Ezért nem éri meg lógni: 3 következmény, amire nem gondoltál

Súlyos következményei lehetnek, ha nem mész be a tanórákra. Nézd meg, melyek ezek!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenkivel megesik élete során legalább egyszer, hogy rosszalkodik egy kicsit, és kihagy valamilyen tanórát, melyre nincs kedve bemenni.

Azonban ebből nem érdemes rendszert csinálni, mert, ha lógsz, annak meglesznek a következményei. Elmondjuk, mi történhet.

Figyelmeztetés

Nem érdemes felhalmozni az igazolatlan hiányzásokat, ugyanis, ha ez megtörténik, nemcsak neked, de a családodnak is súlyos következményekkel kell számolnia. Mielőtt komolyabb lépések történnének az ügyben, tíz igazolatlan óra esetén az iskola értesíti az illetékes önkormányzatot, a jegyző pedig felhívja a gondviselőt, hogy tájékoztassa a várható következményekről.

Pénz- és munkamegvonás

2010 szeptemberétől a családvédelmi törvény kimondja, hogy ötven - illetve ötven feletti - óra igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék iskoláztatási támogatás részét fel kell függeszteni.

Később ezt a rendeletet még inkább megszigorították: tavaly óta már nemcsak felfüggesztik, hanem szüneteltetik a pénzt, ami azt jelenti, hogy utólag sem kapja meg a család azt az összeget, amelytől a hiányzások miatt elesett.

Ha a szüleid benne vannak a közmunkaprogramban, még az állásukat is elveszíthetik, mert a törvény szerint, ha harminc óra felett van az igazolatlan hiányzások száma, a szülő közmunkához való jogát negyed évre szüneteltethetik.

Védelembe vétel

Az ötven igazolatlan óra más veszélyeket is tartogat, ugyanis, ha továbbra is folytatódik a lógás, és úgy ítélik meg, hogy a törvényes gondviselőd nem tudja biztosítani a szükséges körülményeket az iskolába járáshoz, a jegyző elrendelheti a védelembe vételedet. Ez azt jelenti, hogy kirendelnek melléd egy családgondozót, súlyosabb esetben pedig másik családi környezetbe helyeznek.

Lemaradhatsz

Ha nem is éred el a kritikus igazolatlan óraszámot, vagy valamilyen trükközés folytán sikerül igazolást szerezned - ami illegális -, akkor sem érdemes kihagynod a tanórákat. Ezzel csak azt éred el, hogy nagyon lemaradsz, és elérheted azt a szintet, ahonnan már borzasztó nehéz lesz felzárkózni.

Arról nem beszélve, hogy valószínűleg a tanároknak is feltűnik majd, hogy sokat hiányzol, ami jogos kérdezősködéshez vezet, és könnyedén lebukhatsz. Mielőtt úgy döntesz, hogy lustaság vagy egyéb okok miatt nem mész be az iskolába, fontold meg, hogy megéri-e vállalni a lehetséges következményekkel járó kockázatot.

Ezt is szeretjük