Előrejelzés: ennyivel fogsz jobban élni nyártól
Jó hírek a gazdaságból
Nő a foglalkoztatottság és a reálbér. Jobbak a kilátások, mint azt szakemberek várták.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy friss, terjedelmes elemzés szerint úgy tűnik, a 2008-ban kezdődő válság eddig tartott. Idén is és jövőre is gazdasági növekedés várható a Takarékbank szerint. De vajon jobban élünk-e ennek hatására?

A Magyar Nemzeti Bank épülete a Szabadság téren

Ha van munkája, és nem nőnek az árak, vásárol a magyar

Bár komoly szerepe van benne a közmunkaprogramnak - annak is a választások előtt közvetlenül történt felduzzasztásának -, a foglalkoztatás idén végre bővült. Jó hír, hogy már a magánvállalatok is egyre inkább keresik az új munkaerőt. Ez a folyamat a reálbérek növekedésével együtt meglátszik a belső fogyasztásban, mely szintén nőtt az elmúlt időszakban.

Az elemzés beszámol róla, hogy egyes területeken csökkentek az árak, de általánosságban is inkább stagnálás volt jellemző. Ez a fizetések értékét növelő tényező az év további részében is megmarad. Hogy miért nem nőnek a hazai árak? Nos, a Takarékbank szerint ebben jelentősen szerepet játszik a rezsicsökkentés mellett a világpiaci árak csökkenése. Nem kell tehát attól félni, hogy növekednének az árak az év második felében.

Az áremelkedés elmarad, olcsóbb lesz a nyaralás

Mint arról már korábban beszámoltunk, idén elmaradt az árak általános emelkedése. Bár általánosságban nőttek a bérek, az infláció hiányában a bérek emelkedésének mértékén túlmenően tudott a magyar vásárolni. Nyárra mindenképpen jó hír, hogy főként az utazás és az élelmiszerek lettek olcsóbbak, de az Európai Bizottság is segítséget nyújt. A brüsszeli testület döntésének értelmében idén ismét csökken a díja annak, ha külföldi nyaralásodon hazatelefonálnál.

Ha politikusaink még ma is eredeti foglalkozásukat űznék, ők is örülhetnének a jó híreknek. Nekik azonban alighanem mindegy, nincs olyan forgatókönyv, hogy anyagilag rosszul járjanak.

Nőttek a beruházások is, ám ehhez főként a külföldi hatások járultak hozzá, mint az uniós támogatások, hitelek, vagy éppen a németországi export dinamikus növekedése. Bár nem tudjuk, mikor ér véget a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusa - legutóbb május végén csökkent az alapkamat -, a várakozások szerint ekkortól erősödhet a forint. Minden bizonnyal ezt a nyarat még nem úszod meg 300 forint alatti euróval, ám az elemzés bizakodó e tekintetben.

Nem kerülünk vissza az uniós eljárás alá

A Takarékbank elemzői hozzáteszik, bár az év első felében dinamikus volt a növekedés, főként az EU-s forrásoknak köszönhetően, ám a második félévre ez némileg lelassul. Ugyanakkor így is 3,1%-os GDP-növekedésre van kilátás idén, ami bár elmarad a térség más országainak bővülésétől, az eddigiekhez képest mindenképpen örömteli.

A kormány örülhet, ugyanis az előrejelzések szerint nem lépi át a költségvetési hiány a 3%-os küszöböt. Hazánk hajszálpontosan egy éve került ki a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt ellene folyó uniós eljárás alól. Kilenc év után sikerült 3% alá szorítani a mutatót, ami most úgy tűnik, tartósnak bizonyul.

Fotó: Wikipedia.hu/feltöltő: Egrian

Ezt is szeretjük