Mégis fizetni kell a készpénzfelvétel után?

Megvannak a buktatók is

A bankszövetség tagadja, hogy áthárítanák az ingyenes készpénzfelvétel költségét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó igényt január 20-ig, hétfő éjfélig lehetett leadni a bankoknál.

Eddig a napig a számlatulajdonosok 80%-a igényelte az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét a számlavezető bankjánál. 

A bankszövetség tagadja az áthárítást

Ezzel párhuzamosan felröppentek a hírek, miszerint mégsem lesz ingyenes a készpénzfelvétel, mert a bankok majd az ügyfelekkel fizettetik meg a kiesett összeget. A pénzintézetek szövetsége azonban tagadja a feltételezést, nem fogják áthárítani a többletterhet, ugyanakkor a bankfiókok számát, illetve elhelyezkedését át kell gondolni - mondta el a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente a Világgazdaságnak január 22-én, szerdán.

Attól függően, hogy az ügyfelek mennyi pénzt vesznek majd ki a számlájukról, nagyjából 40 milliárd forintról van szó. Eddig átlagosan havi 40 ezer forintot vettek ki a bankautomatákból.

A hét elejéig a számlatulajdonosok 30%-a nyilatkozott, hogy élni kíván a havi kétszer igénybe vehető ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. A legtöbb pénzügyi szakember szerint a kártyaforgalmat teljesen mentesíteni kellene a tranzakciós illeték alól. A kormány dönthetne erről a néhány milliárd forintnyi költségvetési eltérést eredményező lépésről a pozitív fejlődési tendencia fennmaradása érdekében.

Tippek, hogy tényleg megérje

A Pénzcentrum.hu szerint a társadalom az ingyenes készpénzfelvétel miatt ráfizet majd a megnövekedett készpénzforgalomra, hiszen az állandó áthárítás miatt úgyis a lakosság fizet majd. Például, ha kettőnél többször vagy 150 ezer forintnál többet szeretne valaki kivenni a bankszámlájáról, az már akár több száz vagy ezer forintba is kerülhet majd.

Nem érdemes például túl kevés pénzt kivenni, és ha mindenképpen rászorulunk harmadszorra is a készpénzfelvételre, csak a saját bank automatáját szabad felkeresni, ha nem akarunk többet fizetni. A harmadik pénzfelvétel a Raiffeisen Banknál a legdrágább a Mindennapok számlacsomagok esetén, ez 546 forintot jelent.

800 ezer forintot kap még mindig havonta Schmitt az adófizetőktől

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha kénytelenek lennénk 150 ezer forintnál nagyobb összeget felvenni a bankkártyáról, érdemes inkább utalni az összeget. Szintén a Raiffeisen egyik számlacsomagja esetén például félmillió forint felvétele 2100 forintba kerül, amíg az átutalás a legtöbb bankban ehhez képest csak néhány száz forint.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Inkább kártya, mint készpénz

A legtöbb banknál a kártyás fizetés még mindig ingyenes, így sokkal jobban megéri ennek használata, szemben a készpénz használatával. Már csak azért is jobb a bankkártyát alkalmazni, mert nem biztonságos a túl sok készpénz a táskában vagy a szekrény alján való tárolása. Ezen kívül, miután a 16. életévüket betöltött fiatalok is igényelhetik az ingyenes készpénzfelvételt havonta kétszer, érdemes családtagonként külön igényelni a kedvezményt.

Ezt is szeretjük