Ez már a tündérmese? Ezekért a termékekért kell kevesebbet fizetned

Az infláció 0,2%-kal csökkent, így már "csak" 5,5%-os volt májusban. Elemzők drágulásra számítanak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éves infláció 5,3%-ra lassult májusban az áprilisi 5,7%-ról, a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,2%-kal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

A drágulás éves üteme februárban 5,9% volt, míg januárban és márciusban egyformán 5,5%-ot tett ki. Matolcsy György a CNN-nek magyar tündérmeséről beszélt, nem tudni, erre értette-e.

Csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára

Az első öt hónapban az infláció 5,6% volt, egy évvel korábban átlagosan 4,2%-kal voltak magasabbak az árak január-májusban, mint az azt megelőző év azonos időszakában.
    

A KSH szerint egy hónap alatt csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára, míg az élelmiszereknél kismértékű árnövekedés történt.


Áprilisról májusra az élelmiszerek 0,3%-kal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,1%-os áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4%-kal csökkent.
    

Áprilishoz képest 3,2%-kal nőtt a száraztészta, 2,5%-kal a liszt és 1,8%-kal a baromfihús ára is. Csökkent ugyanakkor 8,7%-kal a tojás, 3,2%-kal a tej és 2,1%-kal a sajt ára.
    

A  főbb árucsoportok között a ruházkodási cikkek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 0,9%-kal.
 Májusban a szeszes italok, dohányáruk 0,6%-kal, a háztartási energia 0,1%-kal drágult áprilishoz képest.

Az egyéb cikkek ára 1,4%-kal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,6%-kal mérséklődött.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3%-kal, a szolgáltatásokért 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt.
    

49,4%-kal nőtt a tojás ára

Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1%-kal emelkedett. Ezen belül jelentősen, 49,4%-kal nőtt a tojás, 28,1%-kal a sertészsiradék, 20,1%-kal a csokoládé, a kakaó, 14,3%-kal a kávé, 11,4%-kal a sertéshús és 11,1%-kal a párizsi, illetve a kolbász ára.
 Tavaly májushoz képest csökkent 13,5%-kal a liszt, 11,4%-kal az idényáras élelmiszerek és 10,2%-kal a cukor ára.
 Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,2%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk termékcsoport ára, főképp a dohányáruk 23,6%-os drágulása miatt, míg a sör csak 2,8%-kal került többe.

Szintén átlag felett, 7,7%-kal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 14,4%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,2%-kal drágultak.
 A háztartási energia átlag feletti, 6,9%-os áremelkedésén belül a palackos gáz 14%-kal, a távfűtés 10,5%-kal drágult, míg az áram ára 3%-kal emelkedett.
   

A szolgáltatások esetében 3,8%-os volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,9, a csatornadíj 5,3%-kal drágult, míg a postai szolgáltatások ára 12,4%-kal nőtt.
 A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt, 2%-kal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a használt autók 11,2%-kal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban.


5,5%-os infláció várható

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az inflációs adatokra reagálva elmondta, elsősorban az üzemanyagárak májusi csökkenése miatt volt várható az előző havinál alacsonyabb infláció.
 Az elemző az év hátralévő részében stabilan magas, 5,5%-os, illetve vagy annál magasabb fogyasztói árindexekre számít. Előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 2012-ben 5,5-5,6%, jövőre pedig 4,5% körül lehet.
    

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szintén az üzemanyagárak csökkenését emelte ki, mivel főként ennek tudható be, hogy a májusi inflációs adat alacsonyabb lett a konszenzusnál.

Hozzátette, hogy a többi összetevő áralakulása is kedvező volt, még az élelmiszerek árának növekedése is viszonylag alacsony maradt, de ezek a tételek megfeleltek a várakozásnak.
  

6% körüli értékek? 

A CIB Bank elemzője szintén arra számít, hogy a nyári, ősz eleji hónapokban a májusinál magasabb lesz az infláció, 6% körüli értékek is lesznek, majd az év végére 5% közelébe csökken a mutató. Az év közepi emelkedést egyrészt technikai okok, másrészt a telefonadó bevezetése indokolja - tette hozzá.
    

Jobbágy Sándor 2012-ben 5,6% körüli éves inflációval számol, és várakozása szerint jövőre is a 3%-os inflációs cél fölött, 3,3% körül lehet az átlagos érték. Megjegyezte, hogy a jövő évi várakozásban bizonytalanságot jelent a tranzakciós adó, amelynek egyelőre még nem ismert a végleges változata.
    

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a viszonylag magas inflációt nagymértékben az adóváltozások okozzák, ezeket kiszűrve a drágulás csak 3,1% lett volna.
    

Jövőre 3,7%-os infláció

A szakértő arra számít, hogy a következő hónapokban 5,3-5,4% körül alakulhat az infláció, amit az olajárak csökkenése kissé alacsonyabb pályán tarthat a korábbi várakozásoknál.
 A közelmúltban bejelentett új adók növelik az inflációt, ezt azonban nagyrészt ellensúlyozhatja a továbbra is igen gyenge belső kereslet - közölte az elemző.
    

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Várakozásai szerint szeptemberre 5,5% fölé emelkedhet az infláció, de elképzelhető, hogy a korábban várt 6%-ot nem éri majd el. Bázishatások miatt a drágulás decemberre 5% közelébe mérséklődhet.
 Suppan Gergely erre az évre átlagosan 5,4%-os inflációra számít, jövőre pedig 3,7%-osra.


Ezt is szeretjük