4 alig ismert jog, ami minden nőt megillet
A nőknek joguk van az egyenlő bánásmódhoz, az egyenlő bérhez és a munkához. Ismerd meg a jogaidat, és ne hagyd magad diszkriminálni!

beauty and style
Top olvasott cikkek

2009-et írunk, mégis világszerte élnek nők, akiknek nincs lehetőségük érvényesíteni mindazokat a jogokat, melyek egyébként megilletnék őket. Bizonyos országokban a nők nem dolgozhatnak, nem rendelkezhetnek szabadon az életükkel, és arról sem dönthetnek, hogy kivel és mikor kívánnak házasságra lépni.

Hazánkban szerencsére nem ennyire rossz a helyzet, ám a magyar nőket is éri diszkrimináció mind a magánéletben, mind a munkahelyeken. Ha azonban ismered a jogaidat, lehetőséged nyílik védekezni a megkülönböztetések ellen.

Jogod van a biztonságos, egészséges munkahelyhez

Az egyenlő munkához és egyenlő bérhez való jog a magyar nőket is megilleti. Ezentúl azonban jogod van ahhoz is, hogy biztonságos és egészséges környezetben dolgozz - legfőképpen akkor, ha gyermeket vársz. A törvény szerint a munkavállalónak ilyenkor kötelessége felmérni, hogy a munkahelyen milyen esetleges ártalmas hatások érhetnek. Sőt, a felmérés eredményéről tájékoztatnia is kell, és egyben csökkentenie is kell a káros hatásokat. Mindemellett jogod van ahhoz, hogy módosítást kérj a munkaidődre és a munkakörülményeidre vonatkozóan. Amennyiben ez nem lehetséges, a munkaadód köteles számodra más munkakört találni, vagy fizetett szabadságra küldeni.

Nem neked kell bizonyítani a diszkrimináció tényét!

A munkahelyi diszkrimináció, legyen szó akár a bérezés, akár az előrelépési lehetőségek kérdéséről, hazánkban is általános probléma. Ráadásul csak igen kevesen mernek tenni ellene - legfőképpen azért, mert attól tartanak, nem tudják bizonyítani az igazukat. Jó, ha tudod, hogy ilyen esetben a törvény szerint nem neked, hanem a munkaadódnak kell bizonyítania állításod ellenkezőjét.

Nevezetesen azt, hogy nem alkalmazott veled szemben hátrányos megkülönböztetést, mégpedig azért, mert mindazok a szóbeli, esetleg írásbeli bizonyítékok, melyek a rendelkezésedre állnak, a bíróság számára általában nem elegendőek. Ha azonban a munkaadódnak kell bizonyítania a dolog ellenkezőjét, rákényszerül arra, hogy alaposan kivizsgálja az ügyet.

Részmunkaidő esetén ugyanannyi bér jár

Rejtett diszkriminációról van szó abban az esetben, ha a munkahelyeken a nőkre és férfiakra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ám ezek a nőket hátrányos helyzetbe hozzák. Erre a legjobb példa a részmunkaidő: napi négy órában általában a nőket foglalkoztatják, hiszen a részmunkaidő mellett marad idő a gyermeknevelésre is.

Csakhogy a tapasztalatok szerint az órabér ez esetben alacsonyabb, mint azon hasonló munkát végző alkalmazottaknak az esetében, akik teljes munkaidőben dolgoznak. Az Európai Unióban, valamint a hazánkban érvényes törvény szerint a rejtett diszkrimináció éppúgy tilos, és az egyenlő munkáért egyenlő bért elve alapján ugyanolyan órabér illet meg.

Jogod van dönteni az öltözékedről

Diszkriminatív például, ha a munkaadó attól teszi függővé a béred mértékét vagy a pozíciódat, hogy - előírt formaruha hiányában - mennyire öltözöl kihívóan.

A szoknyát előírhatják, de a protokollban meghatározott szoknyahossztól rövidebb, esetleg egészen mini szoknyát már kevésbé.

Ezt is szeretjük