Elképesztő hatása van a menekültválságnak az iskolára: a tanárok már tehetetlenek
Nem mindennapi sokkot okoz az iskoláknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég szülői értekezleten kellett figyelmeztetni a szülőket, hogy az iskolában meg tudják fékezni azokat az indulatokat, amiket a menekültválság okozott a gyerekekben - tudtuk meg. És ez csak az egyik olyan eset, ami a napokban derült ki, egy másik esetben egy kés is előkerült.

A menekültkérdéssel kapcsolatos indulatos közéleti, társadalmi viták egyértelműen beszivárogtak az iskolákba, ahol ez konkrét konfliktusokhoz vezet.

Mindig előkerül a menekülttéma a gyerekek között

Egy Dunántúli általános iskolában nemrég a szülői értekezleten is téma volt, hogy a harmadik osztályos gyerekek között komoly konfliktusokat okoz a menekültekkel kapcsolatos gyűlölködés. Mivel a nyolcévesek valószínűleg nem maguktól találnak ki ilyesmit, az osztályfőnök kénytelen volt a szülőknek szólni, hogy beszélgessenek el otthon a gyerekeikkel.

Az iskolában a gyerekek közt ugyanis állandó téma a menekültkérdés, amivel láthatóan nem tudnak mit kezdeni, pedig érdekli őket a téma, akkor is felhozzák, amikor egészen másról van szó - tudtuk meg. A tanárok tapasztalatai alapján a legtöbb gyerek a gyűlölködő szövegeket hallhatja a témával kapcsolatban, legalábbis az iskolában már ez köszön vissza.

Kést rántott a 13 éves gyerek

Nemrég az Origo számolt be egy még súlyosabb esetről, ami még nyáron történt. Egy III. kerületi általános iskola táborában egy hetedikes gyerek tartott pillangókést egy évvel fiatalabb osztálytársa nyakához, és azt mondta: "Takarodj innen, te bevándorló!"

A cikk szerint a nigériai apától származó kisfiú édesanyja vette észre a gyerekén, hogy valami nem stimmel. Az iskola nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mivel álláspontjuk szerint már megbeszélték az érintettekkel a dolgot, a hetedikes fiú pedig bocsánatot kért társától. Az anya a rendőrséget is bevonta, ám a nyomozást megszüntették, mivel a 13 éves fiú még kiskorú.

"Jönnek az afgán kisfiúk, és eltaposnak titeket"

"Pár perce állított meg hazafelé egy apuka. Az iskolában papírgyűjtés volt, és az ő ötödikes fia azzal ment haza tegnap az iskolából, hogy a tanár néni azzal biztatta a kicsiket, hogy tessék rendesen megkötni a madzagot a papírkötegen, mert különben jönnek az afgán kisfiúk, és eltaposnak titeket" - ezt már Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő posztolta a Facebookra.

Mi történt a menekülteknek szánt pogácsával?

A napokban körbejárt a sajtóban, hogy a Kürt Alapítványi Gimnáziumban pogácsát sütöttek a diákok, a szülők és a tanárok, amivel magyar rekordot döntöttek, az eredményt pedig felajánlották Oltalom Karitatív Egyesület számára, hogy így juttassák el a rászoruló menekülteknek a pogácsákat. Hogy pontosan mi történt, egyelőre nem ismert, a Kürt közleményben tagadta, hogy gyanús folyadékot tettek volna a gyerekek a tésztába, és egyelőre azt is vizsgálják, hogy tényleg beleköptek-e egyes tanulók.

Az intézmény mindenesetre ezt írta a közleményben: "Az iskola közösségét az események felzaklatták. Az iskola vezetősége mindenkit kér, hogy a következő hivatalos, az iskola által kiadott tájékoztatásig kérdésekkel, véleményekkel, hozzászólásokkal ne keressék az iskolát, az iskolapolgárok nyugalma érdekében."

Fotó: MTI/Varga György

Ezt is szeretjük