A Fidesz leleplezte az összeesküvést? Tényleg innen van pénz a menekültek segítésére?
Vajon honnan volt pénzük a menekülteket segítőknek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több, a menekültek ellátásában tevékeny civil szervezet is megcáfolta Orbán Viktor hétfői kijelentését. A miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, hogy anyagilag is támogatták ezeket a szervezeteket. De ha a civilek nem kaptak pénzt, akkor vajon kik kaptak, és miről beszélt Orbán?

És honnan volt mégis pénzük az állami támogatás nélkül maradt civileknek? Tényleg Soros Györgytől kapták azt titokban?

Így válogat a kormány segélyszervezet és segélyszervezet között

A kormány támogatja a segélyszervezeteket - ezt állította Orbán Viktor hétfőn a parlamenti felszólalásában, ami lavinát indított el az interneten, és egymás után álltak ki a menekülteket segítő szervezetek, hogy elmondják, ők bizony nem kaptak állami forrásokat munkájukhoz.

A Migration Aid az Indexszel azt közölte, hogy egy fillért sem kaptak a kormánytól. A Segítsünk Együtt a Menekülteknek csoport aktivistája a Facebookon azt írta, hogy "Orbán hazudik", és hogy "Mint a menekülteket segítő civil kijelentem, hogy sem Orbán Viktor, sem más állami szereplő nekünk egy büdös vasat a 71 nap alatt nem adott arra, hogy segítsünk".

A Fidesz később egy elég cinikus hangvételű közleményt adott ki, amiben jelzik, hogy szerintük "átláthatatlan" szervezetek helyett az egyházi segélyszervezeteket látták el pénzzel.

A közleményben még ez is olvasható: "a politikai aktivitású szervezet tüntetések szervezésével kapcsolatos és egyéb kiadásait Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal nagy részben fedezi."

Az egyházak egyébként is részesülnek állami normatívában, így feltehetően plusz pénzt kaptak arra az államtól, hogy a menekültek ellátásában részt vegyenek.

Honnan volt pénzük a civileknek? Tényleg Soros György támogatta őket?

A Habitat for Humanity magyarországi szervezete is régóta részese a szegénység elleni küzdelemnek, és a menekültválság idején komolyan kivették a részüket a segítségből. Ennek ellenére a szervezettől azt tudtuk meg, hogy ők sem láttak állami forrást.

De akkor honnan volt pénzük ezeknek a szervezeteknek? A közleményekből az látszik, hogy kizárólag állampolgári és magáncégek által felajánlott támogatásokra kellett hagyatkozniuk.

Csak a civilekre számíthattak a Habitat munkatársai

A Habitat for Humanity lapunkkal a következőket közölte:

"Szervezetünk a Szimpla Piacon gyűjtött adományt a menekültek megsegítésére, a vasárnapi ebédfőzés teljes bevételét a Keletit korábban gyógyszerrel ellátó gyógyszertárnak ajánlotta fel. Ezen kívül csatlakoztunk a kormány menekültpolitikája ellen tiltakozó, közös civil felhíváshoz, illetve a Habitat for Humanity nemzetközi ernyőszervezetét segítettük civilek által felajánlott fotókkal egy adománygyűjtő kampányhoz, melynek célja a libanoni menekülttáborok támogatása, az ottani helyzet javítása."

Meleg étellel és szendvicsekkel segítettek

"A 30 ezer adag meleg ételt és az alsó hangon 100 ezer szendvicset és kajacsomagot önkéntes adományokból önkéntes segítők készítették el és juttatták el a menekülteknek" - közölte Facebookon a Segítsünk Együtt a Menekülteknek fentebb említett aktivistája.

Leadkép: MTI/Kallos Bea

Ezt is szeretjük