Fizetésemelés és előléptetés

Hogyan csináld?

Több pénzre, magasabb pozícióra vágysz? A pontosság mellett ne feledkezz meg az illemről sem!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó alkalmazott, a legtöbben a következőképpen válaszolnak: pontos, precíz, elkötelezett a munkája, és alázatos a szakmája iránt, megbízható, és alapvetően jól végzi a dolgát.

Mindez igaz is, ám ha valaki csak ezekkel - az egyébként jó - tulajdonságokkal rendelkezik, az ne csodálkozzon azon, ha mindezek ellenére mégsem kap fizetésemelést, és sosem őt léptetik elő.

Az említett tulajdonságok mellett ugyanis az is fontos, hogy ki milyen kapcsolatban áll a kollégáival, legfőképpen pedig a főnökével, és ismeri, illetve betartja-e a vonatkozó illemszabályokat. Ha te is régóta áhítozol prémiumra vagy előléptetésre, talán érdemes megismerkedned az alábbiakkal.

Azonosulj a munkahelyeddel!

Természetesen nem arról van szó, hogy csak a munkádért élj, és a magánéletedben is érvényesítsd az irodai szokásokat, de új alkalmazottként igyekezz minél előbb felvenni az adott cég szokásait, és beilleszkedni az ott uralkodó légkörbe. Sok cégnél például a tegeződés a divat, míg másoknál a távolságtartás még a közeli kollégákkal szemben is általános - egyik esetben sem vet rád jó fényt, ha a szokásoknak ellenkező módon viselkedsz. Figyelj továbbá arra, hogy ha a többiek nem tartanak délelőtt kávészünetet, akkor te se tedd, és lehetőleg az ebédre is annyi időt szánj, amennyit a többiek. Új kollégaként az első napokban maradj inkább a megfigyelő szerepében, de az sem baj, ha a későbbiekben se te foglalod el a szószéket. Ez utóbbi pozíció nem minden esetben kelt jó benyomást a főnökben sem.

Tartsd meg a kívánt távolságot!

Azon munkatársak között, akik a szükségesnél többet dolgoznak, és így több időt is töltenek együtt, könnyen elhalványodhat a munkát és a magánéletet elválasztó határ.

Természetesen nem baj, ha két ember egyébként is kedveli egymást, és az irodán kívül is gyakran találkoznak, ám akivel más esetben nem lennél jó viszonyban, azzal a munkahelyeden is tartsd meg a távolságot. Ha nem muszáj, ne teregesd ki azok előtt a magánéleti problémáidat, akikre nem tartozik, és lehetőleg a főnököd előtt se hivatkozz gyakran a lelki válságaidra, ha nem feltétlenül szükséges. Ennélfogva igyekezz kerülni a magánjellegű telefonbeszélgetések munkaidőben történő lebonyolítását is, vagy legalábbis azok céges telefonon keresztül történő intézését.

Ápoltan, de nem kihívóan!

Alapszabály, hogy a munkahelyre mindig ápoltan kell érkezni, valamint az előírásoknak vagy a szokásoknak megfelelő öltözékben, amely nem lehet piszkos, gyűrött vagy szakadt. Bár sok helyen kötelező valamilyen egyenruhát, esetleg öltönyt vagy kosztümöt viselni, egyre több cég ad lehetőséget dolgozóinak a napközbeni lazább viseletre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiben meg lehet jelenni! Ha nem akarsz rossz benyomást kelteni, akkor a mackónadrágot és a lógó pulcsit kerüld, ahogy a tűsarkú, és a feneket éppenhogycsak eltakaró, falatnyi szoknyák viselését is. Egy visszafogott, finom árnyalatú smink mindig hatásos, ám a hosszú, dögös vörös körmök, és az erős, kirívó rúzs nem éppen munkahelyi viselet.

Ameddig a takaró ér...

Elsősorban a fiatal, ambiciózus kollégákra igaz, de a tapasztaltabbak is hajlamosak túlértékelni önmagukat, tudásukat és kompetenciájukat, és tovább nyújtózkodni, mint ameddig az a bizonyos takaró ér.

Ha évekre el akarod dobni magadtól az előléptetés és a különböző prémiumok megszerzésének lehetőségét, akkor tedd, ám ha nem ez a célod, akkor igyekezz csak azokkal a feladatokkal foglalkozni, amelyek rád tartoznak.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Egy-egy jó ötletnek természetesen a főnök is örül, ám a túlbuzgó, minden lében kanál alkalmazottak hosszútávon inkább negatív megítélésben részesülnek a főnök szemében.
Hasonló helyzetbe kerülhetnek továbbá azok is, akik a túlbuzgó kollégák energiáit kihasználva hajlamosak kibújni egy-egy feladat alól.

Ezt is szeretjük