Sok pénzedbe kerülhet, ha rákattintasz a linkre: a legújabb átverés

Az összes adatodat ellophatják, ha bedőlsz a csaló e-mailnek, és követed az utasításokat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár már rengeteg e-mailes csalás lelepleződött az idők során, és a felhasználók is óvatosabbak, mint az internet elterjedésének kezdetén, még mindig vannak, akik ilyen módon próbálnak adatokat lopni - és sajnos olykor sikerrel is járnak.

Még mindig fénykorukat élik a bankszámlákkal és hitelkártyákkal kapcsolatos adathalász elektronikus levelek, amelyek egyre élethűbbek, de még mindig nem lehetetlen észrevenni a lebuktató részleteket.

Kifogások

Az adathalász e-mailek feladójaként általában bankot vagy hitelkártya-társaságot tüntetnek fel, a levelek tartalma pedig változó lehet, de mindig arra alapoznak, hogy megijesszék a címzettet: valami rendellenes történt a számlájával. Ilyen lehet például egy váratlan tranzakcióról vagy több sikertelen netbankos belépési kísérletről szóló értesítés.

Első ránézésre nagyon hivatalosnak, sőt, akár hitelesnek is tűnhetnek ezek a levelek, és sokszor a beépített spamszűrőkön is átmennek, ezért a beérkezett üzeneteidben is landolhatnak, a valós e-mailek között.

A felvezető szöveg után legtöbbször egy nagy betűkkel írt, vastagon szedett, feltűnő linket helyeznek el, amire az e-mail szerint rá kellene kattintanod - ezt azonban még véletlenül se tedd meg! Ha mégis kattintasz, és a böngésződ védelme nem elég korszerű, máris áldozatául estél az adathalászoknak.

Így szúrd ki a csalást!

A különbségek azonban észrevehetők a valós biztonsági e-mailek és a csalók között. Az első és legfontosabb, amit meg kell nézned, az e-mail cím, amelyről a levél érkezett: ezek általában árulkodóak, mert sok véletlenszerű karaktert tartalmaznak.

Ha így sem egyértelmű számodra, hogy hamis-e, érdemes megnézni, hogy van-e a bankodtól korábbi, valós üzenet a fiókodban, és összehasonlítani a címeket.

A másik gyanakvásra okot adó tényező az e-mailben elhelyezett link: az eredeti biztonsági e-mailekre nem jellemző, hogy ilyet tartalmaznának. Esetükben külön manuálisan kell belépned a rendszerbe, és nem egy átkattintós link segítségével.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük