A gazdag magyarok testőre elárulta, mi volt a feladata - Nagyon más, mint hinnéd
Kordos Szabolcs könyvéből kiderül, mi történik a magyar elit világában a budapesti éjszakában. Elmesélte többek közt egy bennfentes testőr történetét is, akivel izgalmas beszélgetést folytatott.

testor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tiborral több mint tíz éve találkoztunk először. Akkor egy általam is kedvelt híresség testőreként szolgált, és mellette több szórakozóhely portásaként dolgozott. A hírességet leginkább önmagától kellett megvédenie, mert, ha többet ivott a kelleténél, akkor könnyen olyan helyzetbe kerülhetett, amit másnap nagyon bánt volna.

Elment vele fesztiválokra, nyári koncertekre, kimenekítette a szelfizni akaró rajongók tömegéből, diplomatikusan megköszönte azoknak a lányoknak az érdeklődését, akikről azt gondolta, hogy nem valók az emberéhez, és, ha a barátunk vállalhatatlan állapotba került, akkor gondoskodott róla, hogy erről egyetlen felvétel se készülhessen.

Tibor legnagyobb ellenségei nem az öklök, hanem a mobiltelefonok a parányi kamerával. Ha az ismert embert tántorogva videózzák le, az nagyobb és tartósabb kárt okoz neki, mint megannyi balegyenes. Tibor nem mai gyerek, átélt már ezt-azt, így aztán felelősen tud nyilatkozni elmúlt korokról is.

- Régebben nagy divat volt hegyomlás méretű testőrökkel járkálni az éjszakában. Minél nagyobb és rémisztőbb voltál, annál jobb esélyekkel kaptál munkát jó helyen. Mára teljesen megváltoztak az igények. A testőr már nem státusszimbólum, mint a kilencvenes években volt, hanem szükséges rossz, befektetés a biztonságba - magyarázta Tibor.

A teljes körű védelem pokolian drága. Egyetlen testőr egy napra legalább nyolcvan-százezer forintba kerül, ha pedig az a testőr profi, és tényleges a veszély, ami rá és az üzletfelére leselkedik, akkor ez az ár a csillagos égig is felkúszhat. 

- A szolgáltatások között szerepel az is, hogy adott esetben külföldre kísérik a VIP-ügyfelet. Nekem is volt már olyan megbízásom, amikor a magyar üzletember egy dél-amerikai országba, majd Afrikába utazott tárgyalni - mesélte Tibor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt a munkát követően Ázsia néhány zűrösebb országába is elkísérte a fontos embert, sőt, egy egzotikus nyaralásra is vele és a családjával tartott. Vigyázott a gyerekekre, figyelt mindenre, ami körülöttük történt, biztonságot jelentett az amúgy meglehetősen rossz bűnözési mutatókat produkáló országban. És, hogy milyen egy igazi 21. századi őrző-védő? Ő így látja: 

- Nagyon fontos, hogy ne legyen hivalkodó, feltűnő, a legjobb az, ha teljesen a háttérben marad, és a fontos embert kísérő társaság egyik tagjának tűnik. Bele kell olvadnunk a háttérbe - mondta. Ma már nem vademberek és óriások kellenek, hanem jól öltözött urak és hölgyek.

- Egyre több a női kolléga. Régebben elképzelhetetlen volt - hacsak nem Kadhafinak hívták az embert -, hogy testőrlányok védjenek valakit, manapság azonban hatalmas az igény a női biztonsági szolgálatra. Sok az olyan gazdag férfi, aki nem magát félti, hanem attól tart, hogy az ellenségei azokra csapnak le, akik mindennél fontosabbak számára: a családjára.

konyv-kicsi
Kordos Szabolcs könyve egy szinte ismeretlen környezetbe, a hazai társadalom legfelső rétegeinek életébe enged betekintést. A szerző a hazai gazdagok és hatalmasok éjszakai útjait követi a budai magánpartiktól a VIP-termeken át egészen a belvárosi szállodai lakosztályokig. Hogyan élnek valójában a magyar elit tagjai? Milyen titkos, zártkörű klubok üzemelnek a város szívében? Mi történik a pesti éjszaka bugyraiban? Megszólalnak maguk az aranyifjak, valamint a luxusipar napszámosai.

Kordos Szabolcs: Hungary by night - Így mulat a magyar elit
21. Század Kiadó
3290 Ft

Mivel a feleségek, barátnők komfortosabban érzik magukat, ha a nap 24 órájában nem egy marcona férfi, hanem egy nő kíséri őket, és a férjeik is jobban örülnek, ha szívük hölgyét nem kerülgetik kisportolt testű férfiak, megugrott a kereslet a harcművészetekben jártas, képzett testőrhölgyek iránt.

- A szakmát sokan romantikával kezelik. A valóság azonban a legtöbbször kiábrándítóan egyszerű. Elvisszük a kisebbik gyereket az óvodába, a nagyobbikat az iskolába, aztán a feleséget egy megbeszélésre, fodrászhoz, majd haza. Ennyi - árulta el Tibor, aki szerint hazánk gazdagjai inkább sofőrt keresnek maguknak, mint testőrt.

- Az első kérdés mindig az, hogy hány kilométert vezettem le baleset nélkül, milyen autókkal van tapasztalatom, végeztem-e bármilyen speciális tanfolyamot, kaptam-e kiképzést. A közlekedési balesettől mindenki jobban tart, mint attól, hogy merénylet éri. Éppen ezért a férfit gyakran sofőrként mutatják be, és csak kevesen tudják, hogy valójában ő testőr. Is.

- Magyarországon a testőr általában sofőr, bevásárló, bébiszitter, általános bennfentes. A testőrnek az ügyfél legközelebbi bizalmasának kell lennie, hiszen mi gyakran napi tíz-húsz órán keresztül vagyunk a védett személlyel, így jobban ismerjük, mint a saját édesanyja. Tudjuk, kivel csalja az asszonyt, ismerjük a szokásait, függőségeit, titkait, gyengeségeit.

A munkám nagy részét a helyzetfelmérés teszi ki. Útvonalakat tervezek, veszélyeket elemzek, figyelem az embereket, hogy mikor robbanhat ki verekedés, milyen szituáció válhat kellemetlenné. Egy kemény testőr megvédi az emberét, de egy okos testőr már azelőtt kimenekíti az ügyfelét a veszélyes helyzetből, mielőtt az egyáltalán veszélyessé válna - magyarázta Tibor.

Legutóbb egy nyári fesztiválon keveredett a bárpult támasztásánál jóval élesebb helyzetbe. Hazai vállalatvezér védencére két részeg vendég támadt rá, de a testőr bizonyította, hogy nem puhult el teljesen a bevásárlókosarak cipelése és a gyerekülések beszerelése közben. - Egy szerelmi háromszög kellő mennyiségű alkohollal keverve drámai eredményekkel járhat - vonta le a tanulságot.

Nézd meg ezt is - Döbbenetes helyre menekülhetnek a gazdagok háború esetén

Egy háború mindenki számára rettenetes csapás, mégis vannak olyanok, akik luxuskörülmények között enyhíthetik a helyzet súlyosságát, míg elvonul a vihar. Több helyen is építettek már ötcsillagos óvóhelyeket - nézd meg képeken!

Ezt is szeretjük