5 módszer, amivel megtarthatod az állásod
Nem tudod, hogy ki lesz a következő, akit elbocsátanak a munkahelyeden? Gyomorgörcs helyett biztosítsd be magad módszereinkkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakértők szerint a válság az év második felében is érezteti majd a hatását. A kedvezőtlen gazdasági helyzet egyik legfájdalmasabb következménye a munkahelyek megszűnése, illetve a munkanélküliek számának növekedése.

Még ebben a kedvezőtlen helyzetben is könnyebbnek tűnik azonban megtartani az állásodat, mint új után nézni. Ha a cégedet nem fenyegeti teljes megszűnés, van esélyed arra, hogy bebiztosítsd magad - a következő módszerek segíthetnek.

Gondoskodj a jövődről!

Nem jó stratégia meghúzni magad az irodában, és közben egész nap azon aggódni, hogy mikor hív be a főnököd az irodájába, hogy közölje a rossz hírt. Bármennyire meglepő, ebben a bizonytalan helyzetben a legjobb megoldás, ha úgy koncentrálsz a jövődre a munkahelyeden, mintha nem állna fenn az elbocsátás lehetősége. Ideje például képezned magad - kevés az esély rá, hogy éppen azt bocsátják el, akin látják a lelkesedést és a tanulás iránti vágyat. Keress egy olyan személyt a munkahelyeden, akitől tanácsokat kérhetsz, és aki objektíven véleményezheti az ötleteidet, és szakmailag is támogat.

Ügyelj a jó kapcsolatokra!

Az átlagos munkahelyen a hasznos információk fő forrásának az adminisztratív és kiszolgáló személyzet számít. Hiába tudnak azonban sok mindent a személyi asszisztensek és recepciósok, a kollégák egy részét túlságosan leköti önnön felsőbbrendűségük képzete ahhoz, hogy időt szánjanak ezen ismeretek megszerzésére. Szerezz előnyt a versenyben úgy, hogy a munkahelyeden mindenkivel barátságos, segítőkész és tisztelettudó vagy - akár feljebb vannak nálad a ranglétrán, akár lejjebb!

A munkahelyed megtartásához hivatalos és nem hivatalos információkra egyaránt szükséged lesz. Az pedig biztos, hogy egy jó recepciós, illetve személyi asszisztens az elsők között értesül a vállalatnál zajló eseményekről.

Ne aggódj, ha kicsit tovább tart a nap!

A jó főnök nem várja el, hogy a cég rabszolgája legyél. Sőt, sok vezető tiszteletben tartja alkalmazottai magánéletét. Ha viszont azt látják, hogy mindig csak a feltétlenül szükséges időt töltöd a munkahelyeden, és kihasználsz minden lehetséges alkalmat a távolmaradásra, annak egyértelmű az üzenete: számodra nem a munkád a legfontosabb. Ilyen esetben ne csodálkozz, ha a leépítések a te pozíciódat is érintik.
Ha viszont fontos az állásod, inkább azt érzékeltesd, hogy, ha kell, hajlandó vagy változtatni az időbeosztásodon, és nagyon is becsben tartod a munkát. A vezetők a megbízható kollégákat szeretik, akikre számíthatnak, különösen válságos pillanatokban.

Tarts lépést a technikával!

Manapság egyre több munkahelyen használnak a dolgozók számítógépet. Az állásod megőrzése érdekében tegyél meg mindent azért, hogy megszerezd a munkaköröd magas szinten való elvégzéséhez szükséges számítástechnikai ismereteket! Ha ez megvan, nézz utána a legújabb elektronikai eszközöknek, szoftvereknek, és böngészd az internetet.

Ezt egy munkaügyi kézikönyv sem tartalmazza, de megfigyelték, hogy a technikailag jól képzett személyek kisebb eséllyel veszítik el az állásukat, sőt, gyakran jóval gyorsabban lépkednek felfelé a ranglétrán, mint azok, akik érdeklődés vagy kedv hiányában nem képezik magukat.

Soha ne hagyd, hogy a főnököd meglepődjön!

Ez a munkahelyi túlélés egyik íratlan alapszabálya. Ügyelj arra, hogy a főnököd csakis tőled szerezzen tudomást a fontos dolgokról, akár rossz hírekről, reklamációkról, akár kedvező eseményekről van szó.

A magas beosztású vezetők rémálma, hogy nem ismerik a legfrissebb híreket, melyeket aztán dühös felettesük vagy egy, a posztjukra pályázó kolléga mond el nekik. Figyelmesen járj és kelj, és azonnal értesítsd a főnököd, ha valami említésre méltó történik, legyen az jó vagy rossz!

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Szinte mindenkivel előfordul, hogy félretájékoztatják, és anyagi veszteség éri. A Reader's Digest feltárta, és ebben a könyvben megosztja veled azokat a féltve őrzött szakmai titkokat, amelyek segítségével egészségesebben élhetsz, előnyökre tehetsz szert a munkahelyeden, és jelentős mennyiségű pénzt, valamint időt takaríthatsz meg. A könyv 1500 ritkán emlegetett módszert tartalmaz kiváló szakértőktől és igazi bennfentesektől, melyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat, és amelyek segítségével valóban jó döntéseket hozhatsz.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük