Így nézett ki minden idők leghíresebb transzvesztitája
Szerinted férfi vagy nő?
D’Éon lovag nemét hosszú ideig senki nem tudta kideríteni. Nézd meg te is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár magukat férfinak kiadó nőkről számos történet szól, az ellenkezője jóval ritkábban fordult elő. Az 1728 és 1810 között élt D'Éon lovag esete azonban azon különös történetek közé tartozik, melyek során egy férfi sikeresen nőnek adta ki magát, akinek nemét hosszas találgatások során sem tudták kideríteni a kortársak.

A lovag idősebb korában
És fiatalon

A kislányruháktól az udvarhölgyekig

A történelem leghíresebb transzvesztitája Charles Genevieve Louis André d'Éon de Beaumont néven, egy ügyvéd gyermekeként a franciaországi Tonnerre-ben látta meg a napvilágot. Gyermekkorában édesanyja a nővére ruháiban járatta a szőke, kék szemű, karcsú fiúcskát, akire jól is illettek a kislányruhák.

A párizsi College Mazarin hallgatójaként d'Éon kitűnt nyelvtehetségével, majd titkárként helyezkedett el a pénzügyminisztériumban. D'Éon fogadást is nyert barátaival szemben, miszerint sikeresen meg tudja győzni Madame de Pompadourt, XV. Lajos király szeretőjét, hogy ő valójában nő. Magát a királyt is sikerült megtévesztenie.

A meglepett Lajos ezután rávette, hogy csatlakozzon személyes kémhálózatához. 1775-ben Lajos nagyon szeretett volna baráti viszonyt kialakítani Oroszországgal, ezért úgy döntött, hogy felveszi a személyes kapcsolatokat a cárnővel, Nagy Katalinnal.

Hamarosan ketten érkeztek a cári udvarhoz: egy bizonyos Douglass lovag, aki azt állította, hogy a bányászati lehetőségek tanulmányozására jött Svédországból, és unokahúga, a csinos kis Lia de Beaumont, aki valójában d’Éon volt.

A kisasszony Montesquieu L 'Esprit des Lais című, díszes kötésű könyvével érkezett, de a díszes bőrkötés a cárnőnek címzett levelet rejtette. D'Éon - hiszen ő volt a kisasszony - az udvarhölgyekkel pletykálkodva számos igen hasznos információ birtokába jutott, és magát a cárnőt is sikerült elbűvölnie. A látogatás eredményeként helyreálltak Franciaország és Oroszország kapcsolatai, és nem került sor a fenyegető orosz-angol szerződés aláírására.

Élete végéig női ruhát kellett hordania

Kitüntetésként XV. Lajos lovaggá ütötte d'Éont, és elit dragonyosainak kapitányává nevezte ki, majd - 1763-ban - mint első titkárt a londoni francia nagykövetségre helyezte. Állomáshelyén d'Éon ezúttal az angolok ellen kémkedett. Hamarosan viszont összeütközésbe került az újonnan kinevezett nagykövettel, majd a birtokában lévő titkos iratokkal megpróbálta megzsarolni XVI. Lajost, az új francia királyt. Végül kénytelen volt elfogadni azt a feltételt, hogy ezután élete végéig női ruhát kell viselnie.

Közben már egész London pezsgett a lovag valódi neméről szóló mendemondáktól. A Morning Post 1775. november 11-i száma a következőket írta: "A City d'Éon lovag nemével kapcsolatban új politikát kíván követni: hét a négyhez az esélye annak, hogy a lovag nő, és egy - ilyenfajta ügyekben rendkívül járatos - úr elvállalta, hogy tizenöt napon belül eldönti a kérdést."

Festmény a korabeli Londonról

A lovag életében viszont ez se ennek az úrnak, se másnak nem sikerült. 1777-ben d'Éon visszament Franciaországba, ahol ideje túlnyomó részét anyja társaságában töltötte egészen 1785-ig, amikor ismét visszatért Angliába. Kitűnő kardforgató volt, és, hogy pénzt keressen, női ruhában, néha Jeanne d'Arc-nak öltözve vívóbemutatókat tartott.

Ügyessége megkopásával azonban egy mérkőzés során megsebesült, és tovább már nem tudta a vívást folytatni. A 83 éves, majdnem nincstelen ember 1810. május 21-én halt meg Londonban. Végül egy orvos teljes biztonsággal kijelenthette, hogy d'Éon se nő, se hermafrodita nem volt, hanem igazi férfi. Később a transzvesztiták védőszentjének nevezték.

Cikkünk Brian Innes Csalók és hamisítványok című könyve alapján készült, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org Chevalier d'Eon és London szócikke.

OLVASD EL EZT IS!

kaspar
  • németország
  • történelem

Egy üregben élt 12 évig

Ezt is szeretjük