Tavaly 40 ezren haltak bele, csak Európában

A 2008. január 1-jén életbe lépett változások szerint már egyetlen pohár bor is elegendő lehet, hogy végleg búcsút ints a jogosítványodnak...

Aki először jár Brüsszelben, talán furcsállja, hogy az autóvezetők miért lassítanak a zebra előtt, amikor az ember még a járda szélére sem ért. Pedig így van, ráadásul minden alkalommal.

A közlekedési kultúrát sok tényező befolyásolja, az azonban biztos, hogy az udvariasság, a türelmesség, az előzékenység és a felelősségteljes gondolkodás elengedhetetlen feltétele a balesetmentes közlekedésnek.

1,3 millió baleset évente

A brüsszeli helyzet azonban nem általános Európában, az eltérő közlekedési kultúrából származó baleseti statisztikák pedig megdöbbentőek: Európa-szerte évente 1,3 millió baleset történik, amely 40 ezer alkalommal halálos kimenetelű.
A megelőzés érdekében az Európai Unió Bizottsága 2001-ben éppen ezért célkitűzéseket fogalmazott meg: eszerint a Közösségen belül 2010-ig 2001-hez képest 50%-kal kell csökkenteni a balesetben elhunyt emberek számát.
Magyarország 2004-ben az uniós irányelveknek megfelelően ki is dolgozta közlekedéspolitikai koncepcióját, a kevesebb pénz és a rossz úthálózat miatt azonban Brüsszel hazánk esetében elfogadta a 2015-ös határidőt, így 2010-ig "csak" 30%-os csökkentést kell elérnünk.

Minden 8. balesetért az alkohol a felelős

Magyarországon az ittas állapotban okozott balesetek száma európai viszonylatban is magas: míg 2000-ben átlagosan száz balesetből 12-t okoztak alkoholos befolyásoltság alatt, addig tavaly ez 13,2-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden nyolcadik közlekedési balesetet - ahol sérülés is történt - alkohol befolyása alatt álló sofőr okozott.

Tudtad?
A rendőrség adatai szerint 2007-ben 1,4 millió alkoholszondás ellenőrzés történt - átlagban a lakosság közel 14%-át vonták ellenőrzés alá -, ebből pedig mintegy 45 ezer bizonyult pozitívnak. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzött vezetők 3,2%-a volt ittas.

Mivel 2006-ban az uniós értékelésen kiderült, hogy Magyarország nem halad megfelelően a közlekedési balesetek csökkentése felé, szigorításokra volt szükség. Így 2008. január 1-jétől számos olyan jogszabályi változás történt, amely többek között az ittas vezetést is érinti. Módosult például az a határ, amitől már a jogosítványt a helyszínen elvehetik: amennyiben a rendőrök gyanítják, hogy a vezető alkohol befolyása alatt áll, az azonnal búcsút mondhat a vezetői engedélyének. Ezt hívják zéró toleranciának.

Jó, ha tudod!
Autót eddig és ezután is csak akkor vezethetsz, ha a szervezetedben nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol - az erről szóló rendeletet négy évvel ezelőtt eltörölték, addig szintén nem volt türelmi határ.

Ha azonban a rendőr a helyszínen nem tudja elvenni a jogosítványt - például nincs a sofőrnél -, a vezetőt akkor is eltilthatják a kormánytól: az adatokat nyilvántartásba veszik, így egy későbbi ellenőrzés során azonnal kiderül, hogy vezethet-e az adott személy, avagy sem. Aki pedig mégis kockáztat, azaz az eltiltás ellenére a volán mögé ül, 100 ezer forintos bírságra számíthat.

Van eredmény!

A szigorú szabályozás - a zéró tolerancia mellett például a helyszíni bírság összegének emelése, valamint a tulajdonosi felelősség elve -, továbbá ezek következetes ellenőrzésének hatására jelentősen csökkent a balesetek, és egyben a halálos kimenetelű balesetek száma is. Az év első négy hónapjában 5425 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt hazánkban, míg tavaly ugyanezen időszak alatt 5932.
A rendőrség emellett 35,25%-kal kevesebb halálos kimenetelű balesetet regisztrált ezen időszakban, mint egy évvel korábban, és a balesetek során elhunyt személyek száma is hasonló mértékű csökkenést mutat. A négy hónapra levetítve ez havonta csaknem 38 túlélőt jelent.
Az ittasan okozott balesetek száma csaknem egyharmadával, 816-ról 562-re csökkent. A zéró tolerancia bevezetése óta május 25-ig összesen 2885 darab vezetői engedély elvételére került sor, ebből 2784 esetben magyar, 101 esetben külföldi volt az elkövető.

Tipp: Ha autóval vagy, mégis lecsúszott egy pohár, akkor ahelyett, hogy a jogosítványoddal együtt mások életét is kockáztatnád, hívj sofőrszolgálatot! Kattints ide, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Csehországban és Észtországban sincs mese

Az Európai Unió tagállamaiban csak Magyarországon, Csehországban és Észtországban alkalmaznak zéró toleranciát az ittasan vezetőkkel szemben.

Franciaországban, Németországban és Finnországban például 0,5 ezrelék a megengedett véralkoholszint, míg Svédországban és Lengyelországban 0,2 ezrelék.
Ezzel szemben Horvátországban idén júniusban döntöttek úgy, hogy búcsút mondanak a korábban bevezetett, az alkoholfogyasztást érintő zéró toleranciának.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Már bevezetésekor óriási ellenállást váltott ki a rendelet az Adria-menti országban, hiszen a turisztikai szolgáltatók, borpincék a forgalom visszaesésétől tartottak. Mi több, az egyházak kérték, hogy a misebor miatt a papok kapjanak felmentést a szabály alól...

Ne felejtsd!
Mind a rendszeresen, mind pedig a csak alkalmanként vezetőknek tanácsos tisztában lenniük a vonatkozó szabályokkal. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint ellátogatni a rendőrség honlapjára, ahonnan ingyenesen letölthető az a közúti közlekedéssel kapcsolatos jogszabály, amely a gépjárművezetők mellett a gyalogosok, kerékpárosok és motorosok jogait és kötelezettségeit is részletezi.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük