Jó hír! Sokkal több pénzt vihetsz haza Orbán Viktor ígérete szerint
Valamikor négy éven belül nagyon jó dolgunk lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor szeretné, ha négy éven belül 10% alá csökkenne az személyi jövedelemadó mértéke.

Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, a Magyar Rádió stúdiójában 2014. június 13-án

Nem először játszik el a kormány egyik tagja ezzel a gondolattal, ám egyre óvatosabbak mind a dátumot, mind pedig a kulcs pontos mértékét illetően.

Gazdasági növekedés és teljes foglalkoztatottság

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: a jövedelemadó-csökkentéshez a mai 2-4%-os helyett tartósan 4-6% közötti gazdasági növekedés kell, ami nem lehetetlen.

Az erre a ciklusra szóló legfontosabb személyes elkötelezettségének Orbán Viktor a teljes foglalkoztatottság kialakítását nevezte. Azt mondta, 2018-ra szeretnék elérni, hogy mindenki, aki dolgozni akar, találjon is munkát, és így a saját erejéből tarthassa el magát.

Ezzel kapcsolatban jelezte, a következő időszakban nőni fog a kormány közmunkaajánlatának mérete és szervezettsége, mert - különösen válság idején - mindig lesznek olyanok, akik a piacon nem kapnak munkát. "Mi nem kompenzálni akarjuk az embereket azért, mert nincs munkájuk, hanem munkalehetőséget akarunk nekik teremteni" - tette egyértelművé.

Komoly szja-vágás van kilátásban

A jelenlegi személyi jövedelemadó mértéke 16%. A 2010-ben kétharmados többséget szerzett második Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy egykulcsossá tette a jövedelemadó mértékét, ám ez óriási vitákat váltott ki.

A legvitatottabb része az intézkedésnek az volt, hogy akik jobban kerestek, tehát addig magasabb kulcsba tartoztak, jövedelememelést tapasztalhattak, míg a kisebb keresetűek adóterhe nőtt.

Ők határozhatnak sorsunkról a következő négy esztendőben:

A nem kívánt hatást a kormány is észlelhette, hiszen különféle intézkedésekkel próbálták kiegyenlíteni a helyzetet, így az egykulcsos adó már nem is annyira volt egykulcsos.

Varga Mihály már tavaly decemberben elhintette, 9%-ra kellene csökkenteni a jövedelemadó mértékét. A nemzetgazdasági tárca számításai szerint egy 500 millió forintos kiesést okozna az államháztartásnak. A kieső hiányt a gazdasági növekedésből lehetne fedezni Varga szerint, ami egybecseng Orbán mostani szavaival.

Komoly hatása lenne a jövedelmekre

Hogy pontosan mikor jöhet a jelentős adóvágás, nem tudni. Míg Varga imént említett nyilatkozatában 2015-öt jelölte meg lehetséges dátumnak, a miniszterelnök ennél most óvatosabb volt. Szerinte a ciklus végéig kell megteremteni a feltételeket és bevezetni a kisebb adókulcsot. Tény, ha 10% alá csökkenne az szja mértéke, az mindenkinek érezhető hatással járna. Ha emellett marad a rendkívül alacsony infláció is, lényegesen nőhet az életszínvonal. Ehhez már csak el kell érni azt a 4-6%-os gazdasági növekedést.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezt is szeretjük