4 végzetes karriergyilkos
Amit soha ne kövess el!
Nem akarsz fizetésemelést? Előléptetésre sem vágysz? Lerántjuk a leplet a 4 legdurvább bakiról, amivel kettétörheted a karriered!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagyobb vállalatoknál általában szigorú házirend uralkodik, a benne foglalt kéréseknek eleget tenni pedig minden alkalmazott kötelessége.

A kisebb cégeknél ez kevésbé gyakori, ám itt is létezik néhány - írott és íratlan - szabály, amelyeket tanácsos betartani, ha nem szeretnél rövid időn belül lapátra kerülni.

Ha viszont ez a célod, vagy az előléptetéstől és az esetleges fizetésemeléstől akarsz elbúcsúzni, akkor csak tessék. A következő bakik például kifejezetten alkalmasak arra, hogy elásd magadat a főnököd és a munkatársaid előtt is.

Magánbeszélgetés munkaidőben, ráadásul céges telefonról

Kevés olyan munkahely akad, ahol ne lenne legalább egy olyan munkatárs, aki pihenésképpen két kávészünet között szívesen tárgyalja ki barátnőjével az előző esti randi részleteit - mindezt ráadásul a céges telefonon. De hát miért is lenne ez baj? Egy kis szünet sosem árt, a céges számlán pedig mit számít néhány ártatlan, magánbeszélgetéssel töltött perc?
Nagyon is sokat. Ha ugyanis a főnököd nem is kér le részletes számlát, így nem tűnik fel neki az a néhány fél óra, mások minden bizonnyal tudomást szereznek majd a kis pihenőidőkről. Már csak azért is, mert az ilyen ember szinte sosem ér rá, ráadásul az esetek többségében a beszélgetést sem diszkrét keretek között folytatja, hanem mások füle hallatára. Az ilyen ember pedig hosszútávon nemhogy előléptetésre nem számíthat, de még az sem biztos, hogy hosszú karriert fut majd be a cégnél.

Sóhajok, fohászok, panaszkodás

Aki dolgozik, annak általában sok a dolga. Mégis akad, akinek mindenkinél több munkája van, és ezt általában a környezete tudtára is adja. Panaszkodik, hangosan sóhajtozik, és szinte egész álló nap csak azt tudja hajtogatni, hogy ismét éjszakázhat, hiszen ennyi dolgot képtelenség egy nap alatt elvégezni.

Aztán pontban négykor - ha nem néhány perccel előbb - kiesik a toll a kezéből, és néhány másodperc múlva már hűlt helye az addig igencsak elhavazott kollégának.
A legrosszabb az egészben az, hogy az ilyen ember többnyire észre sem veszi, hogy egyáltalán nincs egyedül, ráadásul nem is feltétlenül ő az, akire a legtöbb feladat hárul. Az eltökéltség, a megbízhatóság és a precizitás sem igen jellemző rá, hiszen hogyan is tudna másra figyelni, miközben állandóan csak panaszkodik? Aztán persze csodálkozik, ha a fizetésemelés tárgyalásakor az ő neve valahogy ismét nem hangzik el.

Álelfoglaltak és a továbbított munkák

Mindenki életében akadhat olyan periódus, amikor segítségre szorul, és kénytelen szívességeket kérni a kollégáitól. Nincs is ezzel semmi baj, ha a dolog egészséges keretek között marad. Azokat a munkatársakat azonban senki nem nézi jó szemmel, akik szinte állandóan másra tolják a saját munkájukat magánéleti vagy egyéb jellegű problémákra hivatkozva, miközben nyugodt szívvel állnak sorba fizetésemeléskor.
Sőt, ezzel a magatartással nemcsak a munkatársaid ellenszenvét vívhatod ki, de a feladataid továbbtologatása rövid időn belül a főnöködnek is feltűnhet. Ha nem akarod az egész életedet kellemetlen légkörben tölteni, ugyanabban a pozícióban és ugyanazért a pénzért, vagy éppen kockáztatni az állásodat, kerüld el ezt a fajta magatartást! Igyekezz jobban megszervezni a napjaidat, és tartózkodni a szívességkérésektől - vagy legalábbis a minimálisra csökkenteni a számukat.

Egy kis csevej itt, egy kis pletyi ott

Nincs is jobb annál, mint olyan helyen dolgozni, ahol kellemes légkör uralkodik, a kollégákkal való viszony pedig már-már egészen baráti. Bármennyire jó is azonban a kapcsolatotok, a munkahely az munkahely, ezért érdemes mind a baráti csevejektől, mind pedig a pletykálkodástól tartózkodnod. Az előbbi nagy valószínűséggel a munka rovására megy, utóbbi pedig a többiekkel való kapcsolatodra. A cégek többségénél ugyanis a hangsúly a csapatmunkán van, olyan helyen azonban ez igen kevés valószínűséggel működhet, ahol egy-két ember folyton kilóg a sorból. Arról nem is beszélve, hogyha esetleg céges ügyek állnak a pletykálkodás középpontjában - ráadásul mindez a főnököd fülébe is eljut -, az igen kellemetlen helyzeteket eredményezhet.

Ha sem az állásodat, sem pedig az előrejutásodat nem szeretnéd kockára tenni, akkor igyekezz megtalálni a megfelelő hangnemet. A jó viszony kialakítására törekedj, de soha ne lépd át a bűvös határokat! A pletykáktól pedig minden esetben tartózkodj - vagy legalább te ne vegyél részt a továbbadásukban.

Ezt is szeretjük