A japán darázsevő falu különös hagyománya: így fogyasztják a rovarokat
Japán egyik régiójában családok generációk óta tenyésztenek és esznek darazsakat.

japán darázsevő falu nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Japánban sok helyen nem szokatlan, hogy darazsakat fogyasztanak különböző formában. A darázsevő falvak közül is kiemelkedik Gifu, ahol japán legnagyobb darázsfesztiválját, a Kushihara Hebo Matsurit tartják.

Ilyenkor az egész tartományból odaáramlanak az emberek, hogy bemutathassák hatalmas darázsfészkeiket, amiket a környező erdőkben gyűjtöttek. A legnehezebb nyeri el a trófeát.

Darázsevő fesztivál

A fészkeket a fesztiválon meg is lehet vásárolni, hogy aztán otthon különféle ínyencségeket készíthessenek a tartalmukból. Egy kilogramm darázsfészekért 9 ezer yent - több mint 26 ezer forintot - is elkérhetnek. A lárvákat elevenen eszik meg: BBC tudósítja szerint azok nagyon krémesek, és meglepően könnyen fogyaszthatók.

A vadászat során a darazsakat egy kifeszített, fehérre festett szalag segítségével jelölik meg, követik, merre mennek, majd amikor elvezetnek a fészkükhöz, feltápolják a lárvákat, hogy minél nagyobb legyen a fészek, aztán begyűjtik azt. Egyesek még az igen veszélyes és agresszív japán óriás lódarazsat is sikeresen befogják.

Nemcsak a lárvákat, de a ropogós, kifejlett darazsakat is rengeteg ételhez használják. Egyik kedvencük a lárvás gohei mochi, amihez ragacsos rizst, édes mártást, miso pasztát és mogyorókrémet használnak, és természetesen darazsakat. Egy tálkába rizst passzíroznak, majd beledörzsölik a lárvákat. Ezt az elegyet végül a többi alapanyagból készült édes szósszal öntik le, és hengereket formálnak belőle. Ezeket pálcákra szúrják, majd grillen készre sütik. Az előkészítés órákig tart, de évszázadok óta ezt szolgálják fel a különböző helyi ünnepek alatt.

Veszélyben a hagyomány?

Gifu prefektúrájához több darázsevő település is tartozik, de a régió névadó városa a leghíresebb. A többi helyen inkább csak kisebb versenyeket rendeznek, itt egy kész fesztivállal készülnek, ám a kivándorlás miatt az egyre üresedő városban már kétségbe vonták a darázsfesztivál létjogosultságát. 

A helyi lakosok, akik mindennapjaikban is fogyasztják a rovarokat és azok lárváit, kiállnak az ősi hagyomány mellett: akkor is lesz darázsfesztivál, ha már csak egy helybéli marad. Számukra nem csak étkezésekről van szó, a hagyomány összekapcsolja őket.

10 rovarriasztó növény, amit érdemes elültetned a kertben: hatásosak és mutatósak

Magról, palántáról tavasszal érdemes ültetni őket, akár a felnőtt növényt is be lehet szerezni, többségüket akár az ablakban, az első fagyokig pedig a balkonon is tarthatod.

(Képek forrása: hebokushihara, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük