Jövő ilyenkor vasárnap már zárva lesznek az üzletek?
Úgy tűnik, hogy a boltok nem nyitnak ki vasárnaponként. Vajon lesznek-e emiatt elbocsátások?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a nyári szünet előtt a parlament elé kerül a KDNP törvényjavaslata a vasárnapi zárva tartásról, amely reményeik szerint 2012 januárjától már életbe is lép.

A kisebbik kormánypárt még egyeztetéseket folytat a kormánnyal a kérdésben, Harrach Péter frakcióvezető a Magyar Nemzetnek azt mondta: egyelőre az látszik körvonalazódni, hogy a kereskedelem területén vezetik be a korlátozást. A termelés és a szolgáltatások területén csak később módosulnak a rendelkezések, az azzal kapcsolatos tárgyalások tovább folynak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium annyiban árnyalta a képet, hogy a kormány végleges elképzelése április végére, május elejére alakulhat ki a kérdésben. A minisztérium egyébként hatástanulmányokat kért a helyzet elemzéséhez.

A KDNP még tavaly nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatát a szabad vasárnapról, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a vasárnap megint "valódi általános pihenőnap" legyen, amikor csak azok dolgoznak, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet van.

A javaslat szerint az üzletek csupán az év 12 vasárnapján tarthatnának nyitva, kivételt ez alól azok a családi vállalkozások jelentenének, amelyek alkalmazottak nélkül működnek.

Mást mond Harrach, mást a statisztika

Harrach Péter, a párt frakcióvezetője egyfajta érvként már többször hangsúlyozta: a kiskereskedelmi forgalomnak mindössze 4%-a zajlik a hét végén, a szabad vasárnap bevezetése pedig növelhetné a kisboltok forgalmát, versenyképességét.

A frakcióvezető szerint "ténykérdés", hogy üzleti szempontból a hét legjobb bevételeit a pénteki és a szombati napokon könyvelik el a kereskedők, ezért sem reális, hogy a vasárnapi zárva tartás komoly anyagi veszteséggel járna.

A GFK Hungária 2008-as felmérése ugyanakkor rámutat: a bevételek vasárnap is elég magasak, a hipermarketek forgalmának több mint tizede zajlik ezen a napon, csak a Tesco a heti forgalmának 12,5 százalékát ezen a napon bonyolítja le.
Vagyis az emberek zöme vasárnap is vásárol, ráadásul főként a kisboltoknál jóval kedvezőbb árakat kínáló üzletekben.

20-25 ezres elbocsátás?

Ráadásul amellett, hogy a vevőket kellemetlenül érintené a módosítás, az állam és a dolgozók is veszítenének vele - legalábbis a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének számításai szerint. A VOSZ úgy véli, a javaslat realizálása az államháztartásnak direkt módon évi 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene, a kiskereskedelmi szektorban pedig 20-25 ezer fő elbocsátását vonná maga után. Harrach ugyanakkor azt mondja, a VOSZ erre vonatkozó adatai légből kapottak.

A frakcióvezető további érvként hangsúlyozta: javaslatuk amellett, hogy a kis üzletek súlyos versenyhátrányát igyekszik kiküszöbölni, arról is szól, hogy 100 ezer ember a családjával lehessen a hét utolsó napján.

Jó lenne pihenni

Ennek egyébként a kereskedelmi dolgozók is örülnének. Mint mondják, a jelenlegi helyzet nem túl rózsás, hiszen azokban a boltokban, ahol kevesen dolgoznak, csak úgy tudják megoldani a vasárnapi nyitva tartást, ha nem adják ki a dolgozóknak a nekik járó szabadságot. Ezen pedig változtatni kellene.

A KDNP egyébként nem először próbálkozik a vasárnapi zárva tartás bevezetésével. Semjén Zsolt pártelnök 2007-ben hirdette meg a szabad vasárnap mozgalmat, és a választásokig folyamatosan napirenden tartotta a kérdést. A párt eddig két alkalommal nyújtott be törvényjavaslatot a tárgyban, amely egészen idáig nem került az országgyűlés elé.

Ezt is szeretjük