Meggyilkolták a politikus szeretőjét?
Hatalmas botrány a Fehér Házban
Gyakornoknak lenni Washingtonban nem túl biztonságos, Chandra Levy esete legalábbis ezt bizonyítja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a washingtoni gyakornok, Chandra Levy csontvázának maradványait 2002 májusában megtalálták egy washingtoni parkban, már 13 hónap telt el nyomtalan eltűnése óta, az eltűnt személy utáni nyomozás pedig azonnal gyilkossági esetté és összeesküvés-elméletekkel átszőtt politikai botránnyá, valamint a Fehér Ház egyik leghomályosabb ügyévé változott.

Chandra Levy
Gary Condit

Egy végzetes találkozás

Amikor Washingtonba érkezett 2000 szeptemberében, hogy a Szövetségi Börtönök Hivatalában gyakornok legyen, Levy még csak 22 éves volt. Pár héten belül barátai bemutatták Gary Condit demokrata képviselőnek, aki a lány kaliforniai szülőföldjét képviselte a kongresszusban. Végzetes találkozás volt ez, a lány és a férfi pedig hamar titkos szeretők lettek. Condit 1989 óta volt az Egyesült Államok Kongresszusának tagja, mellesleg házasember, két felnőtt gyermek apja.

Az eltűnt gyakornok

2001. április 23-án Levy gyakornoksága eléggé meglepő módon, hirtelen véget ért. Úgy egy héttel ezután látták élve utoljára, amikor behívták a Washingtoni Sportklubba, hogy töröljék tagságát. Az aggódó szülők 2001. május 5-én értesítették a rendőrséget, lakásán csak az indulásra kész, összecsomagolt bőröndök kerültek elő, de Levynek nyoma sem volt.

Az eltűnést hivatalosan is elismerték, Condit Levyvel fenntartott kapcsolatának természete pedig egyre gyanúsabbá vált. Condit a rendőrök és a szülők kérdéseire is tagadta kapcsolatukat. Amikor válaszaiban felszínre kerültek az ellentmondások, a rendőrségnek végül bevallotta, hogy szexuális jellegű kapcsolata volt Levyvel. Egy esztendő múlva Levy még mindig nem került elő, Conditot pedig megtépázott hírneve miatt elmozdították betöltött helyéről.

Levy földi maradványainak megtalálása sem adta meg a válaszokat sem a család, sem a rendőrség, sem az összeesküvést kutatók kérdéseire, még arra a legalapvetőbb kérdésre sem, hogy miért is kellett eltűnnie.

A kézenfekvő gyanú

Condit szerepét ismerve a CIA ellenőrzésében sokan úgy tartják, felfedezhetett valami olyat, ami Levy halálához vezetett. A lány eltűnése nemcsak az ügynökség feletti ellenőrzésre alkalmat adó hatalmának elvesztését vonta maga után, hanem mindenkit fenyegethetett, akivel esetleg megosztotta tudását. Egyesek szerint azonban Levy az FBI ügyeivel kapcsolatban bukkant olyan információra, mely miatt utóbbi szervezet szükségesnek látta eltávolítását az állam érdekében.

Több összeesküvés-elméleti szakember úgy hiszi továbbá, hogy a Moszad - Izrael titkosszolgálata - beszervezte a lányt, hogy épüljön be Washington legmagasabb köreibe, és szolgáltasson kompromittáló adatokat kulcspolitikusokról. Ha az Egyesült Államok ügynökei vagy Izrael-ellenes személyek ennek tudtára jutottak, az szintén könnyen szolgálhatott volna indítékul.

A leghomályosabb pont

A Chandra Levy-ügy kivizsgálásának vezetője az FBI részéről Bradley J. Garrett különleges ügynök volt, akinek neve már korábbi összeesküvésekkel kapcsolatban is felmerült.

A Szövetségi Börtönök Hivatala

Kulcsszerepet játszott például a pakisztáni nemzetiségű Aimal Kasi ellen lefolytatott eljárásban, akit a virginiai Langley-ben lévő CIA-főhadiszállás előtt parkoló autóban meggyilkolt ügynökök ügyében helyeztek vád alá. Dolgozott egy másik fiatal gyakornoklány - Mary Caitrin Mahoney - rejtélyes halálának ügyén is, akit profi leszámolásnak tűnő módon lőttek le Washingtonban, a Starbucks-ban.

Ha egy FBI-ügynök neve két megoldatlan összeesküvéssel kapcsolatban is felmerül, akkor vagy hatalmas pechje van az illetőnek, vagy minden indok adott egy jó kis elmélet felállításához - három ilyen eset kapcsán pedig igencsak jogosan merül fel a gyanú.

Cikkünk David Southwell és Sean Twist Rejtélyes esetek - A legérdekesebb összeesküvés-elméletek című könyve alapján készült. Képek: wwwirritant.blogspot.com; en.wikipedia.org, DuKot, AgnosticPreachersKid, Dschwen.

OLVASD EL EZT IS!

anasztazia
  • történelem
  • gyilkosság

Mégsem halt meg a hercegnő?

Ezt is szeretjük