Ezt sehol nem hangoztatják a magyarokról: 10-ből 7-en rendszeresen jótékonykodnak
Úgy tűnik, az empátia ezen a területen maradéktalanul érvényesül.

jótékonykodás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyarok háromnegyede adományozott az elmúlt évben, ami nemzetközi összevetésben is jó arány. A civilszervezetek támogatásakor a megkérdezettek szerint döntő szempont a szimpátia és maga a kérés, hogy adományozzunk.

Az elmúlt évek közéleti vitáinak az adakozási kedvre nincs érdemi hatása, ez is kiderül ki a Human Dialog és az Emocionális Marketing friss, nagymintás és reprezentatív felméréséből.

Számtalan módon adakozunk

A megkérdezett ezer fős minta 77%-a jótékonykodott az elmúlt évben pénzbeli támogatás, tárgyi adomány, önkéntes munka vagy véradás formájában. A többség pénzt adott jótékony célra, legnagyobb arányban alapítványok, egyesületek javára. Szorosan a második helyen magánszemélyek, hajléktalanok és kéregetők állnak. Utóbbiak gyakrabban, de kevesebbet kapnak az adományozóktól.

Uniós szinten is jószívű a magyar

A 77% jó arány, a 2016-os, ehhez hasonló ausztriai felmérésben 71% volt az osztrák adományozók aránya, mutat rá az eredmény nemzetközi vonatkozására Miha Tamás civilszakértő. A személyi jövedelemadó 1% felajánlási motivációinak tavalyi felmérése után a felmérés idén az adományozási szokásokat vizsgálta, fókuszba helyezve a civil szervezetek magánszemélyek általi pénzadományait. 

Idősebb és jól szituált a többség, aki ad

A kutatási projekt sok előfeltevést igazolt. A tipikus adományozó jól szituált, városlakó, az idősebb korosztályból kerül ki. Pénzbeli adományt évente 2-3 alkalommal ad, elsősorban a szimpátia befolyásolja döntésében. Az 1% felajánláshoz hasonlóan itt is kiemelkedő a beteg gyermekekről gondoskodó alapítványok népszerűsége.

Meglepő lehet, hogy a potenciális adományozók várják a megkeresést. Saját bevallásuk szerint jellemzően kérésre adományoznak, legszimpatikusabb nekik, ha ez postai levélben történik. Ugyancsak jótékony hatással bír, és a bizalmat erősíti, ha a civilek elszámolnak a támogatással, és utólag tájékoztatást adnak az adományok felhasználásról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Inkább alkalmi az adományozás

A rendszeres adományozók kisebbségben vannak, az alkalmi jótékonykodás a jellemző. A magyarok döntő többsége mégsem érzi az adományozást szezonális tevékenységnek, még ha a karácsonyi időszak jótékonyan hat is az adakozási hajlandóságra.

Ellenben a civilszervezetek társadalmi hatásait és szerepét övező közéleti viták a megkérdezettek szerint nincsenek befolyással adományozási döntéseikre. 54%-ukat hidegen hagyja a téma, 25%-uk nem is hallott a vitákról. A civilszervezetek megítélése árnyaltabb ennél, mert a legtöbben úgy vélik, hogy a több tízezer alapítvány és egyesület között érdemeik függvényében bőséggel akadnak támogatásra méltóak.

Ezt is szeretjük