Ilyenek lesznek a jövőben az éjszakák – Máshogy néznek majd ki, mint most
Látványos videó készült a jövő éjszakai fényeiről.

tejút
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már egy emberöltő alatt is rengeteg átalakuláson megy keresztül a világ, így még belegondolni is nehéz, mennyire más lesz minden több százezer év múlva. Az Európai Űrügynökség, vagyis az ESA mégis eljátszott ezzel a gondolattal, és látványos szimuláción mutatták be, milyen lesz a jövőben az éjjeli égbolt.

A tudósok azt próbálták vizuálisan is megjeleníteni, mennyit fog változni a Tejútrendszer és a csillagok helyzete az elkövetkező 400 ezer évben, ehhez pedig a Gaia űrtávcső adatait és méréseit használták.

Folyamatos mozgásban az égitestek

Az űrügynökség kutatói nagyjából 40 ezer, legfeljebb 325 fényévre lévő csillag helyzetét vizionálták, és a Tejútrendszer változásait is figyelemmel kísérték a szimuláció során, így alkották meg azokat a változásokat, amikre a távoli jövőben számítani lehet. A videón a fényesebb, gyorsabb csíkok közelebb vannak a Naprendszerünkhöz, míg a halványabb, lassabbak sokkal távolabbiak.

Az ESA kutatói szerint a szimuláció nem meglepő mintázatot mutat: az animáció végére úgy tűnik, hogy a legtöbb csillag a képernyő jobb oldalára csoportosul, míg a bal viszonylag üres marad. Nem azért történik, mert a csillagokat egy újonnan kialakult fekete lyuk vagy más magába szippantja, hanem egyszerűen a Föld mozgása miatt látjuk összetömörülni őket. Bár az égitestek akár hullócsillagnak is tűnhetnek, a videón a csóvák azt az utat mutatják, amit az objektumok megtesznek 400 ezer év alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Gaia 2013-ban indult a csillagok helyzetének, távolságának és mozgásának mérésével kapcsolatos küldetéssel. A 2018-ban történt második adatközlés segített a csillagászoknak az univerzum valaha készült legrészletesebb térképének összeállításában is. Az új, harmadik kiadás mintegy 100 millió új objektummal egészíti ki ezt a történelmi alkotást ESA kutatói szerint.

Lenyűgöző képeket készítettek a Tejútról: így csak kevesen láthatják

A Tejútrendszerről gyönyörű képeket készítettek, amiket érdemes megnézni.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük