Így rabolj bankot az interneten: 1 milliárd dollárra is ráteheted a kezed
1 milliárd dolláros banki lopást hajtottak végre hackerek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Példátlan banki lopásra derült fény az Interpol, az Europol és a Kaspersky Lab közös munkája alapján.

Világszerte 1 milliárd dollárt lopott el több pénzintézettől két év alatt egy nemzetközi hackercsoport, amely még jelenleg is aktív - közölte az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az MTI-vel.

E-mailt küldtek

Az orosz, ukrán és kínai nemzetiségű hackereket is tartalmazó Carbanak csoport 2013 óta megközelítőleg száz bank, elektronikus fizetési rendszert üzemeltető cég és más pénzintézet ellen intézett online támadást 30 országban.

Az érintett országok között van Oroszország, az Egyesült Államok, Németország, Kanada, Franciaország, Románia és Spanyolország is.

A hackerek rosszindulatú szoftvert tartalmazó e-maileket küldtek ki tömegesen banki alkalmazottaknak. A levelek megnyitásával a programok telepítették magukat a pénzintézetek informatikai hálózatára.

A hackerek a programokkal követni tudták a banki alkalmazottak számítógépes monitorain megjelenő információkat, illetve a billentyűzeteken történt leütéseket.

Nem keltettek feltűnést

A hackerek támadások sorozatát hajtották végre, egy akció átlagosan kettő-négy hónapig tartott az elektronikus hálózatok feltörésétől a tényleges lopásig. Egy támadással 10 millió dollárnál nem loptak többet, hogy ne keltsenek feltűnést.

Volt, amikor egyszerűen leemeltek egyes számlákról nagyobb összegeket, máskor megnövelték az adott számla egyenlegét, és a felesleget lopták el, hogy a számlatulajdonosnak ne tűnjön fel a manipuláció. Arra is volt példa, hogy bankautomaták felett vették át az irányítást, pénzkiadási parancsot küldtek az automatáknak, és egy a helyszínen levő tettestárs gyűjtötte be a gépekből kihulló készpénzt.

Profi támadók

A Kaspersky Lab szerint meglepő volt a támadássorozatban, hogy a hackereknek nem számított, hogy milyen szoftvereket használnak a célpontok, ha teljesen egyediek voltak, akkor is volt félnivalójuk a bankoknak. Nagyon profi és alapos munkát végeztek a támadók, akik miután bejutottak a rendszerekbe, álcázták a jelenlétüket, és több esetben szabályosnak tűnő manőverekkel loptak pénzt.

Ezt is szeretjük