Ennyibe fog kerülni az új személyi: mikor kötelező cserélni?
Már hivatalos minden, amit az e-kártyáról tudni kell. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig még csak sejthettük, milyen lesz az új csodakártya, ami minden eddigi okmányunkat ki tud majd váltani, most azonban már mindent tudunk. Mire lesz jó az e-személyi, mikortól lehet igényelni, meddig lesz érvényes, és mennyibe fog kerülni? Íme, a válaszok!

Már a Magyar Közlönyben is közzétették, így hivatalos minden részlet, ami az új, minden eddigi személyi okmányt kiváltani hivatott e-személyivel kapcsolatos. Nézzük tehát, mit tudhatunk meg a törvényből!

Mikortól teheted zsebre?

Egyelőre nem kell kapkodni, és annak sem kell kétségbeesnie, aki éppen most csináltatott új személyit. Az e-kártyát ugyanis felmenő rendszerben, 2016-tól vezetik be. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kötelező igényelni az új kártyát, ha már minden, személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumod - személyi, jogsi, útlevél - lejárt.

Mennyibe fog kerülni?

A kártya ára nem lesz túl kedvező, legalábbis az eddigi okmányirodai díjakhoz mérten. 5 ezer forintba fog kerülni a kártya kiállítása, de 1500 forint lesz azoknak, akiknek éppen lejár a személyi igazolványuk. A 18 év alatti és a 65 év fölötti állampolgárok a személyi lejárta esetén ingyen kapják.

Meddig lesz érvényes?

18 év alattiaknak 3 évig lesz érvényes a kártya, felnőtteknél pedig 6 évvel számol a törvény. Ez nem sok, tekintve, hogy jelenleg a személyi igazolványokat 10 évre adják 18 év felett. 65 év felett igényelhető lejárat nélküli kártya.

Mire lesz jó?

Korábban már írtunk arról, hogy az új kártya egy "minden egyben" típusú okmány lesz. Egyesíti a személyit, a lakcímkártyát, a TAJ-kártyát és az adókártyát is. Ezen kívül tartalmaz még ujjlenyomatot és elektronikus aláírást is az új okmány. Fontos lehet, hogy az ujjlenyomat megadása visszautasítható, anélkül is kiadják a kártyát.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük