Brutális összegért kelt el az írónő levele: egy kortársát kritizálja benne
Jane Austen nem fogta vissza magát a magánlevélben.

regi-levelek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 160 ezer fontért, azaz 55 millió forintért kelt el Jane Austen 1812-ben unokahúgához írt levele egy londoni árverésen. A Sotheby's brit irodalmi nagyságok relikviáit árverezte el a brit fővárosban.

A tételek között szerepelt a ma is világszerte népszerű írónő, Jane Austen három levele, illetve levéltöredéke. Ezek egyikének értékét, amelyet unokahúgához, Anna Lefroyhoz, Austen legidősebb bátyjának legidősebb lányához írt, a Sotheby's előzetesen 80-100 ezer fontra becsülte. Az árverési ház közleménye szerint a kalapács végül 162 ezer 500 fontnál csapott le.

Eredeti kritika Austentől

A levélben Austen egy kortárs írót bírál. Rachel Hunter gótikus regényét, a Lady Maclairn, the Victim of Villainy című művet fárasztónak és unalmasnak festi le. 

- Nagyon izgalmas, hogy van egy levél, amelyben Austen az írásról, a regényekről és valaki másról mesél - mondta el Gabriel Heaton, a Sotheby's könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó szekciójának igazgatója.

Az árverési ház szerint a Büszkeség és balítélet írójának 1812. október 29-én és 30-án kelt levelei az Austen család tulajdonában voltak, és korábban egyiket sem bocsátották árverésre.

Több iratát is elárverezték

Az aukción egy 1814-ből származó, szintén Anna Lefroynak írt Austen-levéltöredék, amelyet előzetesen 8-12 ezer fontra tartottak, 17 ezer 500 fontért, tehát hatmillió forintnyi áron kelt el. 

2011-ben, a legkorábbi ismert Austen-kézirat, egy kézírással készült könyvvázlat, amely végül nem készült el, és nem is jelent meg, 993 ezer 250 fontot, vagyis 343 millió forintot ért egy aukción licitálónak.

Idén lesz Jane Austen halálának kétszázadik évfordulója. Az Emma, az Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély és a Meggyőző érvek szerzője 41 évesen, 1817. július 17-én hunyt el Winchesterben.

Ezt is szeretjük