Sok pénzedbe kerülhet, ha rákattintasz a linkre: a legújabb átverés
Az összes adatodat ellophatják, ha bedőlsz a csaló e-mailnek, és követed az utasításokat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár már rengeteg e-mailes csalás lelepleződött az idők során, és a felhasználók is óvatosabbak, mint az internet elterjedésének kezdetén, még mindig vannak, akik ilyen módon próbálnak adatokat lopni - és sajnos olykor sikerrel is járnak.

Még mindig fénykorukat élik a bankszámlákkal és hitelkártyákkal kapcsolatos adathalász elektronikus levelek, amelyek egyre élethűbbek, de még mindig nem lehetetlen észrevenni a lebuktató részleteket.

Kifogások

Az adathalász e-mailek feladójaként általában bankot vagy hitelkártya-társaságot tüntetnek fel, a levelek tartalma pedig változó lehet, de mindig arra alapoznak, hogy megijesszék a címzettet: valami rendellenes történt a számlájával. Ilyen lehet például egy váratlan tranzakcióról vagy több sikertelen netbankos belépési kísérletről szóló értesítés.

Első ránézésre nagyon hivatalosnak, sőt, akár hitelesnek is tűnhetnek ezek a levelek, és sokszor a beépített spamszűrőkön is átmennek, ezért a beérkezett üzeneteidben is landolhatnak, a valós e-mailek között.

A felvezető szöveg után legtöbbször egy nagy betűkkel írt, vastagon szedett, feltűnő linket helyeznek el, amire az e-mail szerint rá kellene kattintanod - ezt azonban még véletlenül se tedd meg! Ha mégis kattintasz, és a böngésződ védelme nem elég korszerű, máris áldozatául estél az adathalászoknak.

Így szúrd ki a csalást!

A különbségek azonban észrevehetők a valós biztonsági e-mailek és a csalók között. Az első és legfontosabb, amit meg kell nézned, az e-mail cím, amelyről a levél érkezett: ezek általában árulkodóak, mert sok véletlenszerű karaktert tartalmaznak.

Ha így sem egyértelmű számodra, hogy hamis-e, érdemes megnézni, hogy van-e a bankodtól korábbi, valós üzenet a fiókodban, és összehasonlítani a címeket.

A másik gyanakvásra okot adó tényező az e-mailben elhelyezett link: az eredeti biztonsági e-mailekre nem jellemző, hogy ilyet tartalmaznának. Esetükben külön manuálisan kell belépned a rendszerbe, és nem egy átkattintós link segítségével.

Ezt is szeretjük