Mézga Géza, Dr. Bubó, Pom Pom és a többiek napról napra gyerekkorunk részei voltak. Nosztalgikus előhívni, hogy is hívtak egy-egy szereplőt, és mosolyt csal az arcra, amikor felidéződik, melyik szereplő, melyik rajzfilm vagy bábfilm volt a favorit. Tedd próbára emlékezőképességed, és idézd fel a meséket, amiket gyerekként néztél: kvízünkben tíz kérdés vár.

Ezt is szeretjük