Nagy változás jöhet a jogsival kapcsolatban - Ez minden autósra hatással lesz

Megszűnhet a B kategóriás jogosítvány.

GettyImages-1457644950

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Index beszámolója szerint az Európai Parlament tervezete alapján kettéosztanák a B kategóriás jogosítványt B és B+-ra, ami korlátozná a B kategóriások jogait. 

Bár a törvény visszamenőleg nem érvényes, a már meglévő jogsisok életére is hatással lenne. De miben is különbözne a két kategória?

Megszűnhet a B kategóriás jogsi

A sima „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkező autósoknál maximum 110 kilométer/óra lenne a megengedett legnagyobb sebesség, és a gépjármű súlya nem haladhatná meg az 1,8 tonnát. Aki 130-cal akarna repeszteni az autópályán, vagy 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművet szeretne használni, annak B+ jogosítványt is kéne szereznie.

GettyImages-1318535969
Fotó: mladenbalinovac / Getty Images Hungary

Az új tervezetet több oldalról is érte kritika. A jogosítvány kettéosztása ugyanis még több adminisztratív és anyagi terhet róna az autótulajdonosokra. A jövőbeli sofőröknek ugyanis két jogosítványt kellene megszerezni ahhoz, hogy teljes értékű jogosultságuk legyen használni autóikat.

Azonban nem csak a jövőbeli jogsisok életét bonyolítaná meg az új törvény. Az elektromos autók sofőrjei rosszul járhatnak, ugyanis ezek a járművek az akkumulátor miatt gyakran 1,8 tonna feletti súlyúak. Így ők rászorulnának arra, hogy letegyék az újfajta  jogsit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ingyenessé tenné a kormány a jogosítvány megszerzését - Olvass tovább!

A jelenleginél jóval nagyvonalúbban támogatná a kormány a középiskolások és az állami szakképző intézmények tanulóinak jogosítványszerzését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük