Így csinálj kis pénzből nagyot!
Ha gyorsan akarsz pénzhez jutni
Ha van némi megtakarításod, amit megsokszoroznál, segítünk, hogy a pénzed a legjobb helyre kerüljön.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg szempontot kell mérlegelned, amikor némi plusz jövedelem reményében megtakarítási vagy befektetési céllal félretett, váratlanul jött vagy spórolt pénzedet szeretnéd optimális helyre tenni. Nem mindegy például, hogy mi motivál anyagi lehetőségeid latolgatása közben.

- Ha valaki biztosan tudja, hogy fél év múlva részt szeretne venni egy egzotikus nyaraláson, vagy például új konyhabútort vásárolna, akkor mindenképpen olyan megoldást válasszon, melynél már a tranzakció kezdetén biztosan tudja, hogy mikor és mennyi pénzt tud kivenni - tanácsolja Dr. Lelkes Zoltán, a Femina.hu állandó pénzügyi szakértője.

Állampapírok - rövid távú és biztonságos

Ha konkrétan tudod, hogy mire költenéd félretett pénzedet, és arra biztosan szükséged lesz, akkor a legjobb megoldást egy állampapír vásárlása jelentheti. Az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számító lehetőség azért előnyös, mert bármikor megvásárolhatod, eladhatod, és alacsony kockázat mellett pontosan tudhatod, hogy mikor és mennyi pénzre számíthatsz. Szakértőnk jó szívvel ajánlja például a Diszkont Kincstárjegyet, mely egy olyan, kibocsátásakor rövid - maximum egy éves futamidejű - állampapír, mely a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron kerül forgalomba. Lejáratkor viszont a névértéket, azaz 100%-ot fizeti vissza.

- Ezt úgy kell elképzelni, hogy valaki megvesz egy féléves diszkont kincstárjegyet mondjuk 9800 forintért, úgyszólván diszkontáron, amit fél év múlva 10 ezer forintért vásárol tőle vissza az állam.

Tény, hogy az ilyen formában realizálható jövedelem kevesebb, mint például egy részvénybefektetés esetében, ha viszont már pontosan tudja valaki, hogy mit szeretne kezdeni a pénzével, akkor nem ajánlatos kockáztatni a céljait, terveit - állítja Dr. Lelkes Zoltán.

Befektetési jegyek - mérlegelj, mielőtt belevágsz!

Ha váratlanul egy kisebb, esetleg nagyobb összeghez jutottál, és még nem tudod pontosan, hogy mire szeretnéd elkölteni, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy a pénzedet egy rövid távú befektetés formájában fialtasd.

Ebben az esetben Dr. Lelkes Zoltán szerint két dolgot kell mérlegelni: a kockázatot és a hozamot. A rövid távú befektetések kockázatát minimalizálhatod, ha igénybe veszed szakember segítségét.

Ha magánemberként a piacon található befektetési formák közül választasz, akkor nagyon óvatosnak kell lenned. Mindig csak olyan pénzt fektess be, aminek a hiánya később nem jelentene nagy érvágást.

A befektetéseknél ugyanis fennáll a veszélye, hogy elbukod a befektetett pénzed jelentős hányadát. Ugyanakkor nem szabad elhallgatni azt a tényt sem, hogy itt érheted el a legnagyobb hozamot.

- Ha valaki például váratlanul hozzájut 500 ezer forinthoz, és nincs rászorulva arra, hogy azonnal elköltse - és azt sem tisztázta magában, hogy mire szeretné fordítani ezt az összeget -, akkor egyértelműen azt javasolnám, hogy befektesse. Egy ekkora összeg túl sok ahhoz, hogy egy új cipőre költse, viszont túl kevés ahhoz, hogy autóra. Arra viszont pont elég, hogy a segítségével évente 50 ezer forint plusz jövedelemre tegyen szert. A befektetett pénz bármikor kivehető, így nem fenyeget az a veszély, hogy szükség esetén nincs hová nyúlni - állítja szakértőnk.

Lekötött betét - megtakarítás és biztonság egyszerre

Egyszerűen elérhető és viszonylag széles körben elterjedt spórolási forma a lekötött betét. Ennek lényege, hogy a befektető a pénzét meghatározott időtartamra leköti, mely után a bank a lekötött összegtől, a futamidőtől és a pénznemtől függő kamatot fizet. Tény, hogy ebben az esetben sem számolhatsz túl magas kamattal - megközelítőleg 0,25%-os reálhozam érhető el -, viszont a megtakarított pénz biztonságos keretek között kamatozik. Emellett te választhatod meg a futamidőt, és a pénzed bármikor hozzáférhető.

Ugyanakkor fontos tudnod: ha a lekötés közben kiveszed a pénzed, akkor semmilyen kamatot nem kapsz. A lekötött betétnek két formája is ismert: megkülönböztetnek úgynevezett eseti és ismétlődő lekötést. Az eseti betétlekötéskor egy meghatározott pénzösszeg meghatározott ideig kerül lekötésre, és a futamidő elteltével automatikusan megszűnik. Az ismétlődő betétlekötés esetén a tőke összegét automatikusan újra és újra lekötik, egészen addig, amíg másként nem rendelkezel.

Megtakarítási számla - óvatosan az akciókkal!

A bankok kínálatának egyik állandó szereplője az úgynevezett megtakarítási számla. Ez egy olyan bankszámla, ahol bizonytalan ideig nélkülözhető a pénzed - azaz megtakarításaid viszonylag magas kamatot hoznak. A megtakarítási számla tulajdonképpen egy magasabb kamatozású bankszámla, ahonnan ugyanúgy kivehetsz, de adott esetben be is tehetsz pénzt, anélkül, hogy veszteség érne.

Megtakarítási számlát szinte bármelyik pénzintézetnél nyithatsz, de szakértőnk szerint érdemes óvatosan választani az ajánlatok közül: a bankoknak megéri, ha az emberek megtakarítási számlát nyitnak, így gyakran akciókkal csalogatják az ügyfeleket.

Ezekkel az ideig-óráig tartó kedvezményekkel azonban vigyázni kell, mert ha később le szeretnéd cserélni a számlavezető pénzintézetet, akkor rosszabbul járhatsz, mint a számlanyitáskor beígért kedvezményekkel.

Ezt is szeretjük