Miért gonoszabbak az emberek az interneten? Pszichológiai magyarázata van
Ahogy görgetjük az üzenőfalat, akaratlanul is szemtanúi lehetünk olyan kommentháborúknak, melyek minden jó érzésű embernél kiverik a biztosítékot.

latas-hunyorog
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

El tudnád képzelni, hogy a való életben valaki olyan megjegyzésekkel illeti a melletted ülő körmeit a villamoson, mint ahogy azt az interneten teszi? Pedig a kommentek is eljutnak az érintetthez, ugyanúgy a lelkébe gázolnak, és ugyanúgy reagálni is tud rájuk az interneten keresztül, mint a valóságban. A véleménynyilvánítás pedig eleve csak abban az esetben indokolt, ha erre való felhívás hangzik el a posztban.

Köztudott, hogy amióta lehetőség van anonim módon valami gorombaságot írni egy ismeretlen posztja alá, megsokasodtak a gonoszkodó, élcelődő kommentek. Mi lehet még az oka annak, ha valaki internetes trollá válik? Dr. Jesse Fox kommunikációtudományi szakember és pszichológus a kutatások és saját ismeretei alapján az alábbiakra jutott. 

Elveszni a tömegben

A több ezer komment közül kiszúrni egyet valódi művészet, legalábbis így vélekednek, akik azért merik világgá kürtölni véleményüket, mert az övéken kívül még számos hozzászólás található. Feltételezik, hogy biztos van az övéknél durvább, sértőbb megjegyzés is, kinek ártanak hát vele, ha ők is odaszúrnak valamit.

Pártfogók

A támogató like-ok megerősítik a trollokat, hogy igazuk van, egyetértésükről biztosítják őket, miközben nem is ismerik egymást a valóságban. Sajnos, ha a realitásban várnák, hogy annyian melléjük álljanak, ahány tetsziket kaptak, előfordulhat, hogy magányosan ácsorognának. Az interneten viszont ennyi bátorítás is elég lehet, ahhoz, hogy valakivel elszaladjon a ló.

no laptop

Személyiség

A negatív személyiségjegyek az internetes kommentelésben látványosan felerősödnek. A nagyszájú, aki mindenhez hozzászól, az okoskodó, aki mindent jobban tud, és mindenkinél felsőbbrendű, illetve a balhés, aki csak egy szaftos vitára vár hozzászólása alatt, amíg kipattog a popcorn. Mindezt persze a névtelenség biztonsága mögé bújva.

Következmények nélkül

A gyalázó kommentelőt legrosszabb esetben pár napra kitiltják az oldalról, és kap néhány mocskolódó üzenetet: de ezen felül semmilyen komoly következménnyel nem kell számolni, bármilyen becsmérlő hozzászólást oszt is meg a világhálón. Ezt pontosan tudja is, és visszatartó erő hiányában tovább űzi a hobbiját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Belső változás 

Nem ritka, hogy valaki eleinte a való életben csendes, visszahúzódó személyiség, csak online válik habzó szájú kommentszörnnyé. Egy idő után azonban, ha az illető egyre több és több időt tölt a gép előtt, a személyisége elkezdi átvenni az ott megszokott stílust és hangnemet, mígnem teljesen máshogy fog viselkedni, mint azelőtt. Számoljunk el tízig, mielőtt hozzászólunk valamihez az interneten, hiszen nem tudhatjuk, hogy érinti a másikat a megjegyzésünk, és ne feledjük, hogy a kedves hangnemű, építő jellegű kritikák hamarabb célt érnek. 

Nézd meg ezt is - Instagramból ötös

Az online véleménynyilvánítás a Facebookon kívül az Instagramon is tarol: ezeket a képeket azonban szinte senki se tudja kritizálni!

Ezt is szeretjük