Állást keresel?

3 ok, amiért téged választanak

Álláshirdetés alig akad manapság, jelentkező annál inkább. Honnan tudhatod, hogy te leszel a kiválasztott? Eláruljuk a tökéletes jelentkezés titkait.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre jellemzőbb a pesszimista hozzáállás az álláskeresők között, ami az álláshirdetések számát tekintve manapság érthető is. Ráadásul az is igaz, hogy egyesek, például a pályakezdők, bizonyos szempontból előnyt élvezhetnek.

A sikeres álláskereséshez továbbá némi szerencse is kell, emellett azonban nagyon sok múlik azon, hogy te mennyit teszel azért, hogy téged válasszanak.

A következőkben megtudhatod, milyen esélyekkel indulsz az állásért folytatott közdelemben, és megismerhetsz néhány egyszerű, de ügyes fogást is, amivel elérheted, hogy kitűnj a versenytársak közül!

Pályakezdők és bejegyzett munkanélküliek előnyben!

Sok munkaadó köti ki a hirdetésben, hogy olyan pályázók jelentkezését várja, akik már legalább néhány éves tapasztalattal rendelkeznek az adott szakma terén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak akkor jelentkezhetsz, ha már igazoltan eltöltöttél néhány évet egy hasonló munkahelyen.

A kikötéssel a teljesen tapasztalatlan jelentkezőket igyekeznek kiszűrni, hiszen olyan munkaerőre van szükségük, akinek már nem kell elmagyarázni az alapokat. Ha pályakezdő vagy, de rendelkezel már némi gyakorlattal, és így nem idegen számodra az adott munkakör, bátran jelentkezz - már csak azért is, mert a pályakezdőket, tekintettel az esetükben igénybe vehető, a kötelező járulékokkal kapcsolatos kedvezményekre, szívesen alkalmazzák a cégek.

Járulékfizetési kedvezmény akkor is jár a munkaadónak, ha olyan álláskeresőt alkalmaz, aki tartósan munkanélküli, vagy GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről tér vissza a munka világába.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy pályakezdőként START kártyával, utóbbi esetben pedig START PLUSZ kártyával rendelkezz. Ilyenkor ugyanis a munkaadó a munkaadói és az egészségbiztosítási járulék, továbbá többek között az egészségügyi hozzájárulás fizetése terén kap könnyítéseket.

Jó, ha tudod!
A START és a START PLUSZ kártyát a lakóhelyed szerinti illetékes APEH-kirendeltségnél igényelheted, és az igénylés részleteivel kapcsolatban is ott kaphatsz bővebb információt.

Jelentkezz profi módon!

Sokan úgy gondolják, az álláskeresők helyzetét a betöltendő állások hiánya nehezíti manapság a leginkább. Tény, hogy a munkaerőpiacon jelenleg nehezebb elhelyezkedni, mint néhány hónappal korábban, a siker azonban legtöbbször rajtad, valamint a jelentkezésed módján múlik. Ahhoz, hogy sikerrel pályázz meg egy állást, profinak kell lenned, erre pedig már a pályázatoddal is fel kell hívnod a figyelmet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni először is, hogy csak olyan pozíciót pályázz meg, amelyben valóban el tudod magad képzelni, és amelynek betöltésére tényleg alkalmas vagy. Reálisan kell látnod önmagad és a képességeidet, a túlzott önbizalom itt sem vezet jóra. Fontos továbbá, hogy szóról szóra betartsd a hirdetésben szereplő kéréseket: ha motivációs levél csatolását is kérik, ne a referenciáidat és az ajánlóleveledet mellékeld.

Ma már jellemzően e-mailben várják a jelentkezéseket az egyes álláshirdetésekre, ami azt jelenti, hogy - még ha csak virtuálisan is - ez az első találkozásod a cég HR-es munkatársával vagy leendő munkaadóddal. Bármennyire is egyszerűnek tűnik egy e-mail megírása, fontos, hogy kellő hangsúlyt helyezz az összeállítására, hiszen elég egy pontatlanul vagy túlzottan laza hangvételben megfogalmazott mondat is ahhoz, hogy az állásinterjúra már be se hívjanak.

A munkaadóknak felelősségteljes, korrekt, megbízható és komoly munkaerőre van szükségük - ezt tükrözze a jelentkezésed is. Ha pontosan a hirdetésben megadott módon pályázod meg az állást, csatolod a kért dokumentumokat - például a hibátlanul összeállított önéletrajzodat -, a jelentkezésedben egyetlen helyesírási hiba sincs, illendően köszönsz, röviden bemutatkozol, és még az elérhetőségeidet is jól látható helyen tünteted fel, biztos lehetsz abban, hogy túljutsz az első körön.

Pontosan, felkészülten, határozottan az állásinterjún!

Az állásinterjú az utolsó lehetőséged arra, hogy megmutasd, valóban te vagy a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére. Ahhoz, hogy sikered legyen, minden apróságra gondolnod kell, kezdve a pontos érkezéstől a megnyerő - de visszafogott - öltözéken át egészen a testtartásodig és a beszédstílusodig.

Légy magabiztos, de viselkedj illemtudóan, beszélj érthetően, világosan, és lehetőleg csak arra válaszolj, amit kérdeznek.

Mivel az állásinterjún nem csak az önéletrajzodban szereplő adatokra kérdeznek rá, készülj fel alaposan minden várható témában, hogy ne érjen meglepetés. A cégek olyan alkalmazottat keresnek, aki nem ijed meg a váratlan helyzetektől - nem jó jel, ha már néhány ártatlan kérdéstől zavarba jössz.

Bár a beszélgetés alkalmával tanácsos mindvégig szorosan az interjúztató által felvetett témához tartanod magad, ne feledd: neked is jogodban áll kérdéseket feltenni. Ráadásul érdemes is, hiszen ez azt mutatja, hogy valóban fontos számodra az állás, és tisztában vagy a céljaiddal. Ha úgy látod, az interjúztató nem szándékozik további kérdéseket feltenni, te következel.

Mindenképpen fontos tisztáznotok a fizetést, az előrelépési lehetőségeket a cégen belül, a szabadság kérdését, valamint a munkaviszony formáját, ha erre a korábbiakban nem került sor. Érdemes azonban óvatosan bánnod a kérdésekkel - a fizetésre például csak a beszélgetés végén térj ki -, és illemtudóan feltenned őket. Egy apró baki is elegendő lehet ahhoz, hogy kudarcot vallj.

Ha biztosra akarsz menni, fontos tudnod, hogy milyen kérdésekre számíthatsz az interjún, és azt is, hogy miről mikor érdemes beszélned. Kattints ide, és legyél te a kiválasztott!
Ezt is szeretjük