Így befolyásolja a személyiséget, hogy milyen iskolát végeztél - Meglepő kutatás
Tényleg nem számít a papír, vagy az iskolai végzettségnek a személyiségfejlődésben is szerepe van?

diakok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben egy jobb élet reményében szeretnének egyetemen tanulni: ezt jelentheti a könnyebb boldogulás, egy szép otthon és egy menő autó, nem beszélve a társadalmi ranglétrán betöltött helyről. 

Arról viszont ritkán esik szó, hogy a diploma megszerzésével egyidejűleg az ember személyében is jelentős változások történnek. Az Oxford Egyetem és a Monash Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint pedig abszolút pozitív értelemben.

Így befolyásolja a személyiséget, hogy milyen iskolát végeztél

A vizsgálat során 575, különböző társadalmi háttérrel rendelkező ausztráliai fiatal életét kísérték figyelemmel nyolc éven keresztül. A kutatók ötféle személyiségjegy alakulását vették górcső alá: nyitottság az új ismeretekre, tapasztalatokra, lelkiismeretesség, extroverzió, kedvesség, neuroticizmus. Utóbbi az egyéni hajlamot mutatja olyan negatív érzelmek hatására, mint a düh, a félelem, a szorongás vagy a szomorúság.

Hogy miért esett a választás éppen ezekre a személyiségjellemzőkre? Mert a tudósok szerint ezekben ütköznek ki leginkább az egyéni különbségek. A tanulmány eredménye alapján pedig az egyetemi oktatás pozitív hatást gyakorol a fenti, nem kognitív képességekre.

Sonja Kassenboehmer, a kutatás vezető szerzője szerint tisztán körvonalazódott előttük, hogyan változik a diákok jelleme az egyetemi képzés során. Ez nem is annyira meglepő, mivel a tanulók egy merőben új szociális közegbe csöppennek, ahol úgy tűnik, nemcsak a munkáltatói piacon sikeresen hasznosítható tudás birtokába kerülnek, de a társadalmat is értékes tulajdonságokkal gazdagítják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyre nagyobb az egyetemek felelőssége

Az értekezésben kitértek a középfokú végzettséggel rendelkezőkre is, ők az évek során zárkózottabbak, kevésbé empatikusak, a világ dolgai iránt közömbösebbek lettek. Ellenben a már említett pozitív változások még erőteljesebbnek bizonyultak azoknál, akik szegényebb társadalmi háttérrel rendelkeztek.

A kutatók szerint a konklúzió egyértelműen az, hogy az egyetemek hatalmas felelősséggel bírnak a társadalmi nevelés szempontjából, hiszen tanulmányuk idején kommunikációra, közösségi tevékenységekben való részvételre és felelősségvállalásra ösztönzik a diákokat. Ennek fontossága pedig sok esetben túlmutat a kézzel fogható tudás megszerzésénél.

Ezért nem értheti soha egy jobbkezes, mit élnek át a balkezesek

A balkezesek és jobbkezesek, bár nem tudják megmagyarázni, általában éreznek egymás között valamilyen távolságot a különbözőség miatt. Pedig nem nagy dologról van szó, és egyikük sem rosszabb a másiknál. Ha te jobbkezes vagy, akkor pedig talán kicsit jobban megérted ezek után a helyzetüket. 

 

Ezt is szeretjük