Így élnek vissza az adataiddal!
A legügyesebb fogások
Miközben élvezed az internet előnyeit, adatokat gyűjtenek rólad, és vissza is élnek velük. Íme, a módszerek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internet egyike azoknak a korszakalkotó találmányoknak, melyek gyökeresen megváltoztatták a világot. A világhálónak köszönhetően ma már, hacsak virtuálisan is, a kedvenc foteledben ülve sétálhatsz egyet Stockholm főterén, vagy nézheted meg a naplementét Afrikában vagy Franciaországban.

Nem kell sorban állnod, ha a rezsit akarod befizetni vagy a havi törlesztőrészletet átutalni, hiszen ma már a pénzügyeidet néhány kattintással elintézheted az interneten.

Automatikusan érkező hírlevelek segítségével azonnal értesülhetsz a világban zajló eseményekről, a közösségi oldalakon napi kapcsolatban lehetsz a távoli barátokkal is, akiket képeslapokkal vagy vicces videókkal lephetsz meg - ráadásul mindezt ingyen.

Csakhogy a kényelemnek ára van, legalábbis akkor, ha nem vagy elég figyelmes az interneten történő barangolás közben. A különböző weboldalak számos csapdát rejtenek, melyekbe könnyű belefutni, és amelyeknek nem csupán a pénztárcád, hanem a személyes adataid is láthatják a kárát. Ismerd meg a leggyakoribb csapdákat, és kerüld ki őket!

Kéretlen hírlevelek e-mailcím-gyűjtési szándékkal

Az internet nem csupán kényelmesebbé teszi az életet, de gyorsabbá is. Néhány kattintás, és tagja lehetsz egy közösségnek, korlátlan mennyiségben küldhetsz képeslapokat, vagy éppen online játszhatsz kedvenc játékaiddal. Az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatások igénybevétele általában regisztrációhoz kötött, ahol kötelező megadnod a neved, az e-mail címed, esetleg a lakhelyedet, minden más adat megadása azonban az esetek nagy részében opcionális. Aki gyakran internetezik, szinte automatikusan tölti már ki ezeket az adatlapokat - néha igen figyelmetlenül.

Vannak ugyanis olyan részek, melyeket nem neked kell kitöltened, illetve kipipálnod, hanem alapértelmezettek - ilyen például az a rész, melyben megkérdezik, hogy igényt tartasz-e hírlevélre. Természetesen nem nagy gond, ha feliratkozol, hiszen eggyel több kéretlen levél a spamek világában mit sem számít.

Éppen ezt a viselkedési és hozzáállási formát használják ki azok, akik e-mail címeket gyűjtenek, hogy aztán nagyra nőtt adatbázisukat jó pénzért eladják. Ők azok, akik kéretlenül küldenek hírleveleket, melyeket úgy fogalmaznak meg, hogy azt hidd, egyszer valamikor még te iratkoztál fel rájuk. Természetesen leiratkozásra itt is van lehetőség, ezt fel is tüntetik a levélben - ám azzal, hogy leiratkozol, egyben vissza is igazolod a küldőnek, hogy érvényes e-mail címre küldte levelét, melyre aztán még több hírlevelet küldhet.

Fontos!
Ha olyan hírlevelet kapsz, melyre tudomásod szerint nem iratkoztál fel, egyszerűen tedd a levélszemetek közé, és állítsd be a levelezőrendszeredben, hogy minden további, ettől a feladótól érkező levél is ott landoljon. Továbbá bárhol regisztrálsz, mindig olvasd végig az adatlapot, és figyelj az alapértelmezetten bepipált rubrikákra is.

Eldugott apró betűs részek fontos információkkal

Akárcsak a papír alapú szerződésekben, az internetes oldalak nagy részén is találni apró betűs részeket, melyeket a többség el sem olvas.

Az ingyenesen letölthető programok esetében például különösen lényeges lenne elolvasni a hosszú és igen apró betűkkel szedett szerződést, mielőtt az Elfogadás gombra kattintasz, ahogy a közösségi oldalak használatánál is elsődleges, hogy még azelőtt megismerd alaposan a szolgáltatás részleteit, mielőtt teljesen belefeledkezel a használatába. Akkor ugyanis nem érnének meglepetések, és a postaládádba sem érkezik napról napra egyre több kéretlen levél.

Utóbbiak körültekintő használata ráadásul különösen lényeges, hiszen ezeken az oldalakon az ember általában hajlamos a szükségesnél több információt megadni, természetesen azzal a céllal, hogy azt barátai és közvetlen ismerősei lássák. Ám, ha nem olvasod el a felhasználói feltételeket, nem fogod tudni, hogy az adataidat akár regisztráció nélkül is láthatják mások, és azt sem, hogy külön beállítás szükséges ahhoz, hogy ezt megakadályozd. Ügyes fogás, ám ne felejtsük el, hogy a figyelmetlenségre épít, hiszen az adatvédelmi törvény betartása a weboldalak üzemeltetőinek is kötelező.

Nyereményjátékok értékes ajándékokkal - az adataidért cserébe

Az ügyes trükkök, melyekkel úgy használhatják fel az adataidat, hogy a tudtod nélkül egyezel bele, nem csak a közösségi oldalakra jellemzőek. Bármelyik weboldalon csapdába eshetsz, ha figyelmetlen vagy - ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az apró betűs részek elolvasása kötelező, bármilyen weboldalon jársz, és bármilyen regisztrációs adatlapot töltesz ki.

A körültekintés különösen fontos az olyan oldalakon, ahol értékes nyereményekért játszhatsz, hiszen itt egy elkapkodott regisztráció miatt a személyes adataid mellett a pénztárcád is veszélybe kerülhet.

A nyereményjátékoknál legfőképpen arra ügyelj, hogy az apró betűs részben feltüntetik-e, hogy a regisztrációkor megadott adatokat bizalmasan kezelik-e, vagy kiadják azt harmadik személynek is. Erre ugyanis az adatvédelmi törvény lehetőséget ad, de csak akkor, ha arra felhívják a figyelmet. Ha az adott weboldal teljes mértékben a törvény szerint jár el, azt is elárulja, hogy ki az a harmadik fél - ez általában a nyereményt felajánló cég.

Az adatkezelés mellett tájékozódj azzal kapcsolatban is, hogy a nyeremény után kell-e adót fizetned, és ki állja a postaköltséget. Ha ugyanis rád hárulnak a járulékos költségek, sok esetben nem is biztos, hogy megéri regisztrálni, ezzel kiadni az adataidat, esetleg mindezzel még kéretlen hírleveleket is begyűjteni.

Ezt is szeretjük