Így árulja el az írás a jellemet

Melyik betűtípus mire utal?

Milyen az írásképed, merre döntöd a betűket? Aláírásod értékes információkról árulkodik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aláírásod elhelyezkedése, dőlése, olvashatósága mind-mind árulkodó jelnek tekinthető. Bár a grafológia természetesen nem szentírás, ráadásul egy-két szóból nem is lehet pontos következtetéseket levonni, izgalmas eredményt kaphatsz szignód vizsgálatával.

A név kötelez

Belegondoltál már, mi az, amit a leggyakrabban leírsz? Természetesen a neved az: naponta akár többször is alá kell firkantanod valamit. Általában hosszú folyamat eredménye, amíg a téged legjobban tükröző külalakot kialakítod, melyről azt érzed, ez te vagy.

Tulajdonképpen a személyiségedet képviseli ez a pár betű. Mindaz, amit magadról gondolsz, kivetül az aláírásodban.

Dőlt vezetéknév - apa iránti indulatok

A vezetéknév a családhoz, az apához való viszonyt és a közéleti ént is jelképezi. Például az apa iránti indulatok vagy a családi háttér rendezetlensége tökéletesen kiolvasható, ha balra döntöd a vezetéknevedet, vagy vulkanikusan vezeted a vonalakat - vagyis betűid felfelé törnek.

Hangsúlyos keresztnév - személyes tér

Ezzel szemben a keresztneved igazán te vagy. Ez a pár betű identitásod része, melybe intim énedet és gyermekkorodat sűríted bele. Ha nagyobb betűvel írod a keresztnevedet, mint a vezetéknevedet, akkor az nosztalgiára való hajlamot tükröz, illetve a privát szféra igényét jelzi.

Becenév
Érdekes megfigyelni, hogy, ha valaki nem érzi sajátjának a nevét, kamaszkora körül - amikor önmagunk keresése a leghangsúlyosabb - becenevet ad magának, és ez a választás akár élete végéig is kitarthat.

Hosszú végvonal - önhangsúlyozás és játék

Az is sokat elárul a jellemedről, hogyan zárod le a nevedet. Játékosan tekergőznek a vonalak, vagy határozottan fejezed be? Paráfnak nevezi a szakirodalom a név végén álló meghosszabbított végvonalat. Ha használsz ilyen díszítő elemeket, az önhangsúlyozást, az elkülönülés vágyát, az én fontosságát jelenti.
Azonban egy másik fontos oldalról sem szabad megfeledkezni. A vonalak görbülete egyúttal játékos, jó kedélyű személyiséget is takar.

Olvashatóság - felelősségtudat

Ha az aláírásod olvashatatlan - vagy legalábbis szembetűnően más az írásképed, mint a szignód -, hajlamos vagy másra hárítani a felelősséget. Nem szívesen vállalod a tetteid következményét, nincsenek vezetői ambícióid. A lelkiismeretes, felelősségtudó embert az írásképben is nyomasztja, ha  nem tiszta, nem egyértelmű. Ha tehát olvashatóan, gyöngybetűkkel írod a neved, az arra utal, hogy minden helyzetben vállalod önmagad, kiállsz a véleményedért. Számodra a félmegoldás fogalma nem létezik.

Hová írod a neved?

Fent és lent - praktikusság vagy eltávolodás

Az elhelyezkedés is izgalmas kérdés. A szöveghez közel eső aláírás az önállóság hiányát éppúgy jelentheti, mint a praktikus gondolkodásmódot. A távolabbra tett szignó viszont rálátást, a mindennapitól való eltávolodás igényét takarja. Az elhelyezkedésből természetesen csak akkor lehet következtetéseket levonni, ha nincs előre meghatározva, hová is kerül az aláírásod.

Jobb oldalt - közösségi szerepvállalás

Szignódat rendszerint a lap jobb oldalára írod? Ez alapján valószínűleg aktív ember vagy, aki imád élni. Szeretsz tenni valamit a többiekért, gyakran vállalsz vezető szerepet. A magányos feladatok, a nyugalom nem

Középen - társasági ember

Ha inkább a lap közepére firkantod a neved, nem éred be a második hellyel, mindig a középpontba vágysz. Amennyiben ez az elhelyezkedés még nagyobb méretű betűkkel is társul, nem kétséges, hogy igazi társasági figura vagy, aki nélkül nem indulhat el a buli.

Bal oldalt - első a munka

A bal oldalra tolt írás jellemző rád? A bal tendencia utalhat a személyiség háttérbe vonulására és a feladatra, a célra való koncentrálásra. Tehát hatékonyságot jelent olyan értelemben, hogy nem önmagadat tolod előre, hanem a feladatra összpontosítasz - számodra első a munka.

Cikkünk W. Barna Erika Beszél az írás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

  • kézírás
  • grafológia

Milyen az írásod?

Ezt is szeretjük