A japán darázsevő falu különös hagyománya: így fogyasztják a rovarokat
Japán egyik régiójában családok generációk óta tenyésztenek és esznek darazsakat.

japán darázsevő falu nyitó
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Dúsabbnak tűnik a ritkás szemöldök, ha így formázod: pár lépés a tökéletes fazonért »

David Bowie 65 éves özvegye ugyanúgy néz ki, mint 30 évvel ezelőtt: Iman elfelejtett öregedni »

Nőiesen egyszerű, finom smink 50 felett: éveket fiatalít viselőjén »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Japánban sok helyen nem szokatlan, hogy darazsakat fogyasztanak különböző formában. A darázsevő falvak közül is kiemelkedik Gifu, ahol japán legnagyobb darázsfesztiválját, a Kushihara Hebo Matsurit tartják.

Ilyenkor az egész tartományból odaáramlanak az emberek, hogy bemutathassák hatalmas darázsfészkeiket, amiket a környező erdőkben gyűjtöttek. A legnehezebb nyeri el a trófeát.

Darázsevő fesztivál

A fészkeket a fesztiválon meg is lehet vásárolni, hogy aztán otthon különféle ínyencségeket készíthessenek a tartalmukból. Egy kilogramm darázsfészekért 9 ezer yent - több mint 26 ezer forintot - is elkérhetnek. A lárvákat elevenen eszik meg: BBC tudósítja szerint azok nagyon krémesek, és meglepően könnyen fogyaszthatók.

A vadászat során a darazsakat egy kifeszített, fehérre festett szalag segítségével jelölik meg, követik, merre mennek, majd amikor elvezetnek a fészkükhöz, feltápolják a lárvákat, hogy minél nagyobb legyen a fészek, aztán begyűjtik azt. Egyesek még az igen veszélyes és agresszív japán óriás lódarazsat is sikeresen befogják.

Nemcsak a lárvákat, de a ropogós, kifejlett darazsakat is rengeteg ételhez használják. Egyik kedvencük a lárvás gohei mochi, amihez ragacsos rizst, édes mártást, miso pasztát és mogyorókrémet használnak, és természetesen darazsakat. Egy tálkába rizst passzíroznak, majd beledörzsölik a lárvákat. Ezt az elegyet végül a többi alapanyagból készült édes szósszal öntik le, és hengereket formálnak belőle. Ezeket pálcákra szúrják, majd grillen készre sütik. Az előkészítés órákig tart, de évszázadok óta ezt szolgálják fel a különböző helyi ünnepek alatt.

Veszélyben a hagyomány?

Gifu prefektúrájához több darázsevő település is tartozik, de a régió névadó városa a leghíresebb. A többi helyen inkább csak kisebb versenyeket rendeznek, itt egy kész fesztivállal készülnek, ám a kivándorlás miatt az egyre üresedő városban már kétségbe vonták a darázsfesztivál létjogosultságát. 

A helyi lakosok, akik mindennapjaikban is fogyasztják a rovarokat és azok lárváit, kiállnak az ősi hagyomány mellett: akkor is lesz darázsfesztivál, ha már csak egy helybéli marad. Számukra nem csak étkezésekről van szó, a hagyomány összekapcsolja őket.

10 rovarriasztó növény, amit érdemes elültetned a kertben: hatásosak és mutatósak

Magról, palántáról tavasszal érdemes ültetni őket, akár a felnőtt növényt is be lehet szerezni, többségüket akár az ablakban, az első fagyokig pedig a balkonon is tarthatod.

(Képek forrása: hebokushihara, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük