Illendőnek hiszed, mégsem az
Az etikett legnagyobb tévhitei
Az etikett ismerete az alapműveltség része. Vigyázz a tévhitekkel, és ne kerülj kellemetlen helyzetbe!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elterjedt szokások egy adott közösségben önkéntelenül is arra buzdítják az embert, hogy beálljon a sorba, és felvegye a látott viselkedésformákat. Mindez még az illemtudó személyeket is arra ösztönözheti, hogy úgy viselkedjenek, ahogy egyébként az etikett szerint nem illik. Ennek oka elsősorban a bizonytalanság: az illemszabályok nagy részével sokan tisztában vannak, ám 100%-osan csak kevesen biztosak bennük.

Így fordulhat elő, hogy anélkül vétenek az illem ellen, hogy tudnának róla. Éppen ezért ezúttal néhány tévhitnek számító szabályt mutatunk be, mely illendőként ismert, ám valójában egyáltalán nem az.

Ásítani szabad, csak tedd a szád elé a kezed!

Bárhol jársz is a világban, ha egy helyben kell várakozni valakire vagy valamire, szinte törvényszerű, hogy egy idő után ásítani kezdesz. A jól neveltek azt hiszik, hogy, ha a szájuk elé teszik a kezüket ásítás közben, megadják az eleganciáját a dolognak. Pedig nem. Az ásítás az etikett szerint szigorúan tilos, mindenhol és mindenkor, még otthon, baráti társaságban is. Az ásítás sértés, mert azt az üzenetet hordozza, hogy nem figyelsz a másikra, sőt, egyenesen untat, amit mond.

És mégis mit tegyél, ha rád tör a kényszer, hogy ásítanod kell, mondjuk egy fontos előadás közben? Illendően jársz el, ha titkolod a dolgot, és a jegyzetfüzetet fölé hajolva, csukott szájjal elnyomod. Ha az étkezőasztalnál ülsz, a szalvétával ügyesen takarhatod a szádat. Ha pedig semmi nincs kéznél, egy kézmozdulattal leplezheted magad: például hajigazítás, szemüvegtörlés közben szigorúan csukott szájjal, diszkréten ásíthatsz egyet.

Nőknek keresztbe tett lábbal illik leülni

A nők automatikusan keresztbe teszik a lábukat, ha leülnek. Ez egy biológiai gyökerű védekező mozdulat. A többség tévesen azt hiszi, hogy ez nagyon is helyénvaló. Az etikett szerint azonban nem illik keresztbe tenni a női lábakat. Túl rövid szoknyában pedig egyenesen tilos, illetve kihívó szexuális jelzés a férfiak számára, ami például egy komoly üzleti tárgyaláson nagyon kellemetlen lehet.

Egy elegáns nő párhuzamosan egymás mellett tartva, jobbra vagy balra húzva, legfeljebb lábfejnél kicsit nyitva tartva helyezi el a lábait, ha leül.

Cserepes virágot ajándékozni tartósabb megoldás

Születésnapra vagy névnapra az ünnepeltnek vagy vacsorameghívásra a háziasszonynak illik virágot adni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan és milyet. Személyes átadáskor a virágcsokor az illendő a cserepes virággal szemben. Ha úgy gondolod, azért vásárolnál inkább cserepes virágot, mert tartósabb, jó, ha tudod, hogy ez az etikett szerint tárgyi ajándéknak számít, és nem adja vissza a vágott virág varázsát és értékét.

Csokrot átadni azonban sem selyempapírban, sem celofánban nem illik, bármennyire díszesen kötötték is meg. Jeles alkalmakkor maradj a szépen válogatott, vágott virágoknál. Külön figyelmesség, ha kinyomozod, mi az illető kedvenc virága. Persze, ha tudod a barátodról vagy ismerősödről, hogy rajong a cserepes növényekért, biztosan nem haragszik meg, ha mégis ezt választod, protokolláris alkalmakkor azonban tilos.

Inkább előbb kell érkezni, mint késni
Elkésni nem illik, de sejtetted volna, hogy előbb érkezni éppolyan faragatlanság lehet? Nem zavarhatod meg a téged fogadó személy előző programját vagy lélegzetvételnyi idejét, mielőtt fogadna téged. Az etikett szerint percnyi pontosan kell érkezni hivatalos tárgyalásokra, megbeszélésekre, rendezvényekre, felvételi meghallgatásokra. Késni sem szabad, a tolerálható késés csupán öt perc nyilvános helyen, lakásban maximum fél óra.

Étteremben illik letakarítani az abroszt, ha kiszórsz valamit

Ez is egy automatikus tevékenység, és ráadásul tévhit, hogy így illik. A legtöbben, ha étteremben vacsoráznak, és kis baleset történik, például fellökik a poharat, vagy kiborítják a sószórót, igyekeznek gyorsan eltüntetni a nyomokat, hogy illedelmesek legyenek.

Pedig ezzel éppen az ellenkező hatást érik el, az ilyen viselkedést megmosolyogják az éttermi dolgozók. Vendégként lehetőleg ne takarítsd le az abroszt, hanem, ha valami hasonló történik, szólj a pincérnek, és várd meg, hogy ő intézkedjen - hiszen ezért fizetik.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

Ezt is szeretjük