Bordélyt üzemeltetett, és gyilkolt az öreg hölgy
Megdöbbentő eset
A kedves, idős hölgy álarca mögött sokak szerint az ördög lakott. Íme, Dorothea Puente története.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dorothea Puente, bár sokak elmondása szerint kívülről épp olyan volt, mint egy kedves, jóságos és gondoskodó nagyanyó, talán minden idők egyik legveszedelmesebb idős hölgye volt, egyúttal az egyik legmegosztóbb személyiségnek számító amerikai sorozatgyilkos. Pár hete bekövetkezett haláláig feltehetően kilenc idős ember életét oltotta ki - bár nem tudták mindegyiket rábizonyítani -, hogy megszerezze pénzüket.

Dorothea a tárgyaláson
Dorothea a börtönben

Senki nem lesz csak úgy sorozatgyilkos

Ahogy védői a bírósági tárgyalások során is hangsúlyozták, ahhoz, hogy az idős nő lelkében ördögi tűz égjen, az a tragédiákban hiányt nem szenvedő életút is kellett, melyet az 1929-ben született asszony magáénak tudhatott. Dorothea Kaliforniában látta meg a napvilágot, szülei pamutszedők voltak, ám a kislány nyolc-, illetve kilencéves korában édesapját és édesanyját is elvesztette, rokonai pedig árvaházba küldték.

Később mindenkinek hazudott gyerekkoráról, nagy családot álmodott meg magának, és azt állította, Mexikóban nőtt fel. 16 évesen, 1945-ben férjhez ment egy épp leszerelt katonához, akitől két lánya is született. Az egyiket rokonaihoz küldte, a másikat pedig örökbe adta, később férje is elhagyta. Innentől kezdve házasságáról is hazudott, fantáziáiban férje szívrohamban halt meg. Később többször is férjhez ment, viharos élete során azonban egyszer sem volt szerencséje. Újabb gyermeket adott örökbe, és egy alkoholista férj is évekig terrorizálta.

Csekkhamisítás, bordélyház és az első áldozatok

Dorothea már első férje távozása után elkezdte építgetni bűnügyi karrierjét, először csak csekkeket hamisított, hogy megéljen, ami miatt fél évet kellett börtönben töltenie. Később 90 napra ítélték bordély üzemeltetése miatt, majd ugyanennyit kapott csavargásért is.

Szabadulása után segédápolónőként helyezkedett el, idős embereket ápolt otthonaikban, majd a helyi bárokban idősebb férfiakat csábított el pénzükért és aláírásukért - emiatt szintén letartóztatták -, később pedig saját panziót nyitott gondozásra szoruló, öreg páciensek számára. Első áldozata barátja és üzleti partnere, Ruth Monroe volt, akinek gyógyszereit túladagolta, majd megszerezte pénzét és biztosítási csekkjeit, öngyilkosságként feltüntetve a halálesetet. Két további túladagolás után elfogták, és öt év börtönre ítélték, ám három év után szabadult, és folytatta munkásságát.

A panziós gyilkos

Dorothea börtönbüntetése ellenére sem hagyott fel stratégiájával, vagyis azzal, hogy idős betegeket gyilkoljon meg gyógyszerek segítségével pénzük megszerzése érdekében, bár módszerei nem bizonyultak professzionálisnak. Aktuális barátjával például készíttetett egy nagy fadobozt, melybe állítása szerint könyveket akart pakolni, majd a folyóparti szemétlerakóhoz szállíttatta.

Nem sokkal később azonban egy halász oszlásnak indult, azonosíthatatlan idős férfi testét találta meg benne. Ekkor még nem terelődött rá a gyanú, sokkal inkább akkor, mikor egy alkoholista hajléktalant fogadott be otthonába, hogy ház körüli munkákat végezzen nála, többek között ásson az alagsorban, illetve le is betonozza azt.

Mikor egy újabb lakó eltűnését jelentette a kirendelt szociális munkás, a rendőrséget is bevonták az ügybe, akik átkutatták a házat, ahol számtalan testet találtak meg elásva.

Életfogytiglan, receptgyűjtemény

Több mint 130 tanú meghallgatása után Dorothea Puentét az esküdtszék bűnösnek találta, a bíró pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A chowchillai börtönben az idős hölgy 82 évesen, 2011. március 27-én bekövetkezett haláláig fenntartotta ártatlanságát, és állította, hogy minden egyes lakója természetes halállal halt meg.

Az elmúlt évtizedekben számos dokumentumfilmet forgattak életéről, 1998-ban pedig hosszabb interjúsorozatot készített vele Shane Bugbee, akinek Dorothea rendszeresen küldött recepteket is. Ennek alapján jelent meg 2004-ban a Főzőcske egy sorozatgyilkossal című bestseller is.

Ezt is szeretjük