Íme, a törvény: ki felel a játszótéri balesetért, és hová fordulhatsz?
Rendszeresen történnek balesetek a játszótereken, pedig elkerülhetőek lennének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években többször okoztak balesetet hibás játszótéri játékok, focikapuk. Hogyan alakulhat ki egy ilyen veszélyes helyzet, és ki a felelős, ha egy játék kárt tesz valakiben? A törvény egyértelmű, de akkor mégis miért hallunk tragédiákról időről időre?

Gyakoriak a játszótéri balesetek

Július közepén ismét tragédia történt egy kidőlt kapufa miatt. Egy tízéves zalaegerszegi kisfiú halt meg, miközben egy napközis tábor területén játszott a feltehetőleg rosszul rögzített kapu környékén. 2013-ban egy iskola udvarán dőlt rá egy kisgyerekre a kapu, és, bár életben maradt, maradandó sérüléseket szenvedett.

Nagyjából egy héttel a júliusi tragédia után egy pákozdi kislány játéka fordult kis híján tragédiába. A gyerekre egy elöregedett mászóka dőlt rá az egyik köztéri játszótéren.

Egyetlen szerencséje az volt, hogy kerékpáros sisakot viselt, mert nem sokkal a baleset előtt még biciklijén ült.

A település polgármestere az Index.hu-nak elmondta, a játékokat folyamatosan ellenőrzik Pákozd közterein, és, ami veszélyes, azt igyekeznek cserélni, azonban ennek anyagi korlátai vannak.

A játszótér üzemeltetője annak működéséért felelősséggel tartozik. Ha egy játszótér köztéren található, úgy az önkormányzat feladata a rendszeres ellenőrzés és karbantartás. Azonban a játékot eladó és felszerelő cégnek is tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Csak akkor hozható forgalomba egy játék, ha az megfelel a biztonsági előírásoknak, hivatalos szabványoknak.

A törvény egyértelmű: a fenntartó felelős a játékokért

A játszótéri eszközök biztonságáról szóló legfrissebb törvény idén februárban lépett hatályba. E szerint kötelező a karbantartási és ellenőrzési terv.

Ha egy köztéri játék balesetet okoz a rendeltetésszerű használat ellenére, úgy általában a fenntartót terheli a felelősség. Ilyenkor érdemes fotót készíteni a megrongálódott játékról, hogy könnyebben bizonyítsd igazad. A fenntartó - köztéri játékok esetén az önkormányzat - kártérítést is fizethet, ha a játék hibás volt, és a baleset emiatt következett be. Akkor sem érdemes elmenni egy hibás játék látványa mellett, ha nem történt baj belőle. Ilyenkor érdemes az önkormányzat felé jelezni a problémát, hogy mással se történjen baleset.

A törvény előírása szerint, ha egy játék balesetveszélyes állapotba kerül, akkor a javításig meg kell akadályozni, hogy bárki használhassa azt. A felelősség viszonylag tehát könnyen megállapítható, főleg, hogy az ellenőrzésekről és javításokról is jegyzőkönyvet kell vezetni. A legtöbb esetben tehát a fenntartó a hibás, ám lehetnek kivételes esetek.

Ha nem a fenntartó a hibás, úgy felmerül, hogy a játékot nem rendeltetésszerűen használták, de akár a szülő is felelős lehet, ha kisgyerekkel történik baleset. A pákozdi esetben nehéz elképzelni, hogy a kislány nem rendeltetésszerűen használta volna a vastag gerendákból álló mászókát, és ezért dőlt az ki.

Ha a felelősséget a hatóság megállapítja, akkor kártérítést is fizethet a vétkesnek ítélt fenntartó. Ha súlyos, maradandó sérülést szerez valaki, vagy esetleg meghal, akkor már a rendőrség is bekapcsolódik, és nyomozás indul. Ha a papírok rendben vannak, tehát a fenntartó minden szabályt betartott, nem vonható felelősségre.

Ma már csak az európai uniós előírásoknak megfelelően megépített játszóterek működhetnek. Azonban ezek sem jelentenek automatikus garanciát. Az Index.hu által közölt fotón látható, hogy a pákozdi balesetet egy ránézésre nem túl régi mászóka okozta.

Nézegess képeket Budapest megújult köztereiről!

Ezt is szeretjük