5 módszer, amivel megtarthatod az állásod

Nem tudod, hogy ki lesz a következő, akit elbocsátanak a munkahelyeden? Gyomorgörcs helyett biztosítsd be magad módszereinkkel!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakértők szerint a válság az év második felében is érezteti majd a hatását. A kedvezőtlen gazdasági helyzet egyik legfájdalmasabb következménye a munkahelyek megszűnése, illetve a munkanélküliek számának növekedése.

Még ebben a kedvezőtlen helyzetben is könnyebbnek tűnik azonban megtartani az állásodat, mint új után nézni. Ha a cégedet nem fenyegeti teljes megszűnés, van esélyed arra, hogy bebiztosítsd magad - a következő módszerek segíthetnek.

Gondoskodj a jövődről!

Nem jó stratégia meghúzni magad az irodában, és közben egész nap azon aggódni, hogy mikor hív be a főnököd az irodájába, hogy közölje a rossz hírt. Bármennyire meglepő, ebben a bizonytalan helyzetben a legjobb megoldás, ha úgy koncentrálsz a jövődre a munkahelyeden, mintha nem állna fenn az elbocsátás lehetősége. Ideje például képezned magad - kevés az esély rá, hogy éppen azt bocsátják el, akin látják a lelkesedést és a tanulás iránti vágyat. Keress egy olyan személyt a munkahelyeden, akitől tanácsokat kérhetsz, és aki objektíven véleményezheti az ötleteidet, és szakmailag is támogat.

Ügyelj a jó kapcsolatokra!

Az átlagos munkahelyen a hasznos információk fő forrásának az adminisztratív és kiszolgáló személyzet számít. Hiába tudnak azonban sok mindent a személyi asszisztensek és recepciósok, a kollégák egy részét túlságosan leköti önnön felsőbbrendűségük képzete ahhoz, hogy időt szánjanak ezen ismeretek megszerzésére. Szerezz előnyt a versenyben úgy, hogy a munkahelyeden mindenkivel barátságos, segítőkész és tisztelettudó vagy - akár feljebb vannak nálad a ranglétrán, akár lejjebb!

A munkahelyed megtartásához hivatalos és nem hivatalos információkra egyaránt szükséged lesz. Az pedig biztos, hogy egy jó recepciós, illetve személyi asszisztens az elsők között értesül a vállalatnál zajló eseményekről.

Ne aggódj, ha kicsit tovább tart a nap!

A jó főnök nem várja el, hogy a cég rabszolgája legyél. Sőt, sok vezető tiszteletben tartja alkalmazottai magánéletét. Ha viszont azt látják, hogy mindig csak a feltétlenül szükséges időt töltöd a munkahelyeden, és kihasználsz minden lehetséges alkalmat a távolmaradásra, annak egyértelmű az üzenete: számodra nem a munkád a legfontosabb. Ilyen esetben ne csodálkozz, ha a leépítések a te pozíciódat is érintik.
Ha viszont fontos az állásod, inkább azt érzékeltesd, hogy, ha kell, hajlandó vagy változtatni az időbeosztásodon, és nagyon is becsben tartod a munkát. A vezetők a megbízható kollégákat szeretik, akikre számíthatnak, különösen válságos pillanatokban.

Tarts lépést a technikával!

Manapság egyre több munkahelyen használnak a dolgozók számítógépet. Az állásod megőrzése érdekében tegyél meg mindent azért, hogy megszerezd a munkaköröd magas szinten való elvégzéséhez szükséges számítástechnikai ismereteket! Ha ez megvan, nézz utána a legújabb elektronikai eszközöknek, szoftvereknek, és böngészd az internetet.

Ezt egy munkaügyi kézikönyv sem tartalmazza, de megfigyelték, hogy a technikailag jól képzett személyek kisebb eséllyel veszítik el az állásukat, sőt, gyakran jóval gyorsabban lépkednek felfelé a ranglétrán, mint azok, akik érdeklődés vagy kedv hiányában nem képezik magukat.

Soha ne hagyd, hogy a főnököd meglepődjön!

Ez a munkahelyi túlélés egyik íratlan alapszabálya. Ügyelj arra, hogy a főnököd csakis tőled szerezzen tudomást a fontos dolgokról, akár rossz hírekről, reklamációkról, akár kedvező eseményekről van szó.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A magas beosztású vezetők rémálma, hogy nem ismerik a legfrissebb híreket, melyeket aztán dühös felettesük vagy egy, a posztjukra pályázó kolléga mond el nekik. Figyelmesen járj és kelj, és azonnal értesítsd a főnököd, ha valami említésre méltó történik, legyen az jó vagy rossz!

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Szinte mindenkivel előfordul, hogy félretájékoztatják, és anyagi veszteség éri. A Reader's Digest feltárta, és ebben a könyvben megosztja veled azokat a féltve őrzött szakmai titkokat, amelyek segítségével egészségesebben élhetsz, előnyökre tehetsz szert a munkahelyeden, és jelentős mennyiségű pénzt, valamint időt takaríthatsz meg. A könyv 1500 ritkán emlegetett módszert tartalmaz kiváló szakértőktől és igazi bennfentesektől, melyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat, és amelyek segítségével valóban jó döntéseket hozhatsz.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük