Innen tudhatod, számodra ki az igaz barát: 3 dolog, ami segít kiszűrni a hamisakat

Egy barát nagy érték, de csak akkor, ha igaz: honnan lehet felismerni, és hogyan lehet kiszűrni?

Az igaz barát
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nap barátok nélkül olyan, mint a bödön egy csepp méz nélkül - szól a mondat Micimackó meséjében. Ám a nap csak olyan barátokkal lehet édes, mint a méz, akik igazak.

De honnan lehet tudni, hogy ki az igazi barát, és hogyan lehet őket hatékonyan kiszűrni? Nir Elay, az Automatic You blog pszichológiai szakértője tanácsaival segít, hogy ráismerhess az önzetlen és szeretetteljes kapcsolatokra, valamint megszabadulhass azoktól, amelyek hosszú távon csak csalódást és rossz érzéseket adhatnak neked.

Az igaz barát

Ami a barátságot illeti, a minőség a fontosabb, és nem a mennyiség - tartja a szakértő, és ha végiggondoljuk, igaza van. Hiába van ugyanis egy embernek tucatnyi belőle, ha egyikük sem valódi, és nem adja meg mindazt az embernek, amit barátként kellene.

Hiszen mit várunk egy baráttól? Őszinteséget, szeretetet, összetartást a bajban. Fontos a hasonló értékrend, ám nem kell mindenben egyetérteni. Jó az összeillő humorérzék, de amint Nir Elay is tartja, nem feltétel a 100%-ban közös érdeklődés. Végül ne feledkezzünk el a kölcsönösségről, vagyis, hogy mindkét fél azonos mértékben legyen jelen a barátságban, és egyformán keresse a másikat, ha vannak is rendkívüli időszakok kívülálló okok miatt.

3 dolog, ami segít szűrni a barátokat

A szakértő szerint a következő 3 módszer segíthet abban, hogy a jövőben csak igaz barátok vegyenek körül, és senki, aki valójában nem ad örömet, csak csalódást.

Tudni kell definiálni a barát fogalmát - A fenti leírás az ideális barátról természetesen nem szentírás, és nem mindenki esetében igaz. Egyesek egészen másként fogalmaznák meg, nekik milyen egy igaz barát. Ám az nagyon fontos, hogy minden ember képes legyen megfogalmazni, hogy ő hogyan definiálja. Nir Eyal szerint ez az első dolog, ami segíthet az igazán jó barátok megtartásában, és a kevésbé jó, inkább csak ismerős, kolléga vagy egyéb kategóriába valók kiszűrésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A hasonló értékrendről és elvekről - Az értékrend meghatározó az életben, hiszen ettől érezzük magunkat olyan embernek, amilyenek vagyunk, és ez alapján határoznak meg mások is. Ami a barátságot illeti, Nir Elay szerint nem létfontosságú, hogy egy barát mindenről egyformán vélekedjen, ugyanakkor az igen, hogy jelen legyen benne a másik ember véleménye iránti tisztelet, az elfogadás, a megértés szándéka. Fontos, hogy egy barát nyitott legyen a másik fél értékrendje és elvei felé.

A közös idő - Ha a tulajdonságok alapján már tisztul, ki is lehet a te valódi barátod, a szakértő szerint azt is végig kell gondolnod, az illető ugyanannyit tesz-e bele a kapcsolatba, mint amennyit te. Valószínűleg a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbbet szeretnél együtt lenni jó barátaiddal. Amennyiben a másik fél részéről is ezt érzed, akkor igaz barátra lelhettél. Ha azonban ő nem dolgozik ezen, nem szán rád elég időt és nem elérhető a számodra, jobb, ha elengeded.

Megbocsátó vagy?

A jó barátok is hibáznak, de kár lenne feláldozni a kapcsolatot a harag oltárán. A következő teszt segít kideríteni, te mennyire vagy megbocsátó ember.

Pszichológiai teszt: mennyire vagy megbocsátó másokkal szemben?

Elolvasom
Ezt is szeretjük