Több mint 30 ezer forintot kaphatsz az iskolakezdésre: ki jogosult a támogatásra?
Nagy segítség lehet a szülőknek ez a támogatás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a rászoruló családoknak, hanem szinte mindenkinek komoly anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés, illetve az arra való felkészülés. Így aztán nem csoda, hogy a legtöbben minden lehetséges eszközt megpróbálnak igénybe venni, hogy valamelyest csökkentsék a terhet.

A munkáltató által adható iskolakezdési támogatás is jól jöhet, és sokat segíthet. Eláruljuk a részleteket.

Kinek jár?

A munkáltatók által nyújtható iskolakezdési támogatás minden szülőnek jár, akinek a gyereke a közoktatásban tanul. Nem vér szerinti szülő is igényelheti, ha a gyerek házastársáé, és egy háztartásban élnek.

Családi pótlék utalása esetén is jár a támogatás, illetve akkor is, ha a gyerek éppen oviból ballagott, és most készül megkezdeni az elsőt.

Mekkora támogatás igényelhető?

A támogatás egy kedvezményes adókulcs mellett igényelhető, és legfeljebb az aktuális minimálbér 30%-a lehet, tehát idén 31 500 forint. Fontos, hogy kizárólag utalvány formájában lehet kiadni a támogatást, ugyanis ez béren kívüli juttatásnak minősül.

Mindkét szülő kaphat ilyen támogatást, de ha valakinek több munkáltatója van, akkor mindegyikről igényelheti a juttatást.

Mire használható fel?

Az utalványokat kizárólag az iskoláztatással szorosan összefüggő kiadásokra lehet fordítani, így tankönyvekre, más taneszközre - például füzet, toll, tolltartó, iskolatáska - és ruházatra. Csak azokban az üzletekben lesznek beválthatóak az utalványok, amelyek a kibocsátóval szerződésben állnak.

Figyelni kell arra, hogy az utalványt a pénztárnál lehet csak érvényesíteni a vásárláskor, utólag már nem számítható be, pénzt nem lehet vele visszaigényelni. Nem muszáj ugyanakkor sietni, az utalványok december 31-ig beválthatóak.

Az utalványok beválthatóak több nagy hipermarketben, illetve ruha- és cipőboltokban is.

Ezt is szeretjük