Majdnem 8%-kal nőtt az élelmiszerek ára - Mi várható jövőre?

Jövőre csökkenhet az infláció, de még így is magas marad. A szolgáltatások olcsóbbak lehetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmiszerek árának emelkedése tartós kockázatot jelent, emiatt az infláció, bár mérséklődhet a következő fél-egy évben, viszonylag magas maradhat jövőre is - vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők az októberi inflációs adat kapcsán.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint az éves infláció októberben 6%-ra lassult a szeptemberi 6,6% után. Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak októberben 0,1%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 12 hónap alatt 7,6%-kal nőtt. Ezen belül a tojás 33,5, a sertészsiradék 20,5%-kal drágult, az idényáras élelmiszerek 19,3%-os, a sertéshús 15,7, a csokoládé és a kakaó 12,9%-os áremelkedését mérte a KSH.

A sertéshús 15,7, a marhahús 13,6, a baromfi 9,9%-kal drágult egy év alatt. A burgonyáért 28,6, a friss zöldségekért 21,8, a friss gyümölcsökért 13,5%-kal kell többet fizetni.

A benzin és az étel ára is emelkedni fog

Török Zoltánnak, a Raiffeisen Bank elemzőjének várakozása szerint az év hátralévő részében is ezen a szinten maradhat a pénzromlás. Az elemző kifejtette, az üzemanyagok ára most viszonylag alacsony, ami kedvező lehet a novemberi inflációs adatra, de véleménye szerint ez nem marad így tartósan, középtávon az üzemanyagok drágulására kell felkészülni. Emellett az élelmiszerárak emelkedése a következő fél évben is jellemző maradhat, mindezek pedig kedvezőtlenül hatnak az inflációra.

Jövőre is magasan tarthatják az inflációt az elemző szerint a különböző hatósági intézkedések, adóemelések, a közlekedési, közszolgáltatási díjak emelkedése. Hozzátette, hogy a gazdasági szereplők is emelhetik a termékek, szolgáltatások árát, esetleg a béreket a jövő év elején, és a tervezésnél várhatóan a jelenlegi 6% körüli inflációhoz igazítják az áremeléseket. Ily módon a magas inflációs várakozások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az infláció viszonylag magasan, 5% körüli értéken maradjon jövőre is - mondta Török Zoltán.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az élelmiszerárak továbbra is jelentős felfelé mutató kockázatokat jelentenek, amit a mezőgazdasági termelői árak augusztusi, 18,1%-ra ugrása is jelez. Ezzel szemben az üzemanyagárak jelentősen estek novemberben, miközben novemberben kiesik a bázisból a gázolaj jövedéki adójának tavalyi emelése is.

Így került újra Magyarországra az IMF

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jövőre mérséklődhet

Mindezek alapján a TakarékBank elemzője arra számít, hogy az infláció az év hátralevő részében visszaesik 5,7-5,8%-ra, jövőre pedig tovább mérséklődik. Januárban és februárban kiesik az idei áfaemelés hatása, a jövő év második felében pedig feltehetően az idei élelmiszerár-robbanás hatása is kiesik a bázisból, így az infláció 2013 első felében 4,5-5% között alakulhat, a második félévben pedig tovább enyhülhet. Az átlagos infláció az idén 5,8%, jövőre 4,5% lehet a TakarékBank várakozása szerint.

Mivel az inflációt külső ársokkok okozzák, amit a monetáris politika érdemben nem tud befolyásolni, a belső kereslet pedig középtávon is gyenge marad, ezért arra lehet számítani, hogy miután az ársokkok kikerülnek a bázisból, az inflációs cél elérhetővé válik. Ez azonban 2014 első fele előtt nem várható.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezért, amennyiben a monetáris tanács arra számít, hogy a 2014-es inflációs célok nincsenek veszélyben, a kamatcsökkentési sorozat folytatódhat, mivel a kockázati megítélés jelentősen javult a nyár közepe óta - fejtette ki Suppan Gergely.

Ezt is szeretjük