Így szerezhetsz jól fizető állást külföldön!

Biztos módszerek a profiktól

Egyre inkább tetszik a gondolat, hogy külföldön vállalj munkát? Ha biztosra akarsz menni, a következőkre ügyelj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik külföldön próbáltak szerencsét, és szereztek állást. Bár hazánkban ismét egyre több álláslehetőség várja a munkát keresőket, az idegen országban szerezhető magasabb jövedelem és a hazainál jobb életszínvonal még mindig csábítóbb. Még akkor is, ha csupán olyan állásról van szó, mint a gyermekekre vigyázás vagy a felszolgálás, a hazai viszonyokhoz képest ugyanis sok helyen még ezekkel is többet lehet keresni - bár tény, hogy az ehhez hasonló állások csupán inkább gyűjtögetésre jók, hosszú távon nem biztosítanak magas életszínvonalat.

Ha te is eljátszottál már a külföldi munkavállalás gondolatával, sőt, akár szerencsét is próbálnál, de nem csupán a hazainál magasabb jövedelemre vágysz, hanem jobb életszínvonalra is, segítünk. Tippjeinkkel komolyabb állást is bátran megpályázhatsz, de csak akkor, ha betartod a tanácsokat.

Tájékozódj a külföldieknek szóló állásportálok segítségével!

Mielőtt keresgélni kezdenél, döntsd el, hogy melyik országban vállalnál szívesen munkát, vagy melyik az a szakma vagy terület, amelyben el szeretnél helyezkedni.

Makacsul azonban nem érdemes ragaszkodni egy-egy országhoz: nagyobb esélyed van külföldön elhelyezkedni akkor, ha olyan országokat célzol meg, ahol olyan szakképzettséggel és végzettséggel rendelkező munkavállalókat keresnek, mint amilyen te is vagy.

Ha van külföldön élő vagy külföldi barátod, ismerősöd, kérj tőle helyzetjelentést az ottani munkaerőpiacot illetően, ha viszont nincs erre lehetőséged, érdemes meglátogatnod néhány internetes fórumot és külföldi állásokra specializálódott oldalt, hogy pontos képet kapj a keresletről. A portálok között bátran böngéssz azokon is, melyek kifejezetten az adott ország álláskeresőinek szólnak. Az ilyen weboldalakon sok más mellett információt kaphatsz a munkavállalókkal szemben támasztott általános követelményekről, valamint az átlagos munkabérekről is.

Tökéletes önéletrajz az adott országnak megfelelően

Ahhoz, hogy jó esélyekkel indulj a munkavállalók között, nézz utána, hogy az adott országban milyen önéletrajzot használnak és várnak, és pontosan mire kell figyelned az összeállításánál - ebben segíthetnek az adott ország álláskereső weboldalai. A Monster.com segítségével például Európától kezdve Ázsiáig a legtöbb ország álláslehetőségei között nézelődhetsz, és tanácsokat is kaphatsz a munkakeresést illetően.

Ezeket fontos szem előtt tartani, majd az adott ország, valamint az adott álláshirdetés elvárásainak tökéletesen megfelelően összeállítani az önéletrajzodat. Utóbbit nemcsak elküldeni érdemes, hanem feltölteni is az álláskereső weboldalakra - ahol arra lehetőség van -, mert így a fejvadászok is rád találhatnak, és könnyebben találhatsz állást. Ne feledd azonban, hogy a külföldi munkavállalókkal szemben sokkal szigorúbbak a cégek: míg itthon akkor is van esélyed elhelyezkedni, ha esetleg még nincs diplomád, komolyabb állást más országokban csak akkor pályázz meg, ha teljes mértékben megfelelsz az elvárásoknak.

Nyelvismeret kötelező!

Amiről viszont ne feledkezz meg: ha jól fizető állást akarsz külföldön, akkor alapkövetelmény az ország nyelvének magas fokú ismerete. Ha nem beszélsz felsőfokon, és nem ismered a szakmai nyelvet, nem lesz esélyed. Érdemes hát először nyelvtanár segítségével tesztelned a nyelvtudásod, és ha szükséges, legalább egy nyelvismeretfrissítő tanfolyamot elvégezned.

Adj meg külföldi telefonszámot és elérhetőséget!

Ha találtál az igényeidnek megfelelő álláshirdetést, a jelentkezésnél tanácsos néhány trükköt bevetni. Sokan panaszkodnak arra, hogy azért nem jeleznek nekik vissza, mert külföldi hívószámot adtak meg, vagy, mert az önéletrajzukban csupán magyarországi elérhetőség szerepelt. Az ilyen esetek elkerülésének érdekében, ha van az adott országban élő barátod vagy ismerősöd - akár távoli, akár közeli -, kérj tőle engedélyt, hogy megadhasd az ő lakcímét és telefonszámát. Az is jó, ha olyan feltöltőkártyás telefont tartasz magadnál, melynek külföldi telefonszáma van - ezzel növelheted az esélyeidet.

Ha téged választanak

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy lehetőséged van több állásinterjún megjelenni, igyekezz azoknak időpontjait úgy szervezni, hogy egy hétre essenek.

De, ha csak egyetlen interjúra hívnak, akkor is ügyelj az időpontra: kellemetlen, ha azért nem tudsz megjelenni, mert éppen másnapra nem találsz repülőjegyet.

Fontos!
Nagyobb esélyed van állást szerezni, ha jelenleg nincs munkahelyed, hiszen a külföldi cégek ritkán hajlandóak megvárni, míg letöltöd az előző, itthoni munkahelyeden szükséges felmondási időt - ne feledd, a külföldi álláskeresőket szigorúbb szemekkel nézik. Fontos továbbá, hogy az állásinterjú előtt mindenképpen tájékozódj az adott szakma átlagfizetéséről, mert külföldiként illik legalább 10%-kal olcsóbban elvállalni a munkát, mint amennyiért egy ottani állampolgár vállalná.

Hátizsákkal ne indulj neki!

Léteznek hátizsákos turisták és álláskereső turisták. Akik elég bátornak érzik magukat, és még egy kis megtakarítással rendelkeznek, egyszerűen kiutaznak a választott országba, és ott helyben keresgélnek. Mindez jó kalandnak tűnik, ám nem jó módszer, ha komoly állásra vágysz.

Nem egy, kifejezetten külföldieket segítő munkaközvetítő iroda létezik az egyes országokban, ahol segítenek a munkakeresésben, jobb megoldás ezekkel felvenni itthonról a kapcsolatot.

Ezt is szeretjük