Bomlásszagú joghurtok paprika-kivonattal
Keményítőíz, céklakivonat, romlott szag: ez jellemzi az üzletekben található joghurtokat. Kivétel akad, de keresni kell...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról ismert, egyre népszerűbb joghurt a savanyú tejkészítmények csoportjába tartozik a kefirrel és a tejföllel együtt. A hőségben a szokásosnál is nagyobb mennyiségben fogyasztott termékcsoportból ezúttal a gyümölcsös fajtákat teszteltük.

A cukormentestől a darabosig

A joghurtot igen változatos formában kínálják a gyártók: van natúr és ízesített, édes és cukormentes, krémes és darabos.

Egy dolog azonban közös bennük: tartalmazniuk kell joghurtkultúrát, ami sajátos jellegüket adja. Ez a kultúra grammonként legalább 10 millió élő baktériumot tartalmaz, vagyis különleges, élő mikroorganizmusokat.

Ha a joghurt, amit megvásároltál, hosszú ideig nem puffad fel, akkor nyilván hőkezelték, amivel elpusztították az élő joghurtkultúrát, és ezzel jótékony hatását is elveszítette. Éppen az élő és aktív kultúrák miatt kell az igazi joghurtot hűtve tárolni, és ahhoz, hogy friss és megfelelő minőségű maradjon, nem lehet túl sokáig eltartani.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a savanyú tejtermékek közös jellemzője, hogy a megfelelően előkészített és hőkezelt tejből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával savanyítás és alvasztás útján készülnek.
A joghurtok között vannak élőflórás, egyszerű - natúr - savanyú, ízesítőanyagok hozzáadásával előállított összetett - más néven ízesített -, valamint nem élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények. Az élőflórás savanyú tejek és tejszínek olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt nyers tejből - tejszínből -, speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával állítottak elő, és a termékek a minőségmegőrzési időtartamuk lejáratáig legalább az előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.

Joghurtok paprika-kivonattal, céklával és zseléállaggal

A tesztbe 28 fajta gyümölcsjoghurtot válogattunk be. A vásárlást országos hálózattal rendelkező boltokban végeztük, és őszibarackos, sárgabarackos, epres, málnás, meggyes, cseresznyés, valamint vegyes típusokat vizsgáltunk. Egy kivételével poharas mintákat választottunk, de persze egy kancsós is a kosárba került.

Először a gyümölcsjoghurtok színét és állagát vizsgálták meg a szakértők. Ami a minták színét illeti, érte a tesztelőket néhány meglepetés: a rózsaszínű sárgabarackos joghurt - Danone sárgabarack - például paprika- és sárgarépa-kivonatnak köszönhette a színét, míg az egyik epres minta - Seraph - céklalétől volt lilás rózsaszínű. Túlságosan színezettnek bizonyult a Spar XXL-es eper is. Persze jó példák is voltak: a Norbi Update, a Müller és a Danone epres joghurtja jellegzetesen eperszínű volt.

Ami a gyümölcsjoghurtok állagát illeti, sok nagyon híg volt közöttük - Norbi Update, Müller, Danone, Seraph, Profi -, jellemzően az eper ízesítésűek. Természetesen a másik végletre is volt példa bőven: kocsonyás és zselészerű volt a Campia eper, a Zott Szívecske, valamint a Spar XXL málnás joghurtja.

Keményítőíz, élesztőszag és társaik

Az illatok vizsgálatán elbukott a Mondelia sárgabarackja, mert élesztős volt, a Campina eprese pedig egyenesen a fehérjebomlás szagát idézte. Erősen parfümösnek ítélték a tesztelők a Danone sárgabarackját és a Spar XXL epresét. A Sole eperdarabos joghurtja keményítőízű, az őszibarackos-maracujás joghurt pedig túlságosan aromás volt, míg színét a bétakarotinnak köszönhette. A Zott Szívecske nevű terméke pedig határozottan "zöldízű" volt, a bírálók arra tippeltek, hogy azért, mert nem csumázták le a felhasznált epret.

Nobel-díjat érő feltételezés
A XX. század elején Párizsban, a Pasteur Intézetben dolgozott az orosz származású biológus, Ilya Metchnikoff, aki arra volt kíváncsi, hogy a joghurtban található baktériumok hogyan járulnak hozzá az ember élettartamának meghosszabbításához. Meg volt ugyanis győződve arról, hogy a bélben található baktériumok által megrohasztott ételmaradékok toxikus anyagokat termelnek, amelyek lassan megmérgezik belülről az embert. Metchnikoffnak sikerült bebizonyítania, hogy a joghurt, így a benne található élő kultúrák rendszeres fogyasztása hasznos az emberi szervezet számára: ezek a baktériumok megakadályozzák a bélben a toxikus anyagokat gyártó baktériumok elszaporodását. Ezért a munkájáért 1908-ban Nobel-díjjal tüntették ki.

Találós kérdések a dobozokon

A gyártók és forgalmazók egy része vagy nem ad eléggé arra, hogy termékeit pontos feliratokkal lássa el, vagy igen fejlett humorérzékkel rendelkezik, és némi agytornára akarja serkenteni az egészséges életmódot folytató vásárlókat.

Az őszibarack-maracujás joghurt tetején ugyanis egyértelműen egy gránátalma képe látható, angolul gránátalmát is írnak az összetevők felsorolásánál. Még ennél is cifrább, hogy a Landliebe joghurtja, amiről azt állítja, hogy eperdarabokkal készült, erős cseresznyeízű, vagyis minden bizonnyal cseresznyés - amúgy a német felirat utal is rá. Hasonlóan érdekes megközelítés a Frankenland Fitt vegyes gyümölcsjoghurtja, amely áfonyával csábítja a vásárlót, de garantáltan feketeribizli van benne. Egy kicsit a Danone meggye is gyanúba keveredett, mert inkább cseresznyére emlékeztető íze volt. A Früchte Gut pedig találós kérdéssel is szolgál: ember legyen a talpán, aki a hosszú felsorolásból megmondja, mi van a dobozban.

28 joghurtból 8 lett csak kiváló

A 28 mintából nyolc kapott kiváló minősítést - többek között a Früchte Gut és a Flört őszibarackos, valamint a Danone Activia epres joghurtja -, és kétfajta került a még megfelelt kategóriába - a Mondelice sárgabarackos és a Campina Frutti epres joghurtja.

A többi jól vagy közepesen szerepelt. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az ár/mennyiség arányok a következőképpen alakultak: legtöbbe a Berg Bauern probiotikus epre került, amiből 100 gramm 110 forint, a legolcsóbb pedig a Mondelice sárgabarackja volt, amiből 100 grammot 26 forintért vásárolhatunk meg. Az előbbi összes elért pontszáma alapján jó minősítést kapott, az utóbbi viszont a még megfelelt kategóriában végzett.

2008. július 10-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin júliusi számának tartalmából:
  • Hol igyunk sört? - Beergiumban is jártunk
  • Egy szál sem maradhat! - Borotvák, krémek, gyanták
  • Parázs vita – kerti grillsütők tesztje
  • Befektetés rövidtávon – kombinált pénzügyi termékek
  • Hogy marad fehér a ruha?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük