Így törhetik fel a bankszámládat internetes vásárláskor

Mire figyelj, hogy biztonságban legyen a pénzed? Légy résen, hogy megvédd magad!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankkártya-machinátorok és PIN-tolvajok ugyan még mindig frissítgetik az ötlettárukat, de a szakértők szerint egyre profibb védelemmel kell szembesülniük, így már elsősorban nem az automatánál indokolt a gyomorgörccsel vegyes körültekintés - persze azért itt sem árt az éberség -, a nagyobb veszély sokkal inkább az internetes vásárlás során áll fenn.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bojkottálnod kell a netshoppingot, hiszen, ha ügyelsz a védelemre, az online bankkártyás fizetés sem lesz olyan rizikós.

A leggyakoribb módszerek

Kártyacsalás

A szemfüles csalók lecsapnak az áldozat bankkártyájának szükséges infóira, majd azokat felhasználva vígan shoppingolnak a neten, a vásárolt termékek vagy szolgáltatások árát pedig az eredeti kártyatulajdonos számlájára terhelik rá.

Az adathalászok úgy tudják a lopott bankkártya-információkat összegyűjteni, ha a számítógéped biztonsági szempontból nincs tökéletesen fölvértezve, ugyanis biztonsági védelem nélkül szinte tálcán kínálod a bepötyögött jelszót vagy kártyaszámot. Így legyen alapvető a kémprogramkereső és a tűzfal védelme is a gépeden, plusz soha ne jegyeztesd meg a böngészővel kényelmi okokból a jelszavaidat.

Amikor a netbankot célozzák

Új módszerként emlegetik, amikor a hackerek a böngészőbe illesztenek egy kódot, amely elmenti a netbankos belépési nevet és jelszót, illetve kártyaszámot, majd továbbítja a támadónak. A szakértők szerint ezt a módszert nehezebb leleplezni, mint a trükkös ál-maileket vagy a hamis netbankos oldalakat, amelyekkel korábban nálunk is több száz banki ügyfelet csaptak be. A csalás felfedezésére annyi idő jut, amíg a neten intézett utalás a bankközi kommunikációt biztosító GIRO rendszerben áll, ami jelenleg körülbelül egy napot jelent.

Élelmes alkalmazottak

A kereskedők machinációit és a megtévedt alkalmazottak - akik korábban hozzáférhettek az adatbázisban tárolt kártyaszámokhoz - akcióit mára kivédték. Ugyanis a személyi adatok védelme érdekében a bankkártya száma és az egyéb azonosító adatok nem kerülnek ki a bankoktól az internetes üzletek működtetői felé, hozzájuk csak maga az infó jut el, hogy megtörtént az átutalás. A kereskedő honlapja ilyenkor átirányít egy titkosított banki fizetőoldalra, az adataidat ott kell megadnod, nem közvetlenül a kereskedőnek.

Így előzd meg!

Plusz biztonsági lépcső a banknál

A netshopping védelme érdekében létezik a bank által biztosított plusz biztonsági lehetőség is: ilyen a Verified by Visa és Mastercard Secure Code alkalmazása, amit a bankodtól tudsz ingyenesen igényelni. Ilyenkor egy általad megválasztott titkos kód vagy jelszó segítségével beazonosítod magad még a vásárlás előtt - ha ez rendben van, továbbléphetsz a fizetéshez. Ha a csaló megszerzi a kártyád adatait, ebben az esetben sem kerül közelebb a célhoz, hiszen nem fogja tudni online vásárlásra használni a pluszkód nélkül.

Virtuális bankkártya

A legegyszerűbb védelmi módszer, ha netkártyát igényelsz a bankodtól. Ez lényegében egy elkülönített kártyaszámla, amit csak vásárláskor használsz, vagyis elég, ha csak a vásárlást megelőzően utalsz egy kisebb összeget erre a kártyára, így a folyószámlád nem lesz közvetlenül elérhető.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyanús webáruházak

A csaló webáruházakat úgy tudod beazonosítani, ha figyelsz néhány praktikus dologra. Például csak olyan webhelyen add meg az adatokat, ahol a webcímben https jelzés van, ez ugyanis titkosított adatforgalmat jelöl, illetve a weblap tulajdonosa hitelesíthető. A gyanús kereskedőoldalakat lecsekkolhatod a HOWARD-on.

Mit tegyél, ha már megtörtént a baj?

Ha azt tapasztalod, hogy nagyobb összeget vontak le, vagy nem kaptad meg az online vásárolt terméket, akkor a bankodnál chargeback eljárást kezdeményezhetsz. Ilyenkor kötelességük vizsgálatot indítani, és, ha szükséges, visszautalni a pénzed a kereskedőtől, akit aztán meg is büntetnek.

Ezt is szeretjük