Munkahelyi illemtan
Az álláskereséstől a tárgyalásig
Senki sem kíváncsi a fogaidra, így lehetőleg kerüld a tátott szájjal való ásítást. Az orrvakarás sem helyénvaló, hiába dolgozol ugyanott évek óta.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan feljogosítva érzik magukat, hogy azért, mert már évek óta ugyanazon a helyen dolgoznak, olyan viselkedési formákat is kövessenek a munkahelyükön, ami korántsem illendő.

Jó hangulat és lazaság ide vagy oda, jobb, ha tudod, hogy senki sem szeretné látni, hogy mennyi tömött fogad van, és hogy milyen orrtisztítási technikákat alkalmazol. Ugyanígy nem állja meg a helyét a túlzott lazaság sem, és bármennyire jó kapcsolatban vagy a főnököddel, vannak bizonyos szabályok, amikhez érdemes tartani magad.

Az illem a nulladik napon kezdődik

Nem véletlenül emlegetik oly sokszor az első benyomás fontosságát: csupán néhány másodperc elég ahhoz, hogy véleményt alkossanak rólad, az így kialakított képen változtatni azonban már jóval hosszabb időbe telik. Hiába viselkedsz normálisan a munkahelyeden később, ha már az első nap rossz szájízt hagytál magad után! A helyes és udvarias viselkedésre már az állásinterjún ügyelj: ne késs, légy szerény, de határozott, köszönj és viselkedj udvariasan, ne kapkodj, és legyél felkészült! És a legfontosabb: mosolyogj!

Az öltözéked is árulkodik

A megjelenésre a legtöbb helyen nagy hangsúlyt fektetnek éppen úgy a későbbiekben, mint az első napon. Az öltözékednek tükröznie kell a személyiséged, vagy legalábbis olyan benyomást kell keltenie, amilyen képet szeretnél kialakítani magadról.

A későbbiekben lazíthatsz a ruházatodon, de az állásinterjúra érdemes az alkalomhoz illően öltözni! A kosztüm és az öltöny nem kötelező, de egy komolyabb cég vagy vállalat munkatársával történő találkozó esetében mindenképpen előnyt jelent.

Ne a legtutibb, az éppen aktuális trend szerinti ruhák között válogass, a választáskor az egyszerűséget és a visszafogottságot tartsd szem előtt! Hasonlóan fontos a hajviselet, amelynek kapcsán szintén érdemes az egyszerűséghez ragaszkodni - főként a munkaadóval történő első találkozás, és a munkahelyen töltött első néhány hét alatt.

Viselkedj!

A mozdulataid ugyanannyira árulkodóak tudnak lenni, mint az öltözéked, a kézfogásod, vagy éppen a hajviseleted. Ha nem csupán néhány percet szeretnél az adott helyen tölteni, hanem az állás elnyerése a célod, akkor a következőket mindenképpen tartsd be:

 • Várd meg, amíg az interjúztató nyújt kezet és ő kínál hellyel!
 • Egyenesen ülj a széken, bármennyire is kényelmes esetleg a kanapé, amin hellyel kínál!
 • Bár minden bizonnyal nőies, a munkaadóval vagy a főnökkel szemben nem illik keresztbetett lábbal ülni!
 • A beszélgetés alatt ne szidd az előző munkahelyed, de a megcélzott munkahelyet se istenítsd, és semmiképpen ne használd a "tök jó" és "király" kifejezéseket - ezek itt nem helyénvalók!
 • Ne erőszakoskodj és ne bizonygass semmit! Éppen elegendő egyszer, de nyomatékosan közölni, hogy miért szeretnél azon a helyen dolgozni, és miért gondolod, hogy jó munkaerőnek számítasz. Ehhez a szabályhoz a későbbiekben is érdemes tartanod magad.

Hétköznapi illemtan

Az, hogy felvettek az adott céghez, hogy azonnal megtaláltad a közös hangot az új kollégákkal, és a főnökkel is jól kijössz, nem jogosít fel arra, hogy úgy viselkedj, mintha otthon lennél! Természetesen fontos az oldott légkör, de néhány íratlan szabályt érdemes betartanod.

 • Ne pletykálkodj!
 • Ne kérj kölcsön a munkatársaidtól - vagy legalább az első hetekben ne...
 • Ne káromkodj!
 • Ne ordibálj és ne csapkodj, bármennyire is kiborít a számítógép lassúsága!
 • Ne késs a későbbiekben se, beleértve a reggeleket és a megbeszéléseket is!
 • Lehetőleg mellőzd a tegnapi este telefonon történő alapos megbeszélését a barátnőddel munkaidőben!
 • Ha éppen nincs dolgod, ne mutasd: ne lógj a büfében és ne olvasgass színes női magazinokat feltűnően!
 • Ha lehetőséged is van tegeződni a főnököddel, nagyon ügyelj rá, hogy a tiszteletet mindig megadd! A "Hé, főnök!" megszólítást már most felejtsd el...
Ezt is szeretjük