Ezt nem felejtük el egyhamar: az új magyar alaptörvénytől az arab forradalmakig
Meghatározó pillanatok 2011-ből: EU-összeomlás, alkotmány, elnökség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet panasz 2011-re a politikai fordulatokat és nagy horderejű eseményeket illetően: a hazai közélet legalább annyira pezsgett idén, mint a világpolitikai színtér. Íme, öt közéleti pillanat és történés, ami így vagy úgy, de meghatározta a 2011-es évet.

Berlusconi is elvesztette a hatalmát

Válságban Európa

Az egyik legismertebb befektetési szakértő, Dennis Gartman extra pesszimista jóslatot fogalmazott meg még a nyáron öt EU-tagország kapcsán: szerinte másfél éven belül csődbe mehetnek a perifériás országok, vagyis Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország.

Már Görögország csőd közeli helyzete miatt is sokan beszéltek az eurózóna szétesésének a veszélyéről, de miután az olasz államkötvények kamatai vészesen emelkedtek, Berlusconi is távozásra kényszerült, és az aggodalomból valós fenyegetés lett: sokak szerint kétséges, hogy megmarad az eurózóna a jelenlegi formájában. Közben az Európai Bizottság egy jelentésben beszélt arról, hogy az EU megrekedt a válságban, megállt a növekedés, és fennáll egy újabb recesszió kockázata.

Arab forradalmak

Arab tavasz néven is emlegetik a tüntetéssorozatot, amely Tunéziából indult, és végigvonult több észak-afrikai országon is: ahol évtizedekig megkérdőjelezhetetlennek látszott a vezetők hatalma, ott sorra megelégelték az önkényes irányítást, és utcára vonulva akarták kikényszeríteni a változást.

Tunéziában közvetve egy elkeseredett boltos öngyújtási akciója, majd az országot irányító rezsimről kiszivárgott WikiLeaks-akták robbantották ki azt a tüntetéssorozatot, amely végül Zine El Abidine Ben Ali elnök bukásához vezetett.

Január végén már Kairó utcáit is ellepték a felkelők, akik a Facebookon szervezték az ellenállást a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök rezsimje ellen - nem hiába, az elnök végül lemondott, és átadta a hatalmat a katonai vezetésnek.

A forradalmi lendület februárban Líbiát is elérte, ahol Kadhafi elnök brutálisan verte vissza a fegyvertelen tüntetőket. Vérontásai ellen már a nemzetközi diplomácia is tiltakozott, végül a menekülő diktátor elfogásakor halálos sérülést kapott.

Meghalt az al-Kaida-vezér

Május 2-án amerikai kommandósok rajtaütéskor megölték Oszama Bin Ladent rejtekhelyén, Pakisztán közelében: a sikeres akcióról Barack Obama elnök számolt be rendkívüli televíziós beszédében. A hírt a világ nagy része örömmel, a dzsihadista fórumok pedig Amerika-ellenes fenyegetésekkel fogadták. Terrorbosszútól tartva fokozott védelmet rendeltek el az USA külföldi diplomáciai képviseleteinél.

Magyar EU-elnökség

Január elsejétől fél éven át Magyarország töltötte be az EU soros elnöki tisztét: a startot ugyan beárnyékolta az új médiatörvény nyomában fellépő felháborodás, az EP-ben sokan a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét vitatták, de az elnökség alapjaiban sikeres volt.

Júliusban, a lezárásról zajló európai parlamenti vitában a magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőkről elismerően szóltak, és a konferencia-statisztikák is nagyot lendültek az év első felében a sok nemzetközi rendezvénynek köszönhetően.

Sokat vártak a kiemelt rendezvények közé tervezett Keleti Partnerség állam- és kormányfői csúcstalálkozójától, de ez végül nem valósult meg. Az elnökséghez kapcsolódó programok lebonyolítása a felkészülést is beleértve összesen 22 milliárd forintba került.

Új alkotmányt kapott Magyarország

Az országgyűlés Fidesz-KNDP-s többsége 2011. április 18-án elfogadta az új alkotmányt, amely 2012. január 1-jével lép majd életbe. Korántsem övezte minden oldalról töretlen lelkesedés az új alaptörvényt, többen a demokratikus szervek gyengítését látták benne, nemcsak az ellenzéki pártok részéről, de külföldről is leginkább rosszalló kritikák fogalmazódtak meg a magyar alkotmányozás egyes tartalmi elemei kapcsán.

A Velencei Bizottság például hiányolta a társadalmi párbeszédet, az átláthatóságot, de kifogásolta az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését is. A külföldi sajtó nem használt éppen hízelgő címkéket az új magyar alaptörvényről: szerintük az antidemokratikus, antiliberális, melegellenes és diszkriminatív.

Ezt is szeretjük