John Lee-t kötél általi halálra ítélték, de nem sikerült végrehajtani: hihetetlen mázlija tette híressé
John 'Babbacombe' Lee különös történetét Anglia szerte ismerték a 19. században.

akasztás
beauty and style
Top olvasott cikkek

John Henry George Lee Angliában, Abbotskerswell településén született 1864-ben.

1884-ben frissen kiszabadult a börtönből, ahol addig rablásért ült, amikor féltestvére, Elizabeth Harris munkát ajánlott neki, méghozzá Viktória hercegnő régi udvarhölgyének rezidenciáján.

Különös haláleset

Emma Keyse Babbacombe-öbölben található tengerparti házában dolgozott  szakácsaként Elizabeth Harris, ide ajánlotta be féltestvérét. Még abban az évben holtan találtak az úrhölgyet.

John Henry George Lee.
John Henry George Lee.
Fotó: Today in Horror History / Facebook

Emma Keyse-t valaki megverte és elvágta a torkát. A gyilkos úgy próbálta leplezni bűntettét, hogy felgyújtotta a holttestet, ezzel együtt az egész rezidencia lángra lobbant. 

Az akkor még csak 20 éves John Lee-t másnap reggel letartóztatták, már csak azért is, mert ő volt az egyetlen férfi, aki épp akkor a házban dolgozott, illetve korábban az ex-udvarhölgy bejelentette, hogy csökkenteni fogja a fizetését, így volt indoka a bosszúra. Ezek a közvetett bizonyítékok ugyan ma már nem lennének elegendőek az ítélethozásra, akkoriban megpecsételték a férfi sorsát. Később Elizabeth Harris, már a halálos ágyán elméletileg bevallotta, hogy valójában ő volt a tettes. De ezt addig ne fedte fel senki előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenesetre John Lee-t kötél általi halálra ítélték úgy, hogy még a bitófa árnyékában sem ismerte be bűnösségét. Az Exeter börtönben már 1885-ben felakasztották volna, ám amikor James Berry hóhér meghúzta a csapóajtó karját, nem nyílt ki. Miután az elítéltet letessékelték a kivégzőhelyről, már teljesen jól működött újra a mechanizmusa. Másodjára is felállították az akasztófára, azonban a csapda ismét kudarcot vallott, ugyanez történt a harmadik próbálkozásra is. Ekkor a kivégzést leállították.

John Lee élete a kivégzés után

Életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták a halálos ítéletet, végül 22 évvel később, 1907-ben, 42 évesen szabadult, és történetével az országot járta. Ő volt az ember, akit nem tudtak felakasztani, kisebb celeb vált belőle Anglia szerte. 

1909-ben még feleségül is vett egy ápolónővért, akitől fia született, majd a nőt második terhességével magával hagyta. Egészen 2009-ig senki nem jött rá, mi történt ezután a férfival, egyes történészek azt hitték, valahol Angliában életét vesztette. Kiderült, hogy valójában régi felesége elől egészen az USA állambeli Milwaukee-ba menekült, ahol új feleségével együtt letelepedett, és boldogan élt egészen 1945-ben bekövetkezett haláláig.

A halálos injekció előtt: utolsó vacsorák a legszigorúbb amerikai börtönökből

A fotók egyszerre étvágygerjesztőek és sokkolók: mellbevágó belegondolni, hogy többszörös gyilkosok és merénylők ették ezeket a fogásokat a kivégzésük előtt alig pár órával. 

(Képek forrása: Today in Horror History / Facebook, 

Ezt is szeretjük