Jogtalan költségek, melyeket ne fizess ki!
Így értelmezd a számlát!
Ha ismered a számlázás szabályait, eligazodsz majd az internetszámlán is, és a hibákat is kiszúrhatod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legfrissebb felmérések szerint a hazai internetezők 90%-a szélessávú otthoni internetkapcsolattal rendelkezik, ami - meglepő módon - valamivel még magasabb is, mint az európai átlag. Ráadásul nem csupán az internetkapcsolat, de a használat terén is élen járunk, mivel a rendszeres netezők 60%-a szinte mindennap géphez ül, minimum két órára.

Ebből is látszik, hogy a többség remekül eligazodik a világhálón, de a hó végi számlát értelmezni már nem ilyen egyszerű. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, ismerkedj meg a számlázás általános szabályaival, a számla főbb tételeivel és a leggyakoribb buktatókkal!

Havidíj, forgalmi díj és kedvezmények jóváírása

Nem túlzás azt állítani, hogy a soktételes internetszámla minden netező rémálma. Sokszor még a jogosan felszámolt költségeket is nehéz rajta kibogarászni, nemhogy a hibákra rálelni. Első körben kezdd az adataid, az azonosítód, a díjcsomagod és banki adataid helyességének ellenőrzésével. Második körben jöhet a díjtételek átnézése. Amennyiben nem éves vagy féléves, hanem havi elszámolást kértél, a szolgáltató a havi elszámolási ciklus szerint tünteti fel a díjtételeket.

A számlázási ciklus cégenként és régiónként más és más, Budapesten például a tárgyhó 11. napjától a következő hó 10. napjáig számláznak. Új szerződésnél vagy csomagváltásnál még tört hónap is kijöhet, akkor a számlán ezzel arányos mértékben fog megjelenni a havidíj. Alapszabály, hogy a kedvezmények és korrekciós díjak mindig jóváírásként, az előfizetési és forgalmi díjak, valamint a kamatok pedig terhelésként jelennek meg a számládon.

Szintén általánosan igaz, hogy a számlán mindig a havidíj - előfizetési díj - szerepel legelöl, mely magában foglalja a rendszerüzemeltetés, karbantartás valamint a hibaelhárítás díját is. Percdíjas számlázásnál a tarifa már tartalmazza az internet hozzáférési díját is, kapcsolási díj pedig nincs.

Limitált és korlátlan forgalom

A következő sorokban találod meg az úgynevezett forgalmi díjat, amit az internetvonalon bonyolított havi adatforgalmad után számolnak fel. Vannak internetcsomagok, melyeknél adatforgalmi limit áll fenn, például csak 1 GB-ot használhatsz havonta.

Ha ezt meghaladóan netezel, a szolgáltató túllépési díjat fog ráterhelni a számládra, körülbelül ezer forintot gigabájtonként. Ha gyanúsan magas a túllépés, és te biztos vagy benne, hogy annyit nem töltöttél le, mindenképpen menj be az ügyfélszolgálatra, mert elképzelhető, hogy valaki visszaél a vonaladdal. Korlátlan, vagyis forgalomfüggetlen csomagnál nincs túllépési díj, ha mégis szerepel ilyen tétel a számládon, azonnal reklamálj.

A számlán az előfizetési és forgalmi díjak után találod a díjkedvezmények tételes elszámolását. Ezeket a tételeket nagy odafigyeléssel tanulmányozd át, így ellenőrizheted ugyanis, hogy a beígért díjcsökkentést tényleg levonták-e. Amennyiben már él az előfizetésed, de a számlán nyoma sincs az új csomag által beígért kedvezménynek, bátran élj panasszal.

Ha T-Com- vagy UPC-előfizető vagy, részletes számlamagyarázatot találsz a weboldalukon, ha pedig a Vodafone a szolgáltatód, itt tájékozódhatsz az aktuális díjakról.

Könyvelési hibák, jogtalan költségek

A tételek útvesztőjében rengeteg a hibalehetőség, a szimpla adatrögzítési elírástól a könyvelési hibán át a jogtalan díjtételekig minden előfordulhat.

Hamarabb kiszúrhatod azonban a tévedést, ha tisztában vagy az egyszeri és a rendszeres díj fogalmával. Az utóbbiakat például nem számlázhatják ki minden egyes hónapban, ezért, ha sorozatban találsz ilyen tételeket, azonnal jelezd az ügyfélszolgálaton.

Egyszeri díj a belépési díj, a kiszállási, az installálási, az áthelyezési, az átírási, a csomagmódosítási, a visszakapcsolási, a kártérítési és az elállási díj, valamint a domain név díja.

Nem árt résen lenned például, ha elmaradásod van, vagy ideiglenesen kikapcsolták nálad a netet. A késedelmi kamat és a visszakapcsolási díj behajtása ugyanis csak akkor jogos, ha a te hibádból történt az internet felfüggesztése. Amikor a szolgáltató hibázik - például elkeveri a számlád, vagy ki se küldi -, nem számolhat fel késedelmi díjat!

A tartozások és késedelmi díjak befizetésének időpontja is döntő jelentőségű lehet. Fontos tudnod, hogy a szolgáltatónak mindig az utalás napját kell figyelembe vennie, nem a pénz beérkezésének dátumát. Ha például azután kapcsolják le nálad a netet, hogy te már feladtad a csekket, nem számolhatnak fel visszakapcsolási díjat!

Internetutalványok beszámítása

Az év elejétől megszaporodó internetutalványok beváltása szintén sokféle félreértésre ad okot.

A szolgáltatók többségénél nem is maga a beváltás, hanem a juttatás beszámításának módja okozhat kavarodást. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény írja le, mely szerint internetutalvánnyal csak az Általános Szerződési Feltételekben szereplő szolgáltatások és az azokhoz kapcsolódó beüzemeltetési költségek egyenlíthetők ki - internet-havidíj, forgalmi díj, esetleg wap-díjak -, a díjtartozás, a késedelmi kamat vagy egyéb költség nem.

A számládból egyértelműen ki kell, hogy derüljön, mennyi az internet díja, mivel az utalvány csak arra szól. Az összeget egyébként csak a havi költség keretéig - vagy annak bizonyos százalékáig - használhatod fel, az azon felüli rész már a következő számlázási ciklusra tolódik át. Az sem mindegy, hogy céges vagy otthoni internetutalványod van, mivel mindegyik csak a maga területén érvényes.

Az utalvány összegét pénzre nem válthatod át, túlfizetés nem lehetséges vele, de készpénzzel kiegészítheted, vagyis részleteiben is felhasználhatod.

Ezt is szeretjük